Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Στη Νάξο η 4η (13η) Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών

Στην καρδιά της μουσικής παράδοσης του Αιγαίου, τη Νάξο, ολοκληρώνεται το φετινό Σεπτέμβρη ένας πλούσιος σε έμπνευση και απήχηση κύκλος πολιτιστικής παρουσίας, που αγκάλιασε την τελευταία 12ετία τα νησιά του Αρχιπελάγους. Η 4η (13η) Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών που διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διεξαχθεί στις 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου στη Νάξο…

Στη δυναμική αυτού του κύκλου, οφείλεται η ανάδυση από τη λήθη και την αφάνεια του λαϊκού πνευστού οργάνου, αυθεντικού συνεχιστή μιας προαιώνιας μουσικής δημιουργίας του αιγαιακού κόσμου.

Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση του τόπου, είτε στην παλαιότερη μορφή της σαν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων με τις Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών, είτε στην τωρινή της, σαν Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τις Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου, κατάφερε να συνενώσει και να συναδελφώσει σε ένα ιδιότυπο σχήμα τους αιγαιοπελαγίτες μουσικούς και όχι μόνο, αναδεικνύοντας το όλο εγχείρημα σε κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό για τον τόπο.  

Το δρώμενο αυτό βίωσαν ιδιαίτερα οι Κυκλάδες, αφού σε όλα σχεδόν τα νησιά όπου η παράδοση του λαϊκού πνευστού παρέμενε ζωντανή – Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Άνδρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Αντίπαρος, Σαντορίνη και Σύρος – υπήρξε διαδοχικά ενθουσιώδης υποδοχή της μεγάλης μουσικής ομήγυρης.
 
Μόνιμος και συνεπής αρωγός των Μουσικών αυτών Συναντήσεων παραμένει πάντοτε το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη κι ο Λάμπρος Λιάβας. Συνoδοιπόροι, ακούραστοι νέοι ερευνητές, διανοητές και δημιουργοί – εθνομουσικολόγοι, λαογράφοι, κινηματογραφιστές κ.ά. – έχουν αναλάβει τη βαριά ευθύνη της ανάδειξης της τσαμπούνας και του σουραυλιού, με νέο πνεύμα και έμπνευση, στο επίκεντρο του μουσικού γίγνεσθαι του Αιγαίου.    

Με την εμπειρία των Μουσικών Συναντήσεων, συγκροτούνται ήδη πρότυπα μουσικά αρχεία στα μεγαλύτερα νησιά, με ανάλογη προοπτική και για τα υπόλοιπα. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα συνοδεύονται από καινοτόμες κινηματογραφικές δημιουργίες (ντοκιμαντέρ), όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικές, αθέατες μέχρι τώρα όψεις του αιγαιακού μουσικού πλούτου.  

Όπως δείχνουν και τα φετινά μηνύματα, το πλήθος των μουσικών λαϊκών πνευστών που συμμετέχουν στη Συνάντηση βαίνει αυξανόμενο και συνεχώς εμπλουτιζόμενο από νεαρούς οργανοπαίκτες. Η ομήγυρη της Νάξου, εκτός από τους Κυκλαδίτες και τους Δωδεκανήσιους μουσικούς, αναμένεται να διευρυνθεί από εκπροσώπους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες, προσδίδοντας στη όλη δράση εμβέλεια πανελλαδική με διεθνείς προεκτάσεις. 
 
Διοργάνωση: 
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 
Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων – Δράσεις Πολιτισμού

Με τη συμμετοχή των:
–  Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας 
   Πρόνοιας Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
–  Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη

Πηγή: http://www.naxos-news.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!