Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Τη διοικητική αυτονόμηση των Μικρών Κυκλάδων, ζητεί ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Πουσσαίος

889

Τη διοικητική αυτονόμηση των Μικρών Κυκλάδων (Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα), ζητεί από τον υπουργό Εσωτερικών, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για το σχέδιο νόμου σχετικά με την επίλυση χωροταξικών και διοικητικών προβλημάτων με στόχο τη βελτίωση των αδυναμιών που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, στη σχετική επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό, αναφέρεται τόσο στο καθολικό αίτημά τους για αυτονόμηση των Δημοτικών Κοινοτήτων και την επανασύστασή τους σε Δήμους, αλλά και στην τραγική διαπίστωση που ο ίδιος έκανε κατά την επίσκεψή του στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, που σκιαγραφεί μια επί της ουσίας δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σε όλους τους τομείς με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.

Σημειώνεται, ότι επανειλημμένως οι Δημοτικές Κοινότητες των Μικρών Κυκλάδων, έχουν υποβάλει αρμοδίως το αίτημα της διοικητικής αυτονόμησής τους.

Διαβάστε τι αναφέρει ο κ. Πουσσαίος στην επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Ερμούπολη,  7/11/2013
Αρ. Πρωτ.  113225/1955

ΠΡΟΣ: κ. Γιάννη Μιχελάκη
Υπουργό Εσωτερικών

Κύριε Υπουργέ,

Με το Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» συστάθηκαν και λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων Δήμοι ανά νησί με εξαίρεση το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος αποτελείται από τα νησιά της Νάξου, της Δονούσας, της Ηρακλειάς, της Σχοινούσας και του Κουφονησίου και το Δήμο Θήρας, ο οποίος αποτελείται από τα νησιά Θήρα και Θηρασιά.

Η ενοποίηση των Μικρών Κυκλάδων με το Δήμο Νάξου, μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του Νόμου, κατέδειξε σημαντικές αδυναμίες και προβλήματα όσον αφορά στην αποτελεσματική διοίκηση των μικρών νησιών που δε συνάδουν με την προσπάθεια  εκσυγχρονισμού της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, αφού η αποτίμηση του εγχειρήματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Μικρές Κυκλάδες εγκαταλείφθηκαν και απαξιώθηκαν, παρουσιάζοντας ανάσχεση της αναπτυξιακής τους δυναμικής.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στη Δονούσα, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και το Κουφονήσι, έγινα κοινωνός των δυσλειτουργιών που έχουν ανακύψει αλλά και του καθολικού αιτήματος για αυτονόμηση των Δημοτικών Κοινοτήτων και την επανασύστασή τους σε Δήμους όπως συνέβη δίκαια με τα νησιά της Κιμώλου, της Φολεγάνδρου, της Ανάφης, της Σικίνου, της Αντιπάρου, των Ψαρών, του Αγίου Ευστρατίου, της Τήλου, της Μεγίστης και της Χάλκης με την αρχική εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο πλαίσιο της αρχής «ένα νησί, ένας Δήμος».

Είναι τουλάχιστον τραγική η διαπίστωση της κατάρρευσης των υπαρχόντων υποδομών από έλλειψη συντήρησης και απουσία προμηθειών υλικών και μέσων, η μη απορρόφηση της ΣΑΤΑ λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, η παντελής απουσία δρομολόγησης και ένταξης νέων έργων, η μηδαμινή μέριμνα στους τομείς της υγείας, της παιδείας αλλά και των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων και γενικά η υποβάθμιση των νησιών μέσω της μη δικαιοδοσίας υλοποίησης αποφάσεων για θέματα που αφορούν αποκλειστικά σ’ αυτά και λαμβάνονται από τα οικείες Δημοτικές Κοινότητες.

Κύριε Υπουργέ,

Γίνεται εξόφθαλμα αντιληπτό ότι μέσα από μια τέτοια συνένωση και δεδομένων των προβλημάτων που καλείται να επιλύσει ο Δήμος Νάξου μετά τη συνένωσή του με την ορεινή Νάξο, τη μεγάλη γεωγραφική έκτασή του αλλά και λόγω της δυσχερούς ακτοπλοϊκής πρόσβασης, καθίσταται αδύνατο να οικοδομηθούν ουσιαστικές λειτουργικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές δράσεις και μέριμνα στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων με τη δυναμική που παρουσιάζουν λόγω και της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης.

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου αναφορικά με την επίλυση χωροταξικών και διοικητικών προβλημάτων η οποία θα βελτιώσει τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ουσιαστική «επανεκκίνηση» του εγχειρήματος αυτού στο Νομό μας.

Ευελπιστώ πραγματικά η ευκαιρία που δίνεται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο να καταστεί ουσιαστική για τις Μικρές Κυκλάδες οι οποίες έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι με ελάχιστο προσωπικό αλλά και με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των υπηρεσιών του Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα τοπικά ζητήματα και να προωθήσουν την ανάπτυξη μέσω της κατάρτισης τοπικών σχεδίων στρατηγικού σχεδιασμού.

Άλλωστε αποδείχθηκε στην πράξη ότι η λειτουργία στους αντίστοιχους νησιώτικους Δήμους όπως αναφέρονται, αποδίδει αποτελέσματα και ως προς την εξυπηρέτηση των κατοίκων και ως προς την ανάπτυξή τους.

Με τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλετε προσωπικά στην υιοθέτηση και νομοθετικά της πρότασης για την διοικητική αυτονόμηση των Μικρών Κυκλάδων, είμαι στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Ν. Πουσσαίος
Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Πηγή: http://www.naxos-news.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!