Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου για τη σμύριδα Νάξου

surmalenios

 

Στην τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22/10 για το ν/σ για τις ΑΠΕ, ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε:

«Ως βουλευτής Κυκλάδων θα μιλήσω βασικά για το άρθρο 13 που αφορά τη Σμύριδα Νάξου, ως συνέχεια και των τοποθετήσεων τόσο του εισηγητή μας Θ. Πετράκου, όσο και του Μ. Γλέζου ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τα ιστορικά δεδομένα και την αξία της Ναξιακής Σμύριδας.

Πριν από αυτό όμως θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία βουλευτών της συγκυβέρνησης σχετικά με το εποχιακό επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Η τροπολογία τελικά απ’ ότι φαίνεται θα καλύψει τους εργαζόμενους με 200 μέρες εργασίας το χρόνο, ενώ πριν τρείς μέρες δεχόταν μόνο μέχρι 179, με το επιχείρημα ότι αυτές είναι οι δυνατότητες της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Κατά τη γνώμη μας η υποχώρηση αυτή έγινε μετά από τις κινητοποιήσεις και την καταγγελία των Εργατικών Κέντρων της Ρόδου, της Κω, της Κρήτης, της Κέρκυρας και αλλού και αποτελεί νίκη του εργατικού κινήματος.

Το ερώτημα όμως είναι: Πώς πριν τρεις μέρες οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μπορούσαν να καλύψουν τα επιδόματα των εργαζομένων μέχρι 179 μέρες και ξαφνικά διευρύνθηκαν στις 200;

Δεύτερο ερώτημα: Θέλουμε ή δεν θέλουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Και αν ναι, τι θα γίνει για τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν πάνω από 179 ή 200 μέρες το χρόνο; Θα δουλεύουν ανασφάλιστη και μαύρη εργασία;

 Σας καλούμε λοιπόν να ψηφίσετε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που επαναφέρει το εποχιακό επίδομα ανεργίας στην προηγούμενη κατάσταση      

Επανερχόμενος στο θέμα της σμύριδας, πρέπει να πω καταρχήν ότι χάριν της κινητοποίησης των σμυριδεργατών, αλλά και όλων των φορέων της Νάξου, τα σμυριδωρυχεία απέφυγαν το κλείσιμο από το 1/1/2014 που επιδιώχθηκε να γίνει με ν/σ του ΥΠΕΚΑ μερικούς μήνες πριν. Θα ήθελα λοιπόν κι εγώ να επισημάνω από την πλευρά μου ότι το προϊόν αυτό αποτελεί προϊόν μεγάλης αξίας και εξαιρετικής ποιότητας, που για κάποια χρόνια λόγω υποκατάστατων είχε σχεδόν σταματήσει να διατίθεται. Όμως τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον ζήτησης του αναζωπυρώθηκε, με αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων του.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη σημασία στο να στηριχθεί η Ναξία σμύριδα, διότι αποτελεί ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα των χωριών της ορεινής Νάξου, που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί, λόγω της στρεβλής αντίληψης για την τουριστική ανάπτυξη, που προχώρησε χωρίς σχέδιο και στρατηγική, αναπτύσσοντας συγκεκριμένες περιοχές ακόμα και μέσα στο ίδιο νησί και διευρύνοντας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Και είναι φανερό ότι αν θέλουμε να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και περιφερειακή ανάπτυξη, που ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί, ακριβώς θα πρέπει να στηρίξουμε σε κάθε τόπο τα ντόπια προϊόντα, είτε είναι αγροτικά, είτε μεταποιητικά, είτε προϊόντα εξόρυξης κλπ. Η στήριξη της Ναξίας Σμύριδας θα δώσει και δουλειά στα χωριά της ορεινής Νάξου και θα ανοίξει το δρόμο για πρωτοβουλίες ολοκληρωμένης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, που με τη σειρά της θα δώσει ώθηση και στον τουρισμό, με τη μορφή εναλλακτικών μορφών, που μπορεί να είναι είτε ο βιομηχανικός τουρισμός με επισκεψιμότητα στα παλιά ορυχεία και με τη δημιουργία βιομηχανικού μουσείου, είτε με τον φυσιολατρικό τουρισμό κλπ. Ήδη φαίνεται ότι με ευθύνη του ΙΓΜΕ θα προκηρυχθεί η ανάθεση σχετικής μελέτης, για την πορεία της οποίας, οι τοπικοί φορείς και το σωματείο των σμυριδεργατών επιδιώκουν την άμεση ενημέρωση τους. Θα μας ενδιέφερε η κυβέρνηση να μας πει κάτι γι αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του σωματείου σμυριδεργατών που εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Οι εργαζόμενοι σμυριδεργάτες διαμαρτύρονται για την αθέτηση της δέσμευσης της ποσότητας παραλαβής από το δημόσιο για το 2013, επισημαίνοντας ότι οι 4.250 τόνοι αφήνουν ανασφάλιστους πολλούς εργαζόμενους και διεκδικούν την παραλαβή 8.000 τόνων. Διαμαρτύρονται για την απόρριψη εγγραφής νέων εργαζομένων στους σμυριδεργατικούς καταλόγους, κάτι που σημαίνει σταδιακό κλείσιμο. Διαμαρτύρονται για την πώληση της σμύριδας σε ιδιωτική εταιρεία σε εξευτελιστική τιμή, περίπου 6 € τον τόνο και μάλιστα έχει πωληθεί σχεδόν όλη η υπάρχουσα στις αποθήκες ποσότητα, τη στιγμή που επρόκειτο να ψηφιστεί το παρόν ν/σ που καθορίζει ούτως ή άλλως ψηλότερες τιμές. Διεκδικούν η τιμή πώλησης να καθοριστεί στα 25 € για τη β΄ ποιότητα και 30 € για την α΄ ποιότητα. Διαμαρτύρονται τέλος για τη συστηματική προώθηση της ιδιωτικοποίησης της σμύριδας.

Από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ, θα θέσουμε σε διαβούλευση με τους κατοίκους και τους σμυριδεργάτες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ορεινή Νάξο. Επιδιώκουμε τη σύσταση ενός φορέα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης της σμύριδας και ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής, μέσω του οποίου θα συνδυάζεται η συνεργατική παράδοση των κατοίκων με τα νέα θεσμοθετημένα συνεταιριστικά και αυτοδιαχειριστικά σχήματα, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή του δημοσίου. Ο νέος φορέας επιδιώκουμε να συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία εξόρυξης με την προστασία του περιβάλλοντος, την επεξεργασία σε εργοστάσιο για την παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων και μάλιστα καινοτόμων, την αξιοποίηση των στείρων για αδρανή υλικά, τη συμβολή της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, την τουριστική αξιοποίηση των ορυχείων. Οι δράσεις αυτές θα συνδέονται μ’ ένα γενικότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ορεινή Νάξο και θα χρηματοδοτείται από τράπεζες ειδικού σκοπού».

 

Πηγή: http://cyclades24.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!