Σήμερα 8 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! Μια Παγκόσμια ημέρα που δε γίνεται να προσπεράσουμε χωρίς να θυμηθούμε ότι τιμά τον αγώνα όλων των γυναικών για την ισότητα στην κοινωνία, καθώς και όλες τις επιτυχίες μας προσωπικές και επαγγελματικές.
Για δεκαετίες αγωνιστήκαμε ώστε να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες με το άλλο φύλο, σε κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα, και αυτός ο αγώνας επηρέασε ακόμα και την εμφάνισή μας. Ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά για να δούμε πώς τα επιτεύγματά μας ξεσήκωσαν την ιστορία της μόδας.
Η πρώτη γυναίκα επιχειρηματίας
Ξέρατε ότι το 1880 είναι η χρονιά που καταγράφεται επίσημα η πρώτη γυναίκα επιχειρηματίας; Τότε οι γυναίκες φορούσαν κορσέδες και φουσκωτά στηρίγματα κάτω από τις μακριές φούστες τους. Ήταν αξιοθαύμαστη η δουλειά τους υπό αυτές τις συνθήκες. Ήταν σε θέση να αναλάβουν επιχειρήσεις, χωρίς καν να μπορούν να αναπνεύσουν άνετα!
Η πρώτη γυναίκα στο Πανεπιστήμιο
Από το 1920 οι γυναίκες μπορούσαν να εγγραφούν στο Πανεπιστήμιο. Τότε είναι που η μόδα έγινε λίγο πιο «χαλαρή» και οι γυναίκες φορούσαν πλέον παντελόνι ή λίγο πιο κοντή φούστα! Αυτό που φαίνεται φυσιολογικό για μας σήμερα – επειδή δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι πάμε για μάθημα με κάτι άλλο εκτός από τζιν – εκείνη την εποχή ήταν μια επανάσταση.
Η πρώτη γυναίκα οδηγός
Σημειώστε την ημερομηνία: Μέχρι το 1925 δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να οδηγούν! Τότε ήταν η πρώτη χρονιά που μια γυναίκα έπιασε το τιμόνι, επίτευγμα άκρως σημαντικό, όπως και το… ταγιέρ (επιτέλους!) που «ήρθε» ως επιρροή από την Coco Chanel φυσικά. Σιγά σιγά εντάσσονται στη γυναικεία γκαρνταρόμπα πολλά ακόμα κομμάτια όπως το πουλόβερ, για περισσότερη άνεση και ζεστασιά.
Η πρώτη γυναικεία ψήφος
Το 1940 οι γυναίκες διεκδικούν και καταφέρνουν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στην ψήφο. Την ίδια δεκαετία τα τζιν παντελόνια γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή, γιατί οι γυναίκες τα φορούν συχνά στη δουλειά τους. Πολύ σημαντικό εκείνη τη χρονική περίοδο είναι ότι μπορούν πλέον να φοράνε στην παραλία …μαγιό! Ολόσωμο βέβαια, κάτι που θα περιγράφαμε σαν πολύ εφαρμοστό ρούχο, αλλά δεν παύει να είναι η αρχή των μαγιό!
Η πρώτη γυναίκα με μπικίνι
Αν το 1940 μπορέσαμε επιτέλους να εμφανιστούμε στην παραλία με κάτι που δε θυμίζει τόσο πολύ …παλτό, μας πήρε μέχρι το 1950 για να φορέσουμε τοπ. Από τις στολές – μαγιό, που έμοιαζαν με κολλητή φούστα-μπλούζα, περάσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, στο μπικίνι, κι αυτό χάρη στο Γάλλο σχεδιαστή Jacques Heim.
Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα
Το 1963 η Valentina Tereshkova είναι η πρώτη γυναίκα που πατάει στο διάστημα και μέσα στην ίδια δεκαετία μπαίνουν στη ζωή μας οι …μίνι φούστες!
Ο πρώτος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας
Στα 70s, δεκαετία μέσα στην οποία οι γυναίκες πήραν προαγωγές στη δουλειά τους και κατάφεραν να καταλάβουν ανώτερες θέσεις σε εργασιακό επίπεδο, ήταν όταν συνειδητοποιήσαμε την αξία του αγώνα μας. Με περηφάνια τότε, ξεκινάμε να γιορτάζουμε την 8η Μαρτίου. Μαζί με τους εορτασμούς αρχίζουμε να φοράμε παντελόνι καμπάνα και παπούτσια πλατφόρμες για πρώτη φορά… Ναι, η μόδα κάνει κύκλους!
Για την ιστορία…
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
πηγή: govastileto