Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Ανδρου: Καταγγελία για το Myschool‏

myschool

Tην έντονη ανησυχία και αποδοκιμασία τους προς κάθε προσπάθεια κεντρικής καταγραφής των προσωπικών δεδομένων των μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος Myschool εκφράζουν σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας τους, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών – Νηπιαγωγείων της Άνδρου. 

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας προωθεί ένα νέο πληροφοριακό σύστημα καταγραφής σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, το επονομαζόμενο mySchool , μέσα στο οποίο γίνεται λεπτομερής καταγραφή προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Στο νέο αυτό σύστημα θα καταγράφονται πληροφορίες από τα προσωπικά στοιχεία των μαθητών και των οικογενειών τους, οι ποινές και οι απουσίες , μέχρι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως  τυχόν μαθησιακά  προβλήματα και παθήσεις, όπως ο αυτισμός.

Αναρωτιόμαστε τι τα χρειάζεται το Υπουργείο όλα αυτά. Γιατί πρέπει να υπάρχει κεντρική ηλεκτρονική καταγραφή προσωπικών δεδομένων τέτοιου εύρους, ιδιαίτερα γνωρίζοντας τους κινδύνους διαρροής του περιεχόμενου τέτοιων συστημάτων.

Θεωρούμε ότι η κεντρική καταγραφή της φοίτησης των μαθητών (επίδοση, έλεγχοι, απολυτήρια, μετακινήσεις, ποινές κτλ. ) καθώς επίσης και η καταγραφή προβλημάτων και παθήσεων, σημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά ακολουθούν τον μαθητή για πάντα, μέσα από μια σταθερή βάση δεδομένων, οδηγώντας στη δυνητική στοχοποίησή του  μελλοντικά στην αγορά εργασίας ή σε άλλες πτυχές της εργασιακής και κοινωνικής του ζωής.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα είδος «φακελώματος» που δεν εξυπηρετεί κανένα παιδαγωγικό στόχο, αντιθέτως απειλεί άμεσα το δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών του δεδομένων, όπως ορίζει το άρθρο 9Α του Συντάγματος .

Οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων της Άνδρου εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αποδοκιμασία μας προς κάθε προσπάθεια κεντρικής καταγραφής των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μας , διατηρούμε το δικαίωμα προστασίας τους με κάθε νόμιμο μέσο, και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αρνούμαστε την ανωτέρω καταγραφή.

Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δ.Σ.  Γαυρίου,  Δ.Σ. Μπατσίου,  Δ.Σ. Χώρας, Δ.Σ. Μεσαριάς, Δ.Σ. Κορθίου

Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείων : Γαυρίου, Μπατσίου, Χώρας, Κορθίου

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!