Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Τη λειτουργία της τρόικας βάζει στο μικροσκόπιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

troika

 

Τη διερεύνηση της «διαφάνειας» με την οποία λειτουργεί η τρόικα στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης ξεκινά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις εργασίες να ξεκινούν στις 5 Νοεμβρίου και στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις ευρωεκλογές. 

Επικεφαλής είναι ο αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ) και ο γάλλος Λιέμ Οάνγκ-Νγκοκν (Σοσιαλιστές). Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομίας και Νομισματικής Πολιτικής την ερχόμενη Τρίτη.
«Πρόκειται για εξέταση, δεν πρόκειται για καταδίκη» τόνισε ο αυστριακός ευρωβουλευτής, με τελικό στόχο να ελέγχονται οι αντιπρόσωποι της τρόικας. Οι ευρωβουλευτές θα καταλήξουν σε αξιολόγηση του νυν τρόπου λειτουργίας και διατύπωση προτάσεων προς ενίσχυση της λογοδοσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ισχυρότερο ρόλο» στις εργασίες της τρόικας, είπε ο Καράς σύμφωνα με την αυστριακή Wiener Zeitung, «σίγουρα δεν θα είχε μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα».
Ο ευρωβουλετής επέκρινε την «έλλειψη διαφάνειας» και την «έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης» της τρόικας. Η τρόικα, σημείωσε μιλώντας στην αυστριακή ραδιοφωνία, συστάθηκε ως βοηθητική δομή και δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ -πρέπει λοιπόν, είπε, να αντληθούν διδάγματα από τις αδυναμίες της τρόικας, οι οποίες και πρέπει μακροπρόθεσμα να ξεπεραστούν με την δημιουργία ενός νέου οργάνου στη βάση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!