Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο

Αξιωματούχοι της ΕΕ άρχισαν τη Δευτέρα να αναλύουν κατά προϊόν τις επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών τροφίμων από την ΕΕ που ανακοινώθηκε σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό -και ποιο θα είναι αυτό- από το ύψους 400 εκατ. ευρώ ταμείο αποζημιώσεων της ΕΕ για να βοηθηθούν οι αγρότες.

Αργότερα τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσαν πηγές της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η κρίση θα συζητηθεί περαιτέρω την Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης των πρεσβευτών της ΕΕ.

Ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσόλος διέκοψε το Σαββατοκύριακο τις αυγουστιάτικες διακοπές του για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, μαζί με άλλο υψηλόβαθμο προσωπικό, και τη Δευτέρα αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής ομάδας που θα αναζητήσει εναλλακτικές αγορές και θα αναλύσει τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Καθώς μερικές χώρες-μέλη αυξάνουν τη πίεση για να καταβληθούν αποζημιώσεις, οι αξιωματούχοι ενδέχεται επίσης να συμφωνήσουν να δοθούν αποζημιώσεις από ένα ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013, στο πλαίσιο των αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα το ταμείο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Εξετάζουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη μέλη» πρόσθεσε.

Αγροτικοί εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική.

Ο Τσόλος έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι ο αγροτικός τομέας της ΕΕ μπορεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που είναι αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ εκτός της Ένωσης.

Μια χωριστή ρωσική απαγόρευση για το ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος είχε λίγες επιπτώσεις, λέει η Επιτροπή, καθώς οι κτηνοτρόφοι βρήκαν νέες αγορές στην Ασία και βοήθησαν να καλυφθεί το κενό που είχε δημιουργηθεί από το ξέσπασμα ασθένειας των χοίρων στις ΗΠΑ.

Ενώ η Επιτροπή έχει δηλώσει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει στη ρωσική απαγόρευση, ο Τσόλος έχει υπογραμμίσει πως οποιαδήποτε απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη.

Η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Ρωσίας για τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές τροφίμων θα μπορούσε να μην είναι μια συνετή κίνηση, λένε δικηγόροι με έδρα τις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας πως το συμφέρον της ΕΕ είναι να αποκλιμακώσει την κρίση.

Ωστόσο ανώτερη πηγή της ΕΕ δήλωσε τη Δευτέρα προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι η Ένωση ενδέχεται να προσφύγει στον (ΠΟΕ) κατά της ρωσικής απαγόρευσης.

«Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει βάση στο διεθνές δίκαιο για τέτοιου τύπου μέτρα αντιποίνων» δήλωσε η εν λόγω ανώτερη πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, προσθέτοντας: «Θα αναλύσουμε πάντως πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της προσφυγής στο πλαίσιο του ΠΟΕ».

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από άλλες χώρες να μην αυξήσουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη Ρωσία. «Δεν πιστεύουμε πως θα ήταν αποδεκτό να επωφεληθούν κάποιες χώρες από την τρέχουσα κατάσταση και να αντικαταστήσουν αυτές τις εισαγωγές που απαγορεύθηκαν» δήλωσε η πηγή.

Πηγή: http://news.in.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!