Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Πρόβαρε λουκέτο το λατομείο Σύρου

latomeio_lafarge

Ένα βήμα πριν το λουκέτο βρέθηκε το λατομείο της Σύρου στη θέση Βούλιας που τα τελευταία χρόνια μισθώνεται και λειτουργεί από την πολυεθνική εταιρία Lafarge Beton.

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν κάνει έντονη την εμφάνισή τους, οι απολύσεις διαδέχθηκαν η μία την άλλη (με συνέπεια η επιχείρηση να έχει μείνει με 5-6 άτομα προσωπικό) και η εταιρία βρέθηκε προ των πυλών του κλεισίματος και της αποχώρησης από την Σύρο.

Τελευταία ευκαιρία για να παραμείνει ανοιχτό το λατομείο, ήταν η πρόταση προς το Δήμο για μείωση του πάγιου μηνιαίου μισθώματος από 9.700 ευρώ σε 4.500 ευρώ. Μια μείωση γενναία αφού ξεπερνά το 50% του συνολικού μισθώματος με το Δήμο να χάνει σημαντικά ποσά.

Κατακόρυφη πτώση του τζίρου

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο εκπρόσωπος της εταιρίας, ενώ ο τζίρος της LafargeBeton στην Σύρο το 2009 ήταν 1.322.319 ευρώ, έπεσε κατακόρυφα για να φτάσει το 2013 στις 312.111 ευρώ.

Αντίθετα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πληρωμές προς το Δήμο το 2009 ήταν το 25,91% επί του τζίρου της εταιρίας ενώ το 2013 ανέρχονται στο 55,81% του τζίρου.

Ο εκπρόσωπος της Lafarge Beton υποστήριξε ότι η εταιρία αδυνατεί να ανταπεξέλθει, ξεκαθαρίζοντας ότι εφόσον δε μειωθεί το πάγιο μίσθωμα από το Δήμο, είναι θέμα χρόνου να οδηγηθεί σε λουκέτο. «Θέλουμε να μείνουμε στην Σύρο και να επεκταθούμε. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι κάτι το οποίο δε συμβαίνει σήμερα», είπε.

Συμφωνία στα 5.000 ευρώ

Απ΄ την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης συμμεριζόμενος τα προβλήματα της εταιρίας, αποδέχθηκε την πρόταση για μείωση του παγίου μισθώματος, αντιπροτείνοντας όμως να πέσει στα 5.000 ευρώ.

Όπως είπε, με τη συγκεκριμένη μείωση ο Δήμος θα βάζει στο ταμείο του από τη λειτουργία του λατομείου περίπου 120.000ευρώ ετησίως, αφού εκτός από το πάγιο μίσθωμα η εταιρία πληρώνει αναλογικό μίσθωμα και άλλους φόρους.

«Είναι καλύτερα να έχουμε ένα ανοιχτό παρά κλειστό λατομείο. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάρει γενναία απόφαση με βάση τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στην αγορά», είπε ο κ. Ξαγοράρης, η πρόταση του οποίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Έτσι, από το ξεκίνημα του νέου έτους το πάγιο μίσθωμα για τη λειτουργία του λατομείου θα μειωθεί στα 5.000 ευρώ με τηLafarge Beton να απαλλάσσεται από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος και να ξεκινά μια νέα προσπάθεια να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.

Πηγή: http://cyclades24.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!