Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Χ. Κόκκινος: «Με μερεμέτια και μπαλώματα δεν χτίζεται η δημόσια παιδεία»

Το αυτονόητο είναι και πάλι ζητούμενο. Η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς 2014-2015 διακυβεύεται . Η απουσία μόνιμων διορισμών σε συνδυασμό με τους χιλιάδες συνταξιούχους εκπαιδευτικούς που αποχωρούν από την υπηρεσία κάθε χρόνο καθιστά προβληματική την έναρξη του σχολικού έτους .

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν εννέα χιλιάδες (9,000) οργανικά και λειτουργικά κενά . Τα πεντακόσια (500) από αυτά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου(Δωδεκάνησα- Κυκλάδες) .Παρόμοια κατάσταση και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου υπάρχουν 300 κενά στα νησιά μας .

Ο κ. Λοβέρδος και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμμένει σε διαπιστώσεις και σε επικοινωνιακά τρικ και δεν δίνει λύσεις . Απαιτούνται άμεσα μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, όπου δεν τηρείται ούτε η συμφωνία με τους δανειστές , δηλαδή μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Η απουσία μόνιμων διορισμών και η καθυστέρηση πρόσληψης αναπληρωτών θα φέρει μεγάλα προβλήματα στα σχολεία . Θα χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες και στην Ελλάδα του 21ου αιώνα θα έχουμε το παράδοξο φαινόμενο οι μαθητές να αναζητούν τον δάσκαλο τους . Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις των σχολικών μονάδων , οι συμπτύξεις τμημάτων και η μεταφορά δασκάλων από το ολοήμερο σχολείο στην πρωινή βάρδια δεν λύνει το πρόβλημα . Αν συνδυάσουμε τα παραπάνω με την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης ( μόλις το 2% του Α.Ε.Π. δίνεται για την παιδεία) , την συνεχιζόμενη οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών , τις αδικίες που δημιούργησαν οι μετατάξεις συναδέλφων ειδικοτήτων από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση , την προωθούμενη « αξιολόγηση – χειραγώγηση » ,το διωκτικό χαρακτήρα του νέου Πειθαρχικού Δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους αντιλαμβάνεται κανείς ότι το δημόσιο σχολείο βρίσκεται «υπό διωγμό» .

Επιμένω -έστω και τώρα- να υλοποιηθεί η πρόταση για μόνιμους διορισμούς, γιατί … «με μερεμέτια και μπαλώματα » δεν χτίζεται η δημόσια παιδεία .

Χαράλαμπος Κόκκινος

Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ)

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!