ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός Αμεσοδημοκρατικού συστήματος
Προς υποψηφίους δημάρχους, συμβούλους και πολίτες.
Οι δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης από την τρόικα και τις πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν. Η επίθεση αυτή ανάμεσα στα άλλα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε καίριους τομείς για την υπόσταση και τη λειτουργία και του δήμου μας και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Σήμερα η αυτοδιοίκηση δεν εκπροσωπεί τους πολίτες, αλλά ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία ελέγχουν, κρίνουν και καθορίζουν τη πορεία της ανάπτυξης του τόπου μεταφέροντας την αίσθηση ενός αβέβαιου μέλλοντος για τους κατοίκους και τις νέες γενιές.
Αναφέρουμε ενδεικτικά:
• Σκουπίδια: Η αδυναμία των αυτοδιοικήσεων πριν και μετά τον Καλλικράτη έθεταν ως βάση τη ψηφοθηρία, ικανοποιώντας τα συμφέροντα μερικών πολιτών σε βάρος του κοινού συμφέροντος και της ευημερίας του τόπου. Αυτή η τακτική φρέναρε εντελώς σημαντικά έργα κοινής ωφέλειας όπως σκουπίδια κ.ά.
• Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Η ενεργειακή ανάγκη σύμφωνα με το νόμο, δεν εξετάζει παράγοντες όπως ο τουρισμός, η αισθητική και η παράδοση. Κι ενώ ένα οποιοδήποτε κτίσμα οφείλει να ακολουθεί τους παραδοσιακούς κανονισμούς, στις ΑΠΕ δεν ισχύει, ακόμα κι αν πρόκειται να καταστραφούν ζώνες προστασίας υψίστης σημασίας. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι τα κέρδη από τη παραγόμενη ενέργεια δεν ωφελούν τη κοινότητα, αλλά τους επενδυτές, και οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν για αυτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
• Δημόσιες υπηρεσίες: Τράπεζες, εφορίες, ταχυδρομεία και άλλες υπηρεσίες στο μέλλον καταργούνται στο βωμό της υποτιθέμενης οικονομικής κρίσης δημιουργώντας τεράστιες δυσκολίες στη διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών. Η ανικανότητα του δήμου αλλά και η παθητική συνδρομή του στα κυβερνητικά σχέδια απομόνωσης της υπαίθρου, δημιουργεί ερωτήματα και αμφισβητήσεις δημοκρατικότητας καθώς η εκπροσώπηση του δεν βαραίνει προς τη βούληση των πολιτών, αλλά προς το δοσίλογο κράτος της υποτέλειας και των ξένων συμφερόντων.
• Σύστημα Υγείας: Η δυσκολία πρόσβασης απομακρυσμένων χωριών προς το Κέντρο Υγείας της χώρας, αλλά και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του συστήματος υγείας με τα περιφερειακά ιατρεία να κλείνουν, ουδέποτε απασχόλησε τη δημοτική αρχή με σοβαρότητα και συνέπεια για την ασφάλεια των πολιτών.
Η ενεργοποίηση των πολιτών του δήμου ανεξάρτητα από τις κομματικές τους επιλογές στα πλαίσια μιας ανοιχτής δημοτικής κίνησης που θα λειτουργεί με άμεση δημοκρατία και σε πνεύμα αλληλεγγύης θεωρούμε ότι αποτελεί τον απαραίτητο όρο για μια δυναμική διέξοδο από την συλλογική δυσπραγία που μας χαρακτηρίζει σήμερα. Η υπεύθυνη, επώνυμη πρωτοβουλία μιας ομάδας πολιτών για την παρέμβαση τους, ως συλλογικότητας, στα κοινά του δήμου μπορεί να είναι το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας. Η πρωτοβουλία βέβαια αυτή πρέπει να στηρίζεται σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο δημόσια θα συνδιαμορφώσουμε και θα καταθέσουμε στην κοινωνία.
