Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Πρωτοβουλία Βρετανών βουλευτών για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

parthenon-1-630x400

Μία πρωτοβουλία με πολύ έντονους συμβολισμούς πήραν βουλευτές στη Βρετανία, που έφεραν το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζορτζ Άντριου κατέθεσε σχετική ερώτηση στο υπουργείο Πολιτισμού και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι γεγονός ότι η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων από το κατά τ” άλλα εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο, είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή γι” αυτή τη χώρα. Σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται τώρα να συμμετέχει εποικοδομητικά, να ενεργήσει γενναιόδωρα και να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα».

Υποστηρικτής του και ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που επεσήμανε πως τα Μάρμαρα έχουν βασικά κλαπεί από τον λαό της Ελλάδος:

«Υπάρχουν πολύ δυνατά συναισθήματα γι” αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Πιθανότατα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να βελτιωθούν αν υιοθετήσουμε εποικοδομητικά τη θέση επιστροφής κάποιων, αν όχι όλων των αντικειμένων».

Στις τοποθετήσεις των δύο βουλευτών απάντησε η υφυπουργός Πολιτισμού, Έλεν Γκραντ, η οποία σημείωσε:

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Ουνέσκο θέλει να μεσολαβήσει για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Θα λάβουμε υπόψη μας αυτήν την πρόταση και θα απαντήσουμε εν καιρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι τα γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι και μάλιστα δωρεάν».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν δέχεται πως τα αντικείμενα αυτά έχουν κλαπεί και επισήμανε:

«Αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδα και της Βρετανίας. Το θέμα συζητήθηκε πολύ πρόσφατα, στις αρχές Οκτωβρίου, στα κεντρικά γραφεία της Ουνέσκο στο Παρίσι».

Σημειώνεται ότι με το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τις τελευταίες μέρες έχει ασχοληθεί διεξοδικά ο βρετανικός Τύπος, κυρίως λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα της Βρετανίδας δικηγόρου Αμάλ Κλούνεϊ. Είναι χαρακτηριστικό το σχετικό σχόλιο του BBC στην ιστοσελίδα του: «Η κ. Κλούνει φαίνεται ότι θα παρέχει συμβουλές στην Ελλάδα για το πώς να ανακτήσει τα γλυπτά του Παρθενώνα».

Πηγή: http://newpost.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!