Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

«Στις 10-15 Ιανουαρίου» θα ξεκινήσει η διαδικασία για την προεδρική εκλογή

«Στις 10-15 Ιανουαρίου» θα ξεκινήσει η διαδικασία για την προεδρική εκλογή

Σε ένα ομιχλώδες τοπίο διάρκειας 110 ημερών εισέρχεται η κυβέρνηση. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση που ξεκινά με τους πιστωτές της χώρας και από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό τοπίο εν όψει των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τις οποίες η κυβέρνηση, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, σκοπεύει να εκκινήσει μεταξύ 10 και 15 Ιανουαρίου 2015.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει μπροστά του ορισμένους κρίσιμους σταθμούς, όπως η κατάθεση την επόμενη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπου θα υπάρχει κωδικοποίηση των φοροελαφρύνσεων, η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον στις 10-12 Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου, η ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου και οι ενδιάμεσες συνεδριάσεις του Eurogroup. 

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, καθώς η κυβέρνηση επενδύει πολλά στο νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου.

Από το σενάριο Κουβέλη στο ενδεχόμενο Δήμα


Εσχάτως αναφέρεται το όνομα του Σταύρου Δήμα ως πιθανού υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, δίπλα σε εκείνο του Φώτη Κουβέλη. 

Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι γνώστες της «προεδρικής αριθμητικής», όπως ο Α.Λοβέρδος, εκτιμούν ότι οι δυσκολίες του κ. Κουβέλη να συγκεντρώσει το σύνολο των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ σε συνδυασμό με τις αποστάσεις απέναντι στην υποψηφιότητά του που αναμένεται να κρατήσουν αρκετοί δεξιοί βουλευτές οδήγησαν τη συζήτηση στο όνομα του κ. Δήμα. 

Ο ίδιος ο πρώην επίτροπος θεωρεί πρόωρη κάθε σχετική αναζήτηση. Αναγνωρίζει ότι πολλά άλλα πρόσωπα είναι κατάλληλα για το αξίωμα και μπορεί να εμφανιστούν ως τον Φεβρουάριο. 

Πάντως, ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «μη πολιτική υποψηφιότητα». 

Οι πολιτικοί για την Προεδρική εκλογή

Σε μη πολιτική υποψηφιότητα αναφέρεται και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Realnews.

Έχουμε τέσσερις μήνες μπροστά μας προκειμένου να επιλέξουμε ένα πρόσωπο με κύρος, εμπειρία, ανάστημα εθνικό και εμβέλεια διεθνή. Εκτιμώ ότι η πλειοψηφία της Βουλής θα στηρίξει το πρόσωπο αυτό και θα γυρίσει την πλάτη στην εκβιαστική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν πολλά τέτοια πρόσωπα και όχι κατ” ανάγκη από τον χώρο της ενεργούς πολιτικής» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

«Με δεδομένη την κοινωνική και πολιτική πόλωση, η εκτίμηση μου είναι ότι δύσκολα θα αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο» δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επαναλαμβάνει «είμαι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και με ενδιαφέρει να είμαι παρών στη διαδικασία ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

«Νομίζω ότι είναι τόσα και τέτοια τα αδιέξοδα της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που o Aντώνης Σαμαράς θα υποχρεωθεί να προχωρήσει γρήγορα σε εκλογές» εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός» προσθέτει ο κ. Λαφαζάνης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Πηγη: http://news.in.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!