Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

ADVENDURE: Η Άνδρος … αλλιώς!

Καθώς διασχίζουμε  με το αυτοκίνητο τον δρόμο που οδηγεί από τη Χώρα στον μικρό οικισμό της Παλαιόπολης, η θέα του Αιγαίου ξεδιπλώνεται σε κάθε στροφή και σε κάθε ματιά. Αφρισμένο το πέλαγος από τους δυνατούς ανέμους μας θυμίζει το τρίπτυχο που για αιώνες συνοδεύει τις Κυκλάδες: Φως, Θάλασσα, Άνεμος. Στην τελευταία στροφή πριν την Παλαιόπολη, κοιτάζω επάνω στην εντυπωσιακή βράχινη ορθοπλαγιά και ξαφνιάζομαι. Ένας  καταρράκτης κατεβαίνει με ορμή στην κάθετη κόψη, σε τρία επίπεδα. Νερό … Ένα ακόμη στοιχείο της φύσης που διαθέτει άφθονο αυτό το νησί, μιας και η φύση των πετρωμάτων του το συγκρατούν και δεν χάνεται, αλλά ρέει άφθονο σε πηγές και ποτάμια. Καταρράκτης όμως; Και σε τέτοιο μέγεθος και ροή; Τελικά, μετά από τόσες επισκέψεις στην Άνδρο, πάντα θα υπάρχει κάτι που να ξαφνιάζει ευχάριστα!
Αυτή τη φορά δεν έχουμε έρθει στο νησί για ορεινό τρέξιμο, αλλά για ένα διήμερο ορειβατικών διαδρομών και αναρρίχησης. Βρήκαμε την Άνδρο σε μια περίοδο με πολύ έντονους ανέμους και εναλλαγές ήλιου με πάχνη (ομίχλη) στα ψηλά, που έδινε ακόμη πιο άγριο τόνο στην προσπάθεια και το τοπίο. Νερά, θάλασσα, ήλιος, ομίχλη, βράχια, λιβάδια γεμάτα χρώματα, δασωμένες ποταμιές, εκτεθειμένες στον άνεμο κορυφογραμμές, αδρεναλίνη, κούραση, χαρά … άνθρωποι …. Δύσκολο να περιγράψεις κάτι τόσο όμορφο, παρά μόνο ξετυλίγοντας το κουβάρι εικόνων και συναισθημάτων που εντυπώθηκαν βαθιά μέσα μας.

ViaFerrata 

O “σιδερένιος δρόμος”, όπως είναι η ερμηνεία του όρου στα ελληνικά, ξεκινάει επάνω από την Παλαιόπολη, μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα μονοπατιού, αφού διασχίσουμε την πυκνά δασωμένη και γλιστερή κοίτη του ποταμιού στην οποία καταλήγει ο καταρράκτης.
Τα σιδερένια σκαλιά του αναρριχητικού μονοπατιού είναι τοποθετημένα κάθετα στην βραχώδη πλαγιά, ώστε καθώς ανεβαίνουμε μας συνοδεύει συνεχώς το όμορφο θέαμα του νερού που σκάει δίπλα μας.Η ανάβαση είχε τρία “μπαλκόνια”  στα οποία μπορεί να ξεκουραστεί λίγο κάποιος, αλλά και να θαυμάσει το κάδρο γύρω του, αφού το μάτι χάνεται μέχρι μακριά στο Αιγαίο. Η ορμή του νερού έχει δημιουργήσει πανέμορφους σχηματισμούς στα βράχια, ενώ στο τελευταίο τμήμα ο δυνατός άνεμος παρασύρει το νερό του καταρράκτη και βρέχει τον βράχο (και εμάς) δροσίζοντας μας μέσα στην κάψα του καλοκαιριού και αυξάνοντας την αδρεναλίνη.

Για περισσότερα επισκεφθείτε το  https://www.advendure.com

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!