Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ρύθμιση οφειλών: Πότε αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή (100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ και ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 50 ευρώ)

doseis

Έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, το αργότερο, θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση οφειλών, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, παρά το ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σε τεχνικό επίπεδο με την Τρόικα κι ο λόγος δεν είναι άλλος από ότι έχουν «παγώσει» όλες οι πληρωμές σε εφορίες και Ταμεία. Το… καλό της καθυστέρησης είναι ότι στη νέα ρύθμιση θα υπαχθούν και οι οφειλές του Σεπτεμβρίου, ενώ αδιαπραγμάτευτη χαρακτηρίζεται η επέκταση του αριθμού των δόσεων έως και τις 100, για χρέη που δεν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 50 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας, είναι τα κίνητρα παραμονής που πρέπει να δοθούν σε όσους οφειλέτες έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση, αν και δεν αποκλείεται τελικά να προβλεφθούν αντικίνητρα που θα καθιστούν δύσκολη τη μεταπήδηση τους στη νέα ρύθμιση με τις περισσότερες δόσεις. Διάσταση απόψεων υπάρχει, επίσης, για το εύρος του «κουρέματος» που πρέπει να υποστεί το επιτόκιο που επιβαρύνει τις προσαυξήσεις, καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει στη μείωση του κατά 50%. Έντονες είναι οι ενστάσεις που φέρεται να έχει εγείρει η Τρόικα και στο εύρος του «κουρέματος» των προσαυξήσεων, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό είναι τουλάχιστον 30% για την εξόφληση οφειλών σε 72 δόσεις.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, για τη νέα ρύθμιση οφειλών, αναμένουν περίπου 3 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, με χρέη σε εφορίες και ταμεία που αγγίζουν συνολικά τα 87 δισ ευρώ κι ενώ από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι όσοι δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τον περασμένο μήνα, έγιναν 18.662 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, κυρίως καταθέσεις, οφειλετών Ταμείων, άλλες 17 κατασχέσεις ακινήτων, καθώς και 26 αναγγελίες πλειστηριασμών. Το σύνολο των οφειλών για τις οποίες κινήθηκαν διαδικασίες κατασχέσεων ανέρχεται στα 357 εκατ. Ευρώ.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!