Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

«Όχι» της γερμανικής Δικαιοσύνης σε αποζημιώσεις για θανάτους Αφγανών αμάχων

germania

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για αποζημίωση που είχαν υποβάλει συγγενείς Αφγανών αμάχων που σκοτώθηκαν σε επιδρομή του NATO που είχε διατάξει τη Γερμανία το 2009, κρίνοντας ότι ο διοικητής που είχε διατάξει την επίθεση δεν έδρασε με αμέλεια.

Ο διοικητής Γκέοργκ Κλάιν είχε ζητήσει από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος να επιτεθεί εναντίον δύο βυτιοφόρων που μετέφεραν καύσιμα βόρεια της πόλης Κουντούζ, καθώς το ΝΑΤΟ πίστευε ότι τα είχαν καταλάβει Ταλιμπάν.

Η αφγανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι 99 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 30 πολίτες, σκοτώθηκαν από την επίθεση. Ανεξάρτητες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι σκοτώθηκαν 60 με 70 πολίτες.

«Το δικαστήριο είναι πεπεισμένο ότι ο τότε διοικητής της Περιφερειακής Ομάδας Ανοικοδόμησης της Κουντούζ διατάσσοντας την επίθεση, δεν παραβίασε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για την προστασία του άμαχου πληθυσμού» αναφέρει το δικαστήριο της Βόννης.

«Σωστά ταυτοποίησε τα βυτιοφόρα ως στρατιωτικούς στόχους. Εξαιτίας των καυσίμων που μεταφέρουν είναι χρήσιμα για τον ανεφοδιασμό των Ταλιμπάν και κατάλληλα για μια πιθανή επίθεση» προσθέτει η ανακοίνωση.

Η δημοσιοποίηση της είδησης είχε προκαλέσει την εποχή εκείνη σοκ στη γερμανική κοινωνία και τελικά οδήγησε στην παραίτηση του τότε υπουργού Άμυνας της χώρας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι απέκρυψε τον πραγματικό αριθμό των νεκρών πολιτών λίγο πριν τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών του 2009.

Το γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο διοικητής είχε προχωρήσει σε επαρκείς ελέγχους, ρωτώντας ανθρώπους στο πεδίο επτά φορές αν υπήρχαν πολίτες στην περιοχή και κάθε φορά του απαντούσαν πως όχι.

Ούτε η κάμερα με τις υπέρυθρες ακτίνες που ήταν στη διάθεσή του από το αμερικανικό αεροσκάφος δεν είχε εντοπίσει την παρουσία πολιτών, σημείωσε το δικαστήριο, καθώς σε αυτή οι άνθρωποι εμφανίζονται σαν κουκίδες, γεγονός που καθιστά αδύνατο να κατανοήσει κάποιος αν πρόκειται για ενόπλους ή παιδιά.

Οι συγγενείς των θυμάτων, που ζητούσαν αποζημίωση από τη γερμανική κυβέρνηση, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!