Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

3,7 δισ. φορείς του ιού του επιχείλιου έρπητα

lab1-thumb-large

Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν έχουν κλείσει ακόμα τα 50 έτη είναι φορείς του εξαιρετικά μολυσματικού ιού του επιχείλιου έρπητα που προκαλεί έλκη γύρω από το στόμα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που χθες έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη μελέτη για τη διάδοση της νόσου σε όλη την υφήλιο.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του στελέχους HSV-1 του επιχείλιου έρπητα, από τον οποίο προσβληθήκαν κατά την παιδική τους ηλικία. Ταυτόχρονα άλλα 417 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο είναι φορείς του στελέχους HSV-2 που προκαλεί τον έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Ο ιός του επιχείλιου έρπητα προκαλεί μεν στοματικά έλκη αλλά πέρα απ’ αυτό αποτελεί αιτία του έρπητα των γεννητικών οργάνων, ιδιαίτερα στα ανεπτυγμένα κράτη. Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στις εύπορες χώρες έχει περιορίσει τον αριθμό των λοιμώξεων από το στέλεχος HSV-1 στην παιδική ηλικία με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να εκτίθενται στον ιό όταν γίνονται σεξουαλικώς δραστήριοι.

Εκτός των άλλων, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το στέλεχος HSV-2 αυξάνει το κίνδυνο προσβολής αλλά και μετάδοσης του ιού του έιτζ. Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τη σχέση που συνδέει τα στελέχη των δύο ιών παρεκτός ότι μπορούν αμφότερα να προκαλέσουν και άλλες σοβαρές επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!