Επισημαίνουμε λοιπόν την ανάγκη μιας συλλογικότητας, που θα προκύπτει ως έκφραση του κοινωνικού κινήματος του δήμου και όχι ως συνέπεια της συνηθισμένης τακτικής, εν όψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών, των οποιονδήποτε κομμάτων αλλά και των φιλοδοξιών διαφόρων προσώπων. Η λύση της εναπόθεσης των συλλογικών μας υποθέσεων αποκλειστικά στα κόμματα, ή σε μεμονωμένα άτομα που εμφανίζονται ως σωτήρες, πιστεύουμε ότι έχει εξαντλήσει τα όρια της αξιοπιστίας της.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα για μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση της κίνησης που προτείνουμε, εκτός από την συλλογικότητα και τη διαφορετική κινηματική σχέση με τους πολίτες, είναι αυτό της αναγκαιότητας συγκρότησης οραματικών στόχων για την κοινωνικοοικονομική εξέλιξη του δήμου με στήριξη σε δημόσιους πόρους. Και μάλιστα σε μία περίοδο που η μείωση των οικονομικών των δήμων οδηγεί είτε στη συρρίκνωση των υπηρεσιών και των έργων τους, είτε στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίησή τους, είτε στην άσκηση φορομπηχτικής πολιτικής, πρακτικές με τις οποίες είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.
Παράλληλα το ζήτημα του μοντέλου της κοινωνικοοικονομικής προόδου και της σχέσης με το φυσικό περιβάλλον που αυτό συνεπάγεται, είναι σίγουρα πρωταρχικό για τη συγκρότηση αυτού του οράματος. Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα δείχνουν ότι μια πολιτική στο Δήμο που εξαντλείται και μόνο στα πλαίσια της διαχείρισης και εξυπηρέτησης των ισχυρών συμφερόντων, μια πολιτική χωρίς όραμα, δεν μπορεί να παράγει ένα διαφορετικό ποιοτικό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Είναι μια αδιέξοδη πολιτική. Πολύ περισσότερο που στις συνθήκες της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της τρόικα όλο και περισσότεροι πολίτες θα στρέφονται προς το δήμο για να ζητήσουν τη στήριξή του, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα των δήμων. Εκτός των άλλων λοιπόν, είναι ανάγκη να στραφούμε και προς την αυτοδιαχειριζόμενη και αλληλέγγυα οικονομία.
Αυτονόητο είναι τέλος ότι σε μία διαφορετική, πραγματικά συλλογική και αμεσοδημοκρατική κίνηση, απαραίτητο είναι το στοιχείο της ανοιχτής, ισότιμης, δημοκρατικής σχέσης με όλους τους πολίτες. Συνεχόμενη ενημέρωση με δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων και στοιχείων αλλά και διάλογος μέσα από ανοιχτές, δημόσιες συνελεύσεις, είναι απαραίτητα στοιχεία για την υπέρβαση της σημερινής καχυποψίας που υπάρχει στη σχέση του Δήμου με τους πολίτες. Αν δεν λειτουργήσει αυτή η διαδικασία που θα φέρει το δήμο δίπλα στους πολίτες καμία ουσιαστική πρόοδος δεν μπορεί να γίνει. Τέλος μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι ότι η κίνησή μας όχι μόνο δεν πρέπει να αποδυναμώσει τις οποιεσδήποτε κινηματικές, συλλογικές εκφράσεις που υπάρχουν, αλλά αντίθετα να τις στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις..
Βέβαια η συγκρότηση μιας Κίνησης Πολιτών για την Άμεση Δημοκρατία και η επιτυχία της πορείας της δεν είναι δεδομένες, ιδιαίτερα στις σημερινές πολιτικές συνθήκες που η λογική της ανάθεσης είναι κυρίαρχη. Αν παρ’ όλα αυτά όμως δεν θέλουμε την πολιτική που μιλάει στο όνομα των πολιτών χωρίς αυτούς, αξίζει να προσπαθήσουμε και να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας. Να αποδείξουμε ότι η πολιτική δεν είναι ντροπή, όπως την έχει καταντήσει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών μας, αλλά ότι αντίθετα μπορεί να αποτελεί τιμή , όπως συνέβαινε στην εποχή της εκκλησίας του δήμου και της άμεσης δημοκρατίας. Αξίζει λοιπόν εμπνεόμενοι από εκείνο το παρελθόν να ατενίσουμε με αισιοδοξία στο μέλλον..