Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Τήνος: Παραχώρηση τμήματος του λιμένα για κατασκευή υδατοδρομίου

ydatodromio_0

Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου η παραχώρηση τμήματος του λιμένα Τήνου, στην εταιρία «Υδατοδρόμιο Τήνου ΙΚΕ» για κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίου.

Με αυτή την απόφαση, η Τήνος γίνεται το πρώτο νησί, στο οποίο κλείνει ο κύκλος των εγκρίσεων από πλευράς Δήμου και Λιμενικού Ταμείου, μπαίνοντας στην τελική ευθεία, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή υδατοδρομίου, από την εταιρία.

Ένσταση του Λιμενάρχη Τήνου

Η μόνη διαφοροποίηση, προήλθε από τον Λιμενάρχη Τήνου, ο οποίος έφερε ένσταση, διαφωνόντας με την επιλεγμένη θέση, που είχε προαποφασίσει το Δ.Σ. για την κατασκευή και λειτουργία του υδατοδρομίου. Ο κ. Αποστολόπουλος έθεσε λόγους ασφαλείας, καθώς όπως ανέφερε, στο συγκεκριμένο σημείο διακινούνται σκάφη αναψυχής, αλιευτικά, ιστιοπλοϊκά και μικρά επιβατικά σκάφη, έχοντας ως αποτέλεσμα την συμφόρηση του λιμένα, όπως επίσης και τον αδύνατο συντονισμό όλων αυτών, λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης στα δρομολόγια των ταχυπλόων και δύσκολης επικοινωνίας με τα ιδιωτικά τουριστικά ή αλιευτικά σκάφη.

Ο Λιμενάρχης αντιπρότεινε ως θέση την νέα Βορειοδυτική προβλήτα του εξωτερικού λιμένα ως καταλληλότερη για τη λειτουργία του υδατοδρομίου, διότι, όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα ανεκμετάλλευτο τμήμα του ευρύτερου εξωτερικού λιμένα, στον οποίο θα μπορεί να υπάρχει καλύτερος έλεγχος από την Λιμενική Αρχή.

Προς απάντηση στον Λιμενάχη, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος με έκπληξη ρώτησε τον κ. Αποστολόπουλο, «μετά από όλες τις προηγούμενες συζητήσεις που έχουμε κάνει επί του θέματος σε προηγούμενες συνεδριάσεις, απορώ πως δεν είχατε θίξει ποτέ το θέμα της θέσης του υδατοδρομίου και έρχεστε σήμερα και θέτετε θέματα ασφαλείας. Στις υπ’ αριθμ 76/14 και 204/14 προηγούμενες αποφάσεις μας, που αφορούν στην έγκριση των όρων διακήρυξης και στην έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας αντίστοιχα, δεν είχατε θέσει κανένα ενδοιασμό και είχατε συμφωνήσει, τι άλλαξε από τότε;», με τον Λιμενάρχη να αποκρίνεται, πως είχε θεωρήσει τις αποφάσεις εκείνες, ως μέρος της διαδικασίας για την ανάδειξη της εταιρίας που θα αναλάμβαε την λειτουργία του υδατοδρομίου και όχι δεσμευτικές για τον συγκεκριμένο χώρο.

Κατά πλειοψηφία έγκριση

Αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου, την παρέμβαση του Λιμενάρχη, καθώς επίσης και τις διατάξεις των αποφάσεων, τις οποίες επικαλέστηκε ο Πρόεδρος, ώστε να αποδείξει στον κ. Αποστολόπουλο την δεσμευτικότητα τους για τον χώρο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, με μόνη αρνητική ψήφο αυτή του Λιμενάρχη, την παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης τμήματος χερσαίας ζώνης του λιμένα Τήνου στην εταιρεία «Υδατοδρόμιο Τήνου ΙΚΕ με κατασκευή έργων».

Η παραχώρηση αφορά χώρο εμβαδού 222,43τ.μ στον προβλήτα του Βίντσι και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά αυτού και ισχύει για 12 έτη, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής του παραχωρουμένου χώρου, με ετήσιο τέλος παραχώρησης το ποσό των €4.671,03. Η καταβολή του τέλους παραχώρησης θα γίνει προκαταβολικά για το πρώτο έτος της παραχώρησης, ενώ για τα επόμενα έτη θα καταβάλλεται εντός 10 εργασίμων ημερών από την συμπλήρωση εκάστοτε έτους.

Στους όρους παραχώρησης περικλείεται και η υποχρέωση της εταιρίας να αναλάβει το σύνολο των δαπανών για την ίδρυση, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του υδατοδρομίου, ενώ ξεκαθαρίζεται, πως «τα έργα που θα εκτελεστούν θα περιέχονται στη κυριότητα του Δημοσίου, το οποίο μπορεί να τα καταργεί ή να τα μετατρέπει οποτεδήποτε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας ή εθνικής άμυνας χωρίς καμία υποχρέωσή του για αποζημίωση ή για καταβολή της δαπάνης του ιδιώτη».

koinignomi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!