Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Σύρος: Βαρύ κλίμα ανάμεσα σε Δήμο και εργαζόμενους

ypallhloi_dhmou_epidomaΞεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και μάλιστα επικράτησαν έκρυθμες καταστάσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής, μετά αφορμή την αδυναμία καταβολής που παρουσιάζεται στο επίδομα των 176 ευρώ.

Οι υπάλληλοι του Δήμου διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην καταβολή του επιδόματος το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα εισπράξουν ποτέ.

Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία έχει εξελιχθεί σε θρίλερ και «σέρνεται» εδώ και χρόνια στα δικαστήρια. Τα δύο μεγάλα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και  ο Άρειος  Πάγος, με  αποφάσεις τους παραπέμπουν το επίμαχο θέμα από τα Τμήματα στις Ολομέλειες τους, χωρίς να αποκλείεται να παραπεμφθεί το θέμα για οριστική και αμετάκλητη λύση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, λόγω των αντίθετων αποφάσεων των δύο μεγάλων δικαστηρίων. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και όχι τοπικό και αφορά πολλές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που δεν τους έχει καταβληθεί το συγκεκριμένο επίδομα.

Βάρυ κλίμα και ύβρεις

Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή γραπτό αίτημα 55 υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που ζήτησαν την άμεση καταβολή του εν λόγω επιδόματος. Μάλιστα, στην αίθουσα συνεδριάσεων είχε συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός εργαζομένων του Δήμου. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, πρώην υπάλληλος του Δήμου (έχει συνταξιοδοτηθεί) που δεν του έχει καταβληθεί το επίδομα των 176 ευρώ ξέσπασε κατά των μελών του δημοτικού συμβουλίου με υβριστικούς μάλιστα χαρακτηρισμούς και διάθεση για καυγά.

Ο ίδιος άνθρωπος, λίγο πριν την ολοκλήρωση συζήτησης του θέματος, εισήλθε και πάλι στην αίθουσα της συνεδρίασης και φωνάζοντας καταφέρθηκε σε βάρος της δημοτικής αρχής, για να απομακρυνθεί από το χώρο από ψυχραιμότερους συναδέλφους του. Η συνεδρίαση διακόπηκε για περίπου 15 λεπτά, ενώ η επιθετική στάση του συγκεκριμένου π. υπαλλήλου κατακρίθηκε από τους αιρετούς. Γενικότερα, το κλίμα ήταν βαρύ με τους εργαζόμενους να κατηγορούν για εμπαιγμό τη δημοτική αρχή, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τη μη καταβολή του επιδόματος.

Κίνδυνος παραγραφής

Σύμφωνα με το νομικό εκπρόσωπο των εργαζομένων Γρηγόρη Μισκεδάκη το συνολικό ύψος που τους οφείλεται για τα τελευταία δύο χρόνια αγγίζει τις 189.317 ευρώ. Έκανε γνωστό δε, ότι σε περίπτωση που δεν τους καταβληθεί έως το τέλος του 2013 παραγράφεται και χάνεται οριστικά.

Ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι ο Δήμος είχε και έχει την πρόθεση να καταβάλει το επίδομα των 176 ευρώ στους εργαζόμενους, ωστόσο όπως είπε: «Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες. Δε μπορούμε να διαχειριστούμε κρατικό χρήμα σα να είναι του πατέρα μας. Με βάση τα νέα δεδομένα και τις δικαστικές αποφάσεις δε μπορεί να καταβληθεί το επίδομα. Η ευθύνη δεν έγκειται στη δημοτική αρχή, αλλά στο πλήθος αντιφατικών αποφάσεων τόσο του Αρείου Πάγου όσο και του ΣτΕ».

Αιχμές για δημοτική αρχή και νομική υπηρεσία

Για το θέμα τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας κάποιοι εκ των οποίων κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για λανθασμένο χειρισμό, αφήνοντας αιχμές τόσο για την 3 μελή Επιτροπή που είχε συσταθεί (με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Ρούσσο) για να διαχειριστεί το ζήτημα, όσο και για τη νομική υπηρεσία του Δήμου που ανέλαβε το γενικό συντονισμό.

Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σύνθετο και παρουσιάζει νομική πολυπλοκότητα, θα αρκεστούμε να τονίσουμε ότι η δημοτική αρχή δέχθηκε σκληρή κριτική γιατί δεν κατεύθυνε εξ αρχής τους υπαλλήλους στο να διεκδικήσουν το επίδομα με δικαστικούς αγώνες, αλλά με εξωδικαστικές διαδικασίες που τελικά δεν απέδωσαν καρπούς και οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Κριτική δέχθηκε και η μείζονα μειοψηφία από τις υπόλοιπες παρατάξεις, που κατήγγειλαν ότι σε παλαιότερη συζήτηση για το ίδιο θέμα είχε ταχθεί αντιθετη με την καταβολή του επιδοματος στους εργαζόμενους.

Το έχουν εισπράξει μόνο οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οι μοναδικοί υπάλληλοι οι οποίοι έχουν εισπράξει μέχρι τελευταίου ευρώ το επίδομα (κατά τα λεγόμενα του ίδιου του δημάρχου) είναι οι δύο νομικοί σύμβουλοι του Δήμου. Δηλαδή, αυτοί οι οποίοι ανέλαβαν το γενικό συντονισμό της υπόθεσης η οποία σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδο με συνέπεια οι συνάδελφοί τους να κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος.

Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι δύο νομικοί σύμβουλοι εισέπραξαν το ποσό του επιδόματος παλαιότερα και κινούμενοι μεμονωμένα με τις σωστές διαδικασίες.

Από τότε μέχρι σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, παρουσιάστηκαν αντιφατικές αποφάσεις ανώτερων δικαστηρίων και η υπόθεση οδηγήθηκε σε συμπληγάδες.

Ομόφωνη η απόφαση

Το δημοτικό συμβούλιο, θέλοντας και μη, απέρριψε το αίτημα των υπαλλήλων αφού δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να τους καταβληθεί το επίδομα των 176 ευρώ. Το θέμα θα παραπεμφθεί ξανά στη νομική υπηρεσία, η οποία σε συνεργασία με το νομικό εκπρόσωπο των υπαλλήλων θα αναζητήσει λύση στο πρόβλημα. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη.

Πάντως, θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός και πιθανολογείται ότι οι υπάλληλοι θα υποχρεωθούν να κινηθούν νομικά για να διεκδικήσουν τα ποσά του επιδόματος. Με τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους, ενώ τα χρονικά περιθώρια για την παραγραφή του ποσού που τους οφείλεται πιέζουν ασφυκτικά.

Για να γίνει κατανοητή η σοβαρότητα του θέματος, αλλά και για να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό τόσο η ένταση που επικράτησε όσο και το βαρύ κλίμα, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί υπάλληλοι του Δήμου περιμένουν να εισπράξουν από το επίδομα των 176 ευρώ μεγάλα ποσά. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι υπάρχουν υπάλληλοι που τους οφείλονται ακόμη και 10.000 αλλά και13.000 ευρώ από το συγκεκριμένο επίδομα.

Πηγή: http://cyclades24.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!