Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Πώς θα κυκλοφορείτε νόμιμα, χωρίς πινακίδες, ασφάλιση και φόρο πολυτελείας…

ttttttt

Η πρόσφατη σύλληψη του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη για παραβάσεις του ΚΟΚ φέρνει ξανά στη δημόσια συζήτηση το θέμα της κατάθεσης των πινακίδων. Βασικός λόγος για την κατάθεση πινακίδων, ειδικά σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, είναι φυσικά ο φόρος πολυτελείας, αλλά και μια σειρά από επιβαρύνσεις.

Αν υπολογίσει κανείς πόσα χρήματα γλιτώνει καταθέτοντας τις πινακίδες ενός αυτοκινήτου κυβισμού 4.000 κ.ε., προφανώς αντιλαμβάνεται ότι η σχετική ωφέλεια είναι πολύ μεγάλη, καθώς το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τα 4.000 ευρώ.

Αν λάβουμε ως βάση υπολογισμού ένα μοντέλο του 2004 άνω των 4.000 κυβικών, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 1.320 ευρώ, ο ετήσιος φόρος πολυτελούς διαβίωσης 2.254 ευρώ και τα ετήσια ασφάλιστρα κινούνται περί τα 600 ευρώ. Το ποσό δηλαδή αγγίζει τα 4.200 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνουμε το ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης 22.540 ευρώ που το συνοδεύει.

Τι συμβαίνει αν κάποιος κυκλοφορεί με πλαστές πινακίδες

Το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει κάποιος που κυκλοφορεί το αυτοκίνητο που περιγράψαμε πιο πάνω με πλαστές πινακίδες  είναι το διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας, δηλ. 2.640 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να υπολογίσει ότι θα του επιδικαστεί από την εφορία, μέσω της υποβολής τροποποιητικής δήλωσης,  πρόσθετος φόρος που υπολογίζεται με προσαύξηση 200%.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, το οικονομικό ρίσκο είναι αρκετά μεγάλο, ενώ υπάρχει και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Εναλλακτικές, νόμιμες λύσεις

Για όσους σκέφτονται να καταθέσουν τις πινακίδες τους, φοβούνται όμως ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους για λίγες ημέρες, υπάρχει εναλλακτική. Με την πληρωμή 1,90 ευρώ την ημέρα, οι κάτοχοι των  αυτοκινήτων που οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας τους έχουν κατατεθεί στην Εφορία, με δήλωση ακινησίας, μπορούν σύμφωνα με τη νομοθεσία να κινήσουν νόμιμα τα οχήματά τους 2 ημέρες το μήνα.

Μόλις πάρουν τη σχετική άδεια, δικαιούνται να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους, τοποθετώντας χάρτινες πινακίδες στο παρμπρίζ τους με τη σήμανση «Μ». Η έκδοση της σχετικής άδειας γίνεται στην εφορία που ανήκει ο κάθε φορολογούμενος και οι σχετικές ρυθμίσεις περιγράφονται στις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 22 του Ν.2367/1953. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,90 Ευρώ για κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας.

Η προσωρινή άδεια δεν χρειάζεται πια να θεωρείται από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Τροχαίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Για τη χορήγηση της άδειας, οι λόγοι που μπορεί να επικαλεστεί κανείς είναι:

1. Για τα ανάριθμα αυτοκίνητα μόνο για τη μεταφορά τους:

  • Από τον τόπο αγοράς ή τελωνισμού στον τόπο ταξινόμησης.
  • Για έλεγχο από το KTΕΟ και
  • Για μετάβαση σε ειδικά συνεργεία για μετατροπή προσθήκη αμαξωμάτων ή άλλων τεχνικών στοιχείων.

2. Για τα ενάριθμα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ακινησία:

  • Για δοκιμή, επισκευή ή πώληση αυτών

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!