Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Σε Μήλο και Σέριφο στρέφεται το ενδιαφέρον των εφοπλιστών κρουαζιερόπλοιων – Προτάσεις και προοπτικές κρουαζιέρας

Νέες επαφές με δημάρχους και προέδρους Λιμενικών Ταμείων πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη αναβάθμιση υποδομών, αλλά και δημιουργία νέων βελτιωτικών λιμενικών έργων, με στόχευση αυτή τη φορά στα νησιά της Μήλου και της Σερίφου, όπου και εστιάζεται η επέκταση της κρουαζιέρας.

Στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του τουριστικού προϊόντος των νησιών, ο τομέας της κρουαζιέρας συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκ μέρους τους, με τα περισσότερα να προσδοκούν αύξηση της συμμετοχής τους στην συγκεκριμένη τουριστική αγορά.

Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες κρουαζιέρας, θέλοντας να διασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση και τον υψηλότερο βαθμό ασφάλειας τόσο των πλοίων όσο και των μεταφερόμενων επιβατών, επιζητούν τις βέλτιστες παροχές, καταθέτοντας παράλληλα τις ανάλογες προτάσεις που αφορούν όχι μόνο σε επίπεδο έργων αλλά και σε επίπεδο προωθητικών ενεργειών.

Οι προτάσεις για Σέριφο και Μήλο

Εκ μέρους της ΕΕΚΦΝ οι προτάσεις που κατατέθηκαν προς τους αρμόδιους φορείς των νησιών, όπως η ίδια η Ένωση ανακοίνωσε, αφορούν για το λιμάνι της Σερίφου την ανάγκη εκτέλεσης βασικών λιμενικών έργων, καθώς και βελτιώσεων του οδικού δικτύου με τη δρομολόγηση τουριστικών λεωφορείων, που θα μπορούσαν να δώσουν πνοή στην τουριστική ναυτιλία και ιδιαίτερα την κρουαζιέρα δεδομένου ότι, το νησί έχει φυσικές καλλονές και ωραίες παραλίες – μοναστήρια – μεταλλεία – το ιστορικό κέντρο στην χώρα με την πανοραμική θέα των Κυκλάδων και το ηλιοβασίλεμα.

Εξετάστηκε η δυνατότητα εξυπηρέτησης, σε πρώτη φάση, κρουαζιεροπλοίων στο αγκυροβόλιο, δεδομένου ότι στο μικρού μήκους κρηπίδωμα που υπάρχει είναι δυνατή η προσέγγιση αυτών μόνο όταν επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Τέλος η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, θα δώσει τη δυνατότητα να ενημερωθούν οι τουρίστες για τα ενδιαφέροντα στο όμορφο αυτό κυκλαδίτικο νησί.

Όσον αφορά στο λιμάνι της Μήλου, διαπιστώθηκε ότι έχουν γίνει σοβαροί σχεδιασμοί, σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της λιμενικής υποδομής και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοια τα οποία υπερβαίνουν τα 30, κυρίως με τακτικά δρομολόγια που εκτελούνται από τη LOUIS CRUISES.

Υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα στο νησί που πρέπει να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό με την έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων και άλλων μέσων προβολής, όπως οι κατακόμβες, η αρχαία πόλη και το αρχαίο θέατρο, τα καταφύγια, τα ιαματικά λουτρά, το μουσείο και οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και οι πανέμορφες παραλίες.

Το οδικό δίκτυο είναι ικανοποιητικό και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς δήλωσαν ότι, στα προγράμματα έργων ανάπτυξης, εντάσσεται και ο εμπλουτισμός με μαζικά μέσα μεταφορών – τουριστικά λεωφορεία.

Υπάρχουν σχεδιασμοί σχετικά με την κατασκευή σύγχρονου κρηπιδώματος παραβολής για τα κρουαζιερόπλοια με εναλλακτικούς τρόπους όπως η επέκταση του υπάρχοντος προβλήτα, η κατασκευή νέου προβλήτα σε απόσταση από την πόλη και η κατασκευή δεύτερου προβλήτα σε άλλο σημείο στα όρια της πόλης.

Διαπιστώθηκε ότι, η πιο συμφέρουσα οικονομική λύση στην παρούσα φάση είναι η επέκταση του υπάρχοντος προβλήτα και ο διαχωρισμός των πλοίων της ακτοπλοΐας από τα κρουαζιερόπλοια.

Προβλέπεται η άμεση έναρξη εκτελέσεως έργων, προκειμένου να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή από-επιβίβασης των τουριστών που μεταφέρονται με λέμβους από τα αγκυροβολημένα κρουαζιερόπλοια, προβλέποντας με τον τρόπο αυτό και την αναγκαία υποδομή που έχει σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα ISPS, για το Maritime Security.

Προτάθηκε από την πλευρά εκπροσώπων της Ενώσεως όπως, προχωρήσουν οι αναγκαίες εργασίες κατασκευής και τοποθέτησης δύο ναυδέτων σε κατάλληλα σημεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα στη φάση αυτή τα κρουαζιερόπλοια, μέχρι την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μόνιμων έργων – κρηπιδωμάτων.

Διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον των Αρχών στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και οι προσπάθειες έχουν ήδη φανεί, προκειμένου για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής σε όλο το φάσμα.

Άριστη συνεργασία

Εκ μέρους της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων, ο πρόεδρος της, Θεόδωρος Κόντες, κατόπιν των συναντήσεων τους με τους εκπροσώπους των δημοτικών αρχών και των αρμοδίων λιμενικών φορέων, αναφερόμενος στα δύο νησιά σημείωσε πως «Η Μήλος και η Σέριφος τυγχάνουν τουριστικές περιοχές και εφόσον μπορέσει να υπάρξει αναβάθμιση στην λιμενική υποδομή, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και σε αυτά τα όμορφα Κυκλαδίτικα νησιά».

Σχετικά δε με τις προτάσεις που κατατέθηκαν διευκρίνισε πως «Οι τάσεις που παρατηρούνται από πλευράς διαχειριστριών εταιρειών κρουαζιεροπλοίων, ύστερα και από την επιθυμία των επισκεπτών – τουριστών να υπάρχουν νέοι προορισμοί, μας υποχρεώνει να διευρύνουμε τις τουριστικές περιοχές της Χώρας, κυρίως της νησιωτικής και εκεί όπου υπάρχουν ενδιαφέροντα για τον επισκέπτη, ώστε να μπορούμε, με τη συνεργασία των αρμοδίων τοπικών φορέων, να προετοιμάζουμε το πεδίο από πλευράς υποδομών και κάθε είδους διευκολύνσεων, όσον αφορά την υποδοχή των πλοίων του κλάδου».

Επισημάνθηκε δε, εκ μέρους της Ένωσης, πως «οι εμπειρίες μας από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και ενέργειες εξετάσεως των προβλημάτων του κάθε λιμένος, από κοινού με τους αρμόδιους φορείς, έχει αποδώσει καρπούς και είναι βέβαιο ότι από τη θέληση και διάθεση του κάθε αρμόδιου και υπεύθυνου, εξαρτάται και ο βαθμός προόδου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι στόχοι για την ανάπτυξη της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και γενικότερα την οικονομία της Χώρας».

Αντιστοίχως θετική υπήρξε και η ανταπόκριση των τοπικών φορέων από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, που φαίνεται ότι τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη για την εκμετάλλευση στο έπακρο και υπό τις καλύτερες συνθήκες, του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος.

Πηγή: http://www.koinignomi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!