Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Π.Ρήγας: «Το ξήλωμα του «Καλλικράτη» είναι casus belli»

Panagiotis-Rigas

Ο γραμματέας της Κ.Ο.του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας τη Δευτέρα 2/12 για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τους πλειστηριασμούς, τον «Καλλικράτη» και τις αλλαγές του ΥΠΕΣ και τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠαΣοΚ δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή στον «Καλλικράτη»…

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ και βουλευτής Κυκλάδων, Παναγιώτης Ρήγας. μίλησε στο ΒΗΜΑ fm για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τους πλειστηριασμούς, τον «Καλλικράτη» και τις αλλαγές του ΥΠΕΣ και τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ:

Για το αν το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί τις αλλαγές που προωθεί στον «Καλλικράτη» το υπουργείο Εσωτερικών

«Σε καμία περίπτωση. Είμαστε κάθετοι και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το δεχθούμε και θα παρακολούσαμε να μην ακούμε πράγματα όπως «θα το φέρω στη Βουλή και όποιος το ψηφίσει». Δεν λειτουργεί η κυβέρνηση μ’ αυτόν τον τρόπο και ο κ. Μιχελάκης λοιπόν πρέπει να ξέρει ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ συγκεκριμένη και ξεκάθαρη και θέση της πλειοψηφίας της Αυτοδιοίκησης, όπως αποτυπώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο. Για εμάς, το ξήλωμα του «Καλλικράτη» είναι casus belli. Δεν το συζητάμε! Δέχθηκα στο γραφείο μου δημάρχους της Ν.Δ. που δεν δέχονται με κανέναν τρόπο τη χωροταξική αλλαγή του «Καλλικράτη». Το να αξιολογηθεί με θεσμικό τρόπο, είναι κάτι που μπορούμε να δεχθούμε. Να μην προχωρούμε, όμως, σε ρουσφετολογικού τύπου αλλαγές. Το να λες «βάλε και το δικό μου νησί», δεν συνιστούν μια σοβαρού τύπου πολιτική προσέγγιση.»

Για τους πλειστηριασμούς και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Στη συγκυρία που βρισκόμαστε, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε ρύθμιση που προστατεύει απόλυτα και χωρίς αστερίσκους την πρώτη κατοικία των ανθρώπων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν εξαιτίας της κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν πάρει. Αυτό, κατά την άποψή μου, πρέπει να προστατευθεί μέχρις ότου η οικονομική συγκυρία διαφοροποιηθεί και υπάρξει στο επίπεδο του εισοδήματος κάθε δανειολήπτη σημαντική αλλαγή και πλέον να το αναθεωρήσουμε. Χωρίς να έχουμε προσδιορίσει με ακρίβεια το χρόνο, λέω να προστατευθεί για ακόμα δύο χρόνια και μετά να το ξαναδούμε, ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν. Γιατί μπορεί να έχουν παύσει οι δυσκολίες αυτές…

Αυτός που μπορεί να πληρώσει τα δάνειά του και δεν το κάνει, δεν έχουμε ανάγκη να τον προστατεύσουμε. Διότι τότε, δεν θα προστατεύσουμε αυτόν που έχει πραγματικά ανάγκη. Δεύτερον, θα λοιδορήσουμε και θα προσβάλλουμε για μία ακόμη φορά τους 8 στους 10, δηλαδή αυτούς που με πόνο στην καρδιά και στην τσέπη καταφέρνουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Εάν επιμείνει η τρόικα, θα επιμείνουμε και εμείς μέχρι τέλους στην προστασία των ανθρώπων που πιστεύουμε ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν οικονομικά αυτή τη στιγμή την υποχρέωσή τους. Αν νομίζουν ότι με τις άκαμπτες συμπεριφορές τους, τώρα, στο τέλος της διαδρομής, θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα και θα πάμε πάλι από την αρχή, είναι αυτοκτονική άποψη για όλους μας και εντελώς παράλογη. Πιστεύω λοιπόν ότι ο παραλογισμός δεν θα κυριαρχήσει.

Μπορεί πάλι να υπάρξει μια ανανέωση, με το νέο μοντέλο και τρόπο προστασίας, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή με μια διάταξη που θα έρθει έγκαιρα στη Βουλή. Η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιβάλλει την άποψή της σε όλα. Εμείς, χωρίς δογματισμούς, αλλά με ρεαλισμό, θα προχωρήσουμε σε ρύθμιση που θα προστατεύει πραγματικά αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν μου αρέσει ο όρος «κόκκινη γραμμή», αλλά αυτό θα κάνουμε.»

Για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

«Σε ό,τι αφορά τα θέματα των απολύσεων, και εδώ είμαστε κάθετα αντίθετοι. Αυτό είναι ένας δογματισμός και δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τα τελευταία ίχνη της προστασίας που υπάρχει στην εργασία και θα υπάρχει ένας θεσμός, είτε ο ΟΜΕΔ είτε τα δικαστήρια, που θα αξιολογούν κατά περίπτωση το όριο των απολύσεων. Δεν μπορεί, όμως, να υπάρξει μια γενική κατάργηση του ορίου απολύσεων σε σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα.»

Για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

«Να σας πω κάτι; Δεν θέλω να χρησιμοποιώ απαξιωτικούς όρους για τις δηλώσεις πολιτικών προσώπων, αλλά έχει καταντήσει αστείο αυτό με τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για προσκλήσεις προς τους κυβερνητικούς βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση. Ας αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιος θα ρίξει την κυβέρνηση: ο δρόμος, το πεζοδρόμιο, η λαϊκή αντίσταση, η Βουλή, οι αποστασίες…; Εντάξει, δεν δείχνουν σοβαρότητα αυτά τα πράγματα. Όλα αυτά τα προσκλητήρια δεν έχουν ανταπόκριση και δεν βρήκαν παρά μόνον έναν πρόθυμο. Μία πρόθυμη, την κυρία Τζάκρη. Μέχρις εδώ. Τα άλλα είναι αστειότητες. Στα μάτια του απλού πολίτη μοιάζει αστείο και ακραίος τυχοδιωκτισμός κάποιος που ψήφισε όλα τα νομοθετήματα μέχρι σήμερα και αφού έχει διανυθεί το 90% του δρόμου και ξαφνικά είδε το φως το αληθινό και ανένηψε και είδε ότι όλα αυτά που είχε κάνει ήταν μια αμαρτία και πάει στην κολυμβήθρα του ΣΥΡΙΖΑ για να εξιλεωθεί. Αυτά όλα είναι αστεία πράγματα…».

Πηγή: http://www.naxos-news.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!