Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Στοιχεία Αντιφυματικού Εμβολιασμού Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου

emvolio

Έπειτα από καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν σε  μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Νομού σχετικά με τον αντιφυματικό εμβολιασμό στα Δημοτικά Σχολεία και ειδικότερα στο ΔΣ Λίνδου παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τα κάτωθι:

 Ο «Αντιφυματικός Εμβολιασμός- Φυματίωση» είναι εγκύκλιος η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο από τη Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου  Υγείας. Η Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής είναι αρμόδια και για την αποστολή των εμβολίων και φυματινών στις κατά τόπους Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες για την υλοποίηση του προγράμματος. Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας  της Περιφέρειας είναι υπεύθυνη επιβλέπουσα αρχή και έχει το συντονιστικό ρόλο για την Περιφερειακή Ενότητα της Δωδεκανήσου.

Ο Αντιφυματικός αγώνας μέχρι και το σχολικό έτος 2011-2012 υλοποιήθηκε από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα από υπαλλήλους  του τμήματος  Δημόσιας Υγιεινής  , με τη συνεισφορά των  υπηρετούντων ιατρών  των δημοτικών- αγροτικών ιατρείων και κέντρων υγείας των  περιοχών που υλοποιήθηκε ο Αντιφυματικός Εμβολιασμός.

Συγκεκριμένα για το Δήμο Ρόδου ο Αντιφυματικός Εμβολιασμός για το σχολικό έτος  2010-2011 υλοποιήθηκε σε 55 Δημοτικά σχολεία , Πόλεως και Δημοτικών Ενοτήτων. Ειδικότερα σε  σύνολο 4.613 ανεμβολίασθων  φοιτούντων μαθητών διενεργήθηκε  δερμοαντίδραση Mantoux  σε 4.350  μαθητές και έπειτα την αξιολόγηση της δερμοαντίδρασης και άλλων παραγόντων, εμβολιάσθηκαν συνολικά 3.915 μαθητές. Στα αναφερόμενα Δημοτικά σχολεία είναι και το Δημοτικό Σχολείο της Λίνδου όπου εμβολιάσθηκαν 45 μαθητές.

 Για το σχολικό έτος 2011-2012,ο αντιφυματικός αγώνας υλοποιήθηκε σε 23 ΔΣ σχολεία του Δήμου Ρόδου, Πόλεως και Δημοτικών Ενοτήτων. Επί του συνόλου των 845 φοιτούντων ανεμβολίασθων μαθητών διενεργήθηκε   δερμοαντίδραση Mantoux  σε 784  μαθητές και έπειτα την αξιολόγηση της δερμοαντίδρασης και άλλων παραγόντων, εμβολιάσθηκαν συνολικά 682 μαθητές. Στα παραπάνω πρέπει να ληφθούν υπόψη ότι δεν υπήρχε επάρκεια εμβολίων από την Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας.

Το σχολικό έτος 2012-2013 ο αντιφυματικός αγώνας διοργανώθηκε υπό την εποπτεία της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ενώ  η διενέργεια των εμβολιασμών περιήλθε ως αρμοδιότητα που ορίζεται από τον «Καλλικράτη» στους Δήμους της  Δωδεκανήσου. Για το Δήμο Ρόδου συγκροτήθηκε ένα μόνο κλιμάκιο ,όπου υπολογίζοντας και τις διαθέσιμες δόσεις επισκέφθηκαν 21 Δημοτικά Σχολεία της Πόλεως Ρόδου  όπου διενεργήθηκε δερμοαντίδραση Mantoux  σε 1338  μαθητές και έπειτα την αξιολόγηση της δερμοαντίδρασης και άλλων παραγόντων εμβολιάσθηκαν συνολικά 1213 μαθητές. Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση και των υπολοίπων αριθμών δόσεων αλλά δυστυχώς κατέστη  αδύνατο  λόγω έλλειψης του εμβολίου πανελλαδικά

Το 2013-2014 ο αντιφυματικός αγώνας ξεκίνησε με το ίδιο πρόβλημα της έλλειψης εμβολίων και συγκεκριμένα η Δ/νση διέθεσε 350 δόσεις στο Δήμο Ρόδου όπου διενεργήθηκε εμβολιασμός σε 3 ΔΣ και συγκεκριμένα διενεργήθηκε  δερμοαντίδραση Mantoux  σε 303  μαθητές και έπειτα από αξιολόγηση της δερμοαντίδρασης και άλλων παραγόντων εμβολιάσθηκαν συνολικά 297 μαθητές.
Αναφορικά λοιπόν με τα παραπάνω η διάθεση των εμβολίων που αποστέλλονται ετησίως από τη Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας, διατίθενται στους υπευθύνους των κλιμάκιων που ορίζονται από το Δήμαρχο της κάθε Ενότητας της Δωδεκανήσου και γίνεται κατά βάση με τις ανάγκες του πληθυσμού.

Ολοκληρώνοντας, σας αναφέρουμε ότι η Δ/νση Δημόσιας Υγείας έως και σήμερα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά το έργο της για τη διενέργεια του Αντιφυματικού εμβολιασμού με κανέναν Δήμο , κατανοώντας  τις εκάστοτε ελλείψεις εμβολίων θεωρώντας δε ότι γίνεται ορθή διανομή των εμβολίων στους Δήμους. Η επιλογή των Δημοτικών Σχολείων που διενεργείται ο αντιφυματικός εμβολιασμός γίνεται από τους αρμόδιους των εμβολιαστικών κλιμακίων του Δήμου. Όσον αφορά το Δ.Σ. Λίνδου ο αντιφυματικός εμβολιασμός υλοποιήθηκε κατά τα σχολικά έτη 2010-2011 και 2011-2012 από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας και για τα δύο τελευταία  σχολικά έτη την ευθύνη επιλογής είχε ο Δήμος Ροδίων.

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!