Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Προγράμματα για ανέργους ύψους 600 εκατ. ευρώ

Προγράμματα για ανέργους ύψους 600 εκατ. ευρώ

Τα προγράμματα για ανέργους με χρηματοδότηση ύψους 600 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, η οποία μπορεί κατ” εξαίρεση να εγκριθεί εντός του 2014, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έπειτα από ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ειδικά για την κατάρτιση και την πρώτη επαφή με την εργασία σε 145.000 νέους, αλλά και μακροχρόνια άνεργους:

  • Η πρώτη σχετική προκήρυξη βγήκε τη Δευτέρα και θα αφορά σε 30.000 ανέργους 25-29 ετών, με προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα.
  • Μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις για 12.000 ανέργους 18 ώς 24 ετών.
  • Μέσα στον Σεπτέμβριο ένα ειδικό πρόγραμμά για 8.000 ανέργους 18 ώς 29 ετών ειδικά για τον τομέα του τουρισμού. Μέρος απ” αυτούς θα διοχετευτούν για το χειμερινό τουρισμό και τον τουρισμό πόλεων.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν κατάρτιση 80 ωρών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ανθρώπους που, κατά κανόνα, δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

Περιλαμβάνει ακόμα πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 450 ωρών μέσα σε ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων.

Οι αμοιβές

Σύμφωνα με τον Αντ.Σαμαρά, από τα προγράμματα κάθε δικαιούχος «θα λάβει στο χέρι 1.740 με 1.950 ευρώ».

Επίσης, τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένα Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για άλλους 50.000 ανέργους -αυτή τη φορά μακροχρόνια ανέργους, ή από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο- συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, αυτά είναι «δύο μόνο από τα προγράμματα που ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους για φέτος. Τα υπόλοιπα καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες γι” αυτά θα τα ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας».

Σημείωσε ακόμη πως το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ και ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ μαζί με το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών που αφορά σε 55.000 μητέρες και σε περισσότερα από 68.000 παιδιά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με μακροχρόνια ανάπτυξη που δημιουργεί υγιείς, νέες θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη αρχίζει φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι δραματικά χρόνια ύφεσης.

» Αλλά στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι που δεν είχαν και καμία σχέση με την αγορά εργασίας. Και μαζί, εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που έχουν πολλά χρόνια να εργαστούν.

» Όλοι αυτοί μειονεκτούν, είναι ακόμα δύσκολο να βρουν εργασία σήμερα και μόλις γίνει η ανάκαμψη, που έχει ήδη αρχίσει, αυτοί θα πρέπει να βοηθηθούν αμέσως».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Απασχόλησης Γ.Βρούτσηςδήλωσε: «Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ από τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους που έρχονται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

» Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σήμερα που διαθέτουμε εργαλεία παρατηρήσαμε ότι το 20% των νέων ανθρώπων, των νέων παιδιών που αναζητούν εργασία και εμπλέκονται με τα προγράμματα αυτά αξιοποιώντας το, παραμένουν στις θέσεις απασχόλησης».

Πηγή: http://news.in.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!