Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Στο μικροσκόπιο τα φορολογητέα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων

ooo

Την πλήρη ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου που προβλέπουν την εφαρμογή νέου τύπου «τεκμηρίων» για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, με τις τεχνικές αυτές, οι ελεγκτές της εφορίας θα προσδιορίζουν τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα έσοδα και τα έξοδα κάθε ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία, ακόμη και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι φοροελεγκτές συγκεντρώνουν και θα αξιολογούν στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο φορολογούμενος, τις επενδύσεις και τις συμμετοχές του σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις, τα δάνειά του, τις συναλλαγές του με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες και τα πάσης φύσεως έσοδα και εισοδήματα που έχει αποκτήσει.

Σε περίπτωση που το εισόδημα που θα προσδιοριστεί από τον έλεγχο υπερβαίνει το δηλωθέν, ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά που θα έχει προκύψει. Εάν δεν καταφέρει να αποδείξει τη νομιμότητα της προέλευσης των ποσών με τα οποία καλύφθηκε η διαφορά, τότε το το ποσό της διαφοράς «θα καταγράφεται ως αποκρυβέν και θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος που θα υπολογίζεται με συντελεστή φόρου 33%.

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!