Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Τρίζει ο θρόνος της Ελισάβετ, αλεπού έφαγε κοράκια στον Πύργο του Λονδίνου

thronos

 

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ -και δεν έχουν σχέση με το κύμα κακοκαιρίας στη βόρεια Ευρώπη: Αλεπού έφαγε δύο από τα οκτώ κοράκια στον Πύργο του Λονδίνου, η παρουσία των οποίων, σύμφωνα με την παράδοση, είναι πυλώνας του βρετανικού στέμματος. 

Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Μάιο, αλλά δημοσιοποιήθηκε (προφανώς, προς αποφυγή… πανικού) μόλις τις τελευταίες ημέρες.

Η παράδοση θέλει τον βασιλιά Κάρολο τον Β”, που κυβέρνησε τον 17ο αιώνα, να προέβλεψε πως ο βρετανικός θρόνος θα μείνει σταθερός όσο υπάρχουν κοράκια στον Πύργο του Λονδίνου. Διέταξε έτσι, υποτίθεται, να υπάρχουν πάντα τουλάχιστον έξι κοράκια ως «όριο ασφαλείας» στο συγκρότημα, η γνωστότερη λειτουργία του οποίου ήταν φυλακή.

Στην πραγματικότητα, ιστορικοί θεωρούν πως ο θρύλος ξεκίνησε πολύ αργότερα, τον 19ο αιώνα. Αν και προφανώς κανείς (λογικός) Βρετανός δεν τον παίρνει τοις μετρητοίς, τα κοράκια στον Πύργο του Λονδίνου λαμβάνουν βασιλική περιποίηση από τις υπηρεσίες του μνημείου και αποτελούν μία από τις ατραξιόν για τους τουρίστες.

Τον περασμένο Μάιο όμως, όπως αποκαλύφθηκε, μία αλεπού κατάφερε και μπήκε στον πύργο και έφαγε δύο από τα κοράκια. Τα κοράκια που αποδήμησαν ήταν η Τζούμπιλι και ο Γκριπ -η Τζούμπιλι είχε δωρηθεί πέρυσι στον Πύργο με αφορμή το Ιωβηλαίο της Ελισάβετ, εξού και το όνομά της.

Ο αριθμός των κορακιών είχε πέσει έτσι στα έξι, το «όριο ασφαλείας». Η αλεπού διέφυγε, γλιτώνοντας την τιμωρία των, παραδοσιακά, μάλλον αυστηρών αρχών του Πύργου.

Τον χρόνο της ανακοίνωσης, οι υπηρεσίες του Πύργου είχαν αντικαταστήσει τα δύο νεκρά κοράκια με νέα πουλιά, όπως αναφέρει ο Guardian (εφημερίδα ρεπουμπλικανικών, ας σημειωθεί, «τάσεων»).

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!