Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Στα 13,5 δισ. ευρώ τα άμεσα έσοδα – Το ράλι στον τουρισμό ανεβάζει στις 21,5 εκατ. αφίξεις τις εκτιμήσεις για φέτος

Το ράλι στον τουρισμό ανεβάζει στις 21,5 εκατ. αφίξεις τις εκτιμήσεις για φέτος

Σπάει τα κοντέρ ο τουρισμός πιάνοντας δύο με τρία χρόνια νωρίτερα τους στόχους που έχουν τεθεί, βάσει του «Οδικού Χάρτη 2021», δίνοντας ανάσα στη γονατισμένη ελληνική οικονομία και δημιουργώντας συνθήκες για αύξηση του ΑΕΠ άνω του 0,6% φέτος. 

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, ο ΣΕΤΕ προχωρά στην αναθεώρηση των στόχων για το 2014 σε 21,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και σε 13,5 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων, παρά την ρωσο-ουκρανική κρίση που θα στοιχίσει στον τουρισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ. 

Μιλά για δημιουργία έως 100.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ καταγράφει και τα παράπλευρα οφέλη για άλλους τομείς της οικονομίας που συνδέονται με τον τουρισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ, σχετικά με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, συνεχίστηκε η εντυπωσιακή αύξηση και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καταγράφοντας άνοδο 13,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. 

Σε επίπεδο οκταμήνου, η αύξηση αγγίζει το 15,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. 

Με βάση τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, ο ΣΕΤΕ προχωρά στην αναθεώρηση των στόχων για το 2014 σε 19,5 εκατ. διεθνών αφίξεων (προηγούμενη εκτίμηση, 19 εκατ.), συνολικά 21,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και σε 13,5 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων (προηγούμενη εκτίμηση, 13 δισ. ευρώ) συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, αντίστοιχα. 

Ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι η συνεισφορά του τουρισμού στην ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας, όπως η γεωργική παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο, αλλά και στην απασχόληση, με τη δημιουργία 80.000 έως 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την παράλληλη υποστήριξη των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των εσόδων που έχει προκύψει από άλλους τομείς της οικονομίας, σημειώνει ο Σύνδεσμος. 

Σημειώνεται, τονίζει ο ΣΕΤΕ, πως οι στόχοι θα επιτευχθούν, παρά τις απώλειες τουριστικών εσόδων για το τρέχον έτος, λόγω της κρίσης σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. 

Οι αναφερόμενοι στόχοι επιτυγχάνονται 2-3 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, βάσει του «Οδικού Χάρτη 2021» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας άνω του 0,6% για το 2014.

Καμπανάκι για το 2015


Ωστόσο και με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο ΣΕΤΕ, απευθυνόμενος στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, οφείλει να επισημάνει ότι η εξαιρετικά θετική εικόνα της φετινής περιόδου επισκιάζεται από μια σειρά αναδυόμενων κινδύνων που ενδέχεται να ανακόψουν τη δυναμική της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού, κατά το 2015. 

Στους κινδύνους αυτούς, συγκαταλέγονται, η επιδείνωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, οι πολλαπλές εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή μας, η μείωση των προοπτικών ανάπτυξης της ευρωζώνης, αλλά και η διατήρηση του ευρώ σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα, σημειώνει ο Σύνδεσμος και προσθέτει: 

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού με κυρίαρχα ζητούμενα τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας». 

Θα πρέπει άμεσα, τονίζει ο ΣΕΤΕ, να αντιμετωπισθούν καίρια ζητήματα, όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την πάταξη της παραβατικότητας, η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ροή του νέου ΕΣΠΑ.

Α.Τ

Πηγή: http://news.in.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!