Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Α ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Καμία συμμετοχή σε ηλεκτρονική ψηφοφορία

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων με βάση και την ομόφωνη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ της

2-10-2020 σχετικά με την πρόθεση του ΥΠΑΙΘ να διεξαχθούν οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου με  ηλεκτρονικά μέσα (ψηφοφορία μέσω υπολογιστή), επισημαίνει τα εξής:

 • Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δε διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας καθώς
 • καταργείται η κατά μόνας ψηφοφορία, δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης
 • ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον
 • υπολογιστή και επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για
 • τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.
 • Η διαδικασία μέσω υπολογιστή καταργεί τη δυνατότητα φυσικής και άμεσης επαφής κάθε ψηφοφόρου με τους υποψήφιους αιρετούς, την ανταλλαγή απόψεων, τη διαμόρφωση γνώμης μέσω συζήτησης.
 • Μετατρέπει την ψηφοφορία μέσω του πατήματος ενός κουμπιού σε επιλογή που προσομοιάζει στην αγορά ενός προϊόντος και υπόκειται σε μεγαλύτερο βαθμό στους κανόνες του μάρκετινγκ.
 • Η απόφαση του Υπουργείου στρέφεται ενάντια στον πυρήνα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και προοιωνίζεται ευρύτερες παρεμβάσεις στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Έχει ως απώτερο στόχο την κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών στην συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων και των συνδικάτων μέσα από γενικές συνελεύσεις και δια ζώσης ψηφοφορίες και την αντικατάσταση τους με διαδικασίες ατομικής έκφρασης γνώμης εκ του μακρόθεν και την κατάργηση της ζωντανής ανταλλαγής των επιχειρημάτων.
 • Αποτελεί την απαρχή της επιβολής της ατομικότητας στην έκφραση των συλλογικών κοινωνικών και εργασιακών προβλημάτων που επιβάλλουν την συλλογική διεκδίκησή τους. Για αυτό πρέπει να συναντήσει την καθολική άρνηση όλων των εργαζομένων.

Απαιτούμε:

 • Να καταργηθεί τώρα η τροπολογία του Π.Δ. 1/2003.
 • Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών «δια ζώσης» (περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό κλπ) ή να αναβληθούν οι εκλογές και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.
 • Να διεξαχθούν οι εκλογές  σε εργάσιμη μέρα, όπως ίσχυε άλλωστε έως τώρα, χωρίς άδεια.
 • Να σεβαστούν όλες οι παρατάξεις την ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ, βάσει της οποίας δεσμεύτηκαν όλες οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στην ομοσπονδία των εκπαιδευτικών, να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους σε περίπτωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Τα καταστατικά των σωματείων καθορίζουν τον τρόπο οργάνωσης και λήψης των αποφάσεων, τις διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων σε όλα τα επίπεδα. Δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση, με αφορμή τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, να «μπει χέρι» στη λειτουργία των σωματείων. 

Στο επίπεδο της ΕΛΜΕ, δηλώνουμε ότι οι παρατάξεις της Ενωτικής Αγωνιστικής Παρέμβασης (ΕΑΠ) και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) αποσύρουμε τα ψηφοδέλτιά μας από τις εκλογές για ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ ακολουθώντας ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ για τις εκλογές στα υπόλοιπα  Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ).

Εξάλλου το ίδιο πολιτικό και ηθικό χρέος βαρύνει και τις υπόλοιπες υποψήφιες παρατάξεις για τις εκλογές για ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ Κυκλάδων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

 

 

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Η Γενική Γραμματέας

Σοφία Κουτίδου

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!