Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

ΑΑΔΕ: Καλεί σε διορθώσεις τους ιδιοκτήτες για να «ξεφουσκώσουν» τον ΕΝΦΙΑ

Με προσωποποιημένα μηνύματα στους λογαριασμούς των φορολογουμένων από σήμεα η ΑΑΔΕ θα ξεκινά να ενημερώνει για λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει από ιδιοκτήτες που πήραν μειωμένα ενοίκια και δικαιούνται έκπτωση φόρου 30%.

Με βάση τα στοιχεία περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν συμπλήρωσαν σωστά τη σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κι έτσι δεν έχουν λάβει την έκπτωση φόρου για τη μείωση του 40% των ενοικίων που έχουν υποστεί.

Σημειώνεται ότι σχεδόν οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια στο διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου 2020 έχουν εντοπιστεί με λανθασμένες δηλώσεις κι αναπόφευκτα έλαβαν βεβαίωση ΕΝΦΙΑ με όλο το ποσό του 2020, χωρίς καμία μείωση φόρου λόγω Covid.

Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ θα στείλει και οδηγίες για την αποκατάσταση των λαθών, που με βάση την επεξεργασία είναι τα εξής:

  • Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.
  • Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.
  • Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).
  • Δηλώσεις από περισσότερους του ενός συνιδιοκτήτες

Επιπλέον η ΑΑΔΕ θα ζητήσει διευκρινίσεις για  δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες καθώς η έκπτωση θα πρέπει να μοιραστεί αναλογικά με το με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του καθενός.

Π.χ. σε μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ που μειώθηκε αναγκαστικά κατά 40%, δηλαδή κατά 400 ευρώ, και αφορά σε ακίνητο 4 συνιδιοκτητών, καθενός εκ των οποίων το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 25%, η έκπτωση φόρου, η οποία ισοδυναμεί με το 30% του ποσού των 400 ευρώ, δηλαδή με το ποσό των 120 ευρώ μοιράζεται στον καθέναν κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, δηλαδή κατά το 25%, και φτάνει στα 30 ευρώ ανά συνιδιοκτήτη (120 Χ 25%).

Επίσης μετά τις διορθώσεις και τις επανυποβολές εκπτώσεις φόρων θα αφαιρεθούν είτε από τις επόμενες μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2020 είτε από τις δόσεις άλλων φόρων.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: https://www.aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!