Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

«Στα Κιριμπάτι πια δεν έχουμε ζωή» λέει επίδοξος περιβαλλοντικός πρόσφυγας

nisia

 

Στα δικαστήρια της Νέας Ζηλανδίας έφτασε 37χρονος από τα νησιά Κιριμπάτι, επειδή η χώρα αρνήθηκε να δώσει σε αυτόν και την οικογένειά του άσυλο που ζητούσε λόγω του κινδύνου, όπως λέει, που διατρέχει… από την κλιματική αλλαγή.

Τα νησιά Κιριμπάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό έχουν περίπου 100.000 κατοίκους και αρκετά χαμηλό υψόμετρο. Θεωρούνται ανάμεσα στα πιο ευάλωτα μέρη σε περίπτωση που ανέβει η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων.

Για να προφυλαχθεί λοιπόν από αυτό, ο 37χρονος Ιοάνε Τεϊτιότα, ζήτησε άσυλο από την κοντινή Νέα Ζηλανδία, λέγοντας πως η ζωή του και των τριών παιδιών του κινδυνεύει (που έχουν γεννηθεί στη Νέα Ζηλανδία) αν οδηγηθούν στη χώρα καταγωγής του.

Οι αρχές απέρριψαν το αίτημα να του χορηγήσουν άσυλο, καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια να θεωρηθεί πρόσφυγας, όπως, επί παραδείγματι, κίνδυνο ζωής λόγω διωγμού. Έτσι, ο Τεϊτιότα στράφηκε στη Δικαιοσύνη.

«Δεν έχουμε πια μέλλον εάν γυρίσουμε στα Κιριμπάτι» είπε στο Δικαστήριο του Όκλαντ o 37χρονος, ζητώντας να αναγνωριστεί ως περιβαλλοντικός πρόσφυγας.

Η αγωγή του, τόνισε ο δικηγόρος του, στρέφεται εναντίον του «παρωχημένων διατάξεων» στον κανονισμό για το άσυλο.

 

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!