Καμία σημαντική αλλαγή δεν προέκυψε από τη διαβούλευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού του τουρισμού, παρά τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και δημάρχων της νησιωτικής Ελλάδας. Οι διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν στη διαβούλευση αφορούσαν τις ανησυχίες για υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς χωροθετούνται σύνθετα τουριστικά καταλύματα και οργανωμένοι υποδοχείς τουρισμού ακόμη και σε μικρά άνυδρα νησιά, βραχονησίδες, παραδοσιακούς οικισμούς, βουνά και προστατευόμενες περιοχές.
Εστω και με καθυστέρηση, η ΚΥΑ για το ειδικό χωροταξικό προωθήθηκε τελικά με ορισμένες αλλαγές στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, το οποίο συνεδρίασε στις αρχές Οκτωβρίου με τη νέα σύνθεσή του και αναμένεται εντός του Νοεμβρίου να καταλήξει στο τελικό κείμενο. Η ΚΥΑ που έχουν στα χέρια τους τα μέλη του Συμβουλίου βάζει και την Πύλο στον χάρτη της κρουαζιέρας. Ειδικότερα προβλέπει για τη συγκεκριμένη περιοχή τη δυνατότητα δημιουργίας λιμενικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης μεγάλων κρουαζιεροπλοίων.
Αρθρο 4: Τα κριτήρια κατηγοριοποίησης είναι ασαφή και μη ποσοτικοποιημένα, επιφέροντας την ανεπαρκή, ισοπεδωτική και τελικά λανθασμένη κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου. Ειδικότερα, δεν νοείται σε κείμενο αναπτυξιακού σχεδιασμού να αναφέρονται επανειλημμένως ως χαρακτηριστικά κατηγοριοποίησης του εθνικού χώρου γενικόλογες εκφράσεις όπως «σχετικά μικρή έκταση» και «κατά κανόνα σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης».
Αρθρο 5: Προωθείται σε κάθε κατηγορία του εθνικού χώρου η εισαγωγή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας, ενός προτύπου ανάπτυξης που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην υποβάθμιση τοπίων, τα οποία ως τώρα αποτελούσαν εκ των απαράμιλλων συγκριτικών τουριστικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του προτεινόμενου νομοθετήματος είναι ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις προωθούνται ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως εκείνες που εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών και τα ελληνικά νησιά. Ειδικότερα όσον αφορά τα νησιά δίνεται η δυνατότητα χωροθέτησης σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως της έκτασής τους και δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι ευαίσθητες ισορροπίες που τα χαρακτηρίζουν. Εξάλλου για τις διατάξεις αυτές έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους οι τοπικές κοινωνίες, όπως προκύπτει από την κοινή επιστολή που έχουν υπογράψει ως σήμερα 28 δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών.
Αρθρο 6: Στις περιοχές που καταγράφονται ως κατάλληλες για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων γκολφ δεν λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί σε φυσικούς πόρους (π.χ., υδατικό ισοζύγιο) ούτε προβλέπονται διατάξεις που προωθούν την ανακύκλωση του νερού.