Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Παρά την καλή τουριστική χρονιά και εφέτος απειλείται η βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, παρά την πολύ καλή τουριστική χρονιά που βιώσαν και εφέτος. Υψηλή φορολογία, ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, λουκέτα τουριστικών πρακτόρων, πάγωμα τραπεζικού δανεισμού, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που όπως τονίζουν Έλληνες ξενοδόχοι και φορείς του κλάδου, απειλεί τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το μέλος του ΞΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος, σε δηλώσεις του, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει διευθετηθεί από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές το θέμα με τα λουκέτα των ρωσικών τουριστικών πρακτορείων και τις οφειλές αυτών στις ελληνικές επιχειρήσεις. «Εμείς θα φορολογηθούμε για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει», αναφέρει ο κ. Γαλιατσάτος επισημαίνοντας ότι «παρά την ενημέρωση-παρέμβαση του ΞΕΕ προς το αρμόδιο υπουργείο, δεν υπάρχει διευθέτηση του σοβαρού αυτού ζητήματος».

Ο ΕΝΦΙΑ, όπως τονίζει ο κ. Γαλιατσάτος, παρά τις τελευταίες ρυθμίσεις, εξακολουθεί να είναι ένας άδικος φόρος για την ελληνική κοινωνία, ειδικά όταν εφαρμόζεται σε ακίνητα που δεν έχουν καμία πρόσοδο. «Με τον τρόπο αυτόν, δίνουμε ένα ακόμα πλήγμα στον εγχώριο τουρισμό» τονίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης Νίκος Χαλκιαδάκης, κάνει λόγο για δύσκολες συνθήκες που πλήττουν τα ελληνικά ξενοδοχεία. Η κατάσταση με τη φορολογία και τα υψηλά δημοτικά τέλη έχει φτάσει στο απροχώρητο, σημειώνει χαρακτηριστικά. «Αυτήν τη στιγμή ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού πληρώνουν λογαριασμό νερού ακριβότερο από τη ΔΕΗ, απόρροια των υπερβολικών χρεώσεων των δήμων». Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ξενοδοχειακής μονάδας που έχει λογαριασμό νερού 120.000 ευρώ, ανάφερε ο κ. Χαλκιαδάκης. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες κάθε άλλο από «ευήκοα ώτα» διαθέτουν και δεν προβαίνουν σε εκταμίευση δανείων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με χαμηλότερα επιτόκια, αφού τα επιτόκια του 8% έως 10% είναι πολύ υψηλά για τους ξενοδόχους, υπογραμμίζει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου σημειώνει ότι η παρούσα κατάσταση αποτυπώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η άνθιση των αφίξεων συνεχίζεται και φέτος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση για την ελληνική ξενοδοχία θα ήταν πολύ χειρότερη. Ο Σεπτέμβριος στην Κρήτη, όπως και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, κινήθηκε με διψήφια ποσοστά ανόδου σε σχέση με πέρυσι, όπως τονίζεται, ενώ και ο Οκτώβριος θα είναι ένας ακόμη καλός μήνας για τις αφίξεις τουριστών, σε σύγκριση με πέρυσι.

Στην Κρήτη που προσελκύει το 1/5 των συνολικών αφίξεων της χώρας η αυλαία θα πέσει αρχές Νοεμβρίου με το Ρέθυμνο, να αναμένει πτήσεις τσάρτερ μέχρι και τα τέλη του ίδιου μήνα.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!