Εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το πρόγραμμα δράσης της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2014. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, Δημήτρης Ρούσσος,το προβλεπόμενο κονδύλι για δράσεις που αφορούν τον τουρισμό ανέρχεται στις 107.880 ευρώ. Και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μέσα στις δράσεις, έχουν συμπεριληφθεί και κάποιες από τις προτάσεις που κατέθεσε γραπτώς η Ένωση Ξενοδόχων Σύρου στον Δήμο.
Ωστόσο, οι προσδοκίες για την άσκηση πολιτικής για θέματα τουρισμού από πλευράς Δήμου είναι για μία ακόμη χρονιά μικρές και δε θα πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερες αλλαγές προς την θετική κατεύθυνση. Σαφώς και η υπόθεση τουρισμός δεν αφορά μόνο το Δήμο, αλλά το σύνολο του νησιού και ειδικά τους επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλαμβάνει ρόλο συντονιστεί και να δίνει κατευθύνσεις.
Άλλωστε, σχεδόν στο σύνολό τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν για το θέμα (ανεξάρτητα σε ποιον συνδυασμό ανήκουν) παραδέχθηκαν ότι το νησί βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στον τομέα του τουρισμού, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον και χαρακτηρίζοντας αναγκαία την χάραξη ουσιαστικών πολιτικών για την ανάκαμψη του τουρισμού από πλευράς Δήμου.
Διαπιστώσεις και όχι ουσιαστικές προτάσεις
Πάντως, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας υπεραμύνθηκε των ενεργειών του Δήμου και έριξε σε άλλες κατευθύνσεις την ευθύνη για την τουριστική κατάντια του νησιού. Ο κ. Δεκαβάλλας περιορίστηκε σε διαπιστώσεις, χωρίς να καταθέσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, υλοποιήσιμη από το Δήμο.
Μεταξύ των άλλων είπε ότι κατά τη δεκαετία του ’90 η Σύρος έκανε δυναμική στροφή στον τουρισμό, αλλά το νησί φάνηκε ανέτοιμο να διαχειριστεί το ρεύμα και τη δυναμική που τότε αναπτυσσόταν, διότι δεν υπήρχαν υποδομές και ο κατάλληλος αριθμός κλινών.
Επίσης, ισχυρίστηκε ότι το βασικό πρόβλημα της Σύρου ήταν διαχρονικά η έλλειψη διεθνούς αεροδρομίου, ισχυριζόμενος ότι χωρίς μεγάλο αεροδρόμιο το νησί δε μπορεί να κάνει άνοιγμα στο διεθνή τουρισμό. Για τον τουρισμό κρουαζιέρας ο κ. Δεκαβάλλας εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας ότι η Σύρος έχει αφίξεις περίπου 75 κρουαζιεροπλοίων το χρόνο κι ότι το 2014 αναμένεται αύξηση.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η γειτνίαση της Σύρου με τη Μύκονο είναι ανασταλτικός παράγοντας ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας. Παρέλειψε βέβαια να πει ότι τα μισά κρουαζιερόπλοια που έρχονται στην Σύρο, προσεγγίζουν το νησί λόγω κακών καιρικών συνθηκών και αδυναμία ελλιμενισμού τους στο λιμάνι της Μυκόνου.
Παραδέχθηκε ότι οι άνθρωποι που στελεχώνουν την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου δεν είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο, αλλά βοηθούν όσο μπορούν στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Είπε μάλιστα ότι ο Δήμος- όλα αυτά τα χρόνια- και υποδομές δημιούργησε στο νησί, αλλά και με την πληθώρα πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων που διοργάνωσε στήριξε τον τουρισμό.
Κάλεσε δε την κοινωνία και τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, τονίζοντας ότι η είσοδος ενός νησιού στη διεθνή τουριστική αγορά δεν εξαρτάται από το δήμαρχο και την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου, αλλά ακόμη και από την τελευταία λεπτομέρεια, ακόμη κι από το πώς θα συμπεριφερθεί ο τελευταίος επαγγελματίας του νησιού.
Εξάλλου, όπως είπε, καθοριστικός παράγοντας για την τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου είναι να υπάρξει επαφή με τουςtouroperators και όσους κινούν τα νήματα στον τουρισμό.
Τέλος, τονίσθηκε ιδιαίτερα ότι ο Δήμος βρίσκεται σε αναμονή για την παράδοση της στρατηγικής μελέτης με κατευθύνσεις για την τουριστική ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται σε φάση εκπόνησης με πρωτοβουλία του πολιτευτή Κυκλάδων Γιώργου Βακόνδιου.
Δεν υπάρχει σχέδιο
Συμπερασματικά, στην παρούσα φάση, είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος δεν έχει συγκεκριμένο πλάνο τουριστικής πολιτικής.Θα κινηθεί και το 2014 στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, χωρίς οργάνωση και σχέδιο.
Κι αυτό το γράφουμε διότι τουριστική ανάπτυξη δε μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και υποδομές, αλλά χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός (ουδέποτε υπήρξε), αποφασιστικότητα και στενή συνεργασία Δήμου, τοπικών φορέων και επιχειρηματιών η οποία για τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για αλλαγή νοοτροπίας που αποτελεί βασικότατο παράγοντα για να γίνει η πολυπόθητη «στροφή» προς την τουριστική ανάπτυξη.
Σε «αποσύνθεση» η Τουριστική Επιτροπή
Δεν είναι δυνατόν να μείνουν ασχολίαστα τα όσα συμβαίνουν στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου. Οι περισσότεροι αιρετοί που συμμετέχουν σε αυτήν δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο του τουρισμού.
Επίσης, ούτε καν έχουν αντικατασταθεί μέλη τα οποία αποχώρησαν. Ουδέποτε η συγκεκριμένη Επιτροπή έλαβε σοβαρά υπόψιν τις προτάσεις του τοπικού ΕΟΤ και δεν έκανε το απαιτούμενο άνοιγμα «φιλίας» και συνεργασίας με τους επαγγελματίες του τουρισμού, πέρα από κάποιες αποσπασματικές ενέργειες που δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού στέλνουν μόνο ανεπίκαιρα έντυπα με παλιές φωτογραφίες, χωρίς να υπάρχει φυσική εκπροσώπηση της Σύρου από οποιονδήποτε παράγοντα. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι στελεχωμένος όσο κανείς άλλος ΟΤΑ των Κυκλάδων, δεν έχει διατεθεί ούτε ένας υπάλληλος για να ασχοληθεί σε μόνιμη βάση με τη λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής.
Όλα τα παραπάνω, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητο ότι συμβαίνουν, δε μπορούν παρά να οδηγήσουν σ’ ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα: Η τουριστική πολιτική του Δήμου εξακολουθεί να βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.
Πηγή: http://cyclades24.gr