Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023

Αφιέρωμα από το advendure.com – Andros Trail Race: Μονοπάτια λουσμένα στο φώς των Κυκλάδων!

798af74e083f2c49d397b5a47f7e4452_XL

Ταξιδεύοντας με το πλοίο για την Άνδρο είχαμε ως δεδομένα το ότι ο προορισμός μας βρίσκεται σε μια τοποθεσία της χώρας μας – τις Κυκλάδες – που διαθέτει μια ξεχωριστή αύρα αλλά και μια ιστορία χιλιάδων χρόνων που έχει κυριολεκτικά χαράξει κάθε σπιθαμή από την γη τους, το ότι το νησί αυτό έχει μεγάλο ορεινό όγκο, με καταπράσινες κοιλάδες και πολύ πράσινο αφού το νερό είναι άφθονο και επίσης το ότι είναι το μοναδικό μέρος στην χώρα μας, αλλά και το πρώτο νησί της Ευρώπης, που διαθέτει πιστοποίηση για σηματοδοτημένο και πιστοποιημένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών (Ευρωπαϊκό σήμα Leading Quality Trails -Best of Europe από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων Εuropean Ramblers Association). Πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικό το μείγμα, οπότε έμενε να ανακαλύψουμε με την επίσκεψη μας, την ξενάγηση στα μονοπάτια και τις συζητήσεις με την Αριάνα Μασέλου και τα υπόλοιπα παιδιά της διοργάνωσης το στοιχείο εκείνο που θα τα έδενε όλα αυτά και θα έδινε στον αγώνα που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις 2 Οκτωβρίου 2016 τον αέρα μιας επιτυχούς διοργάνωσης.

Βάση του Andros Trail Race είναι ο γραφικός και ήσυχος σε σχέση με την Χώρα, το Γαύριο και το Μπατσί, Όρμος Κορθίου στις νοτιοδυτικές ακτές της Άνδρου. Ένας παραθαλάσσιος οικισμός που περιστοιχίζεται από όμορφα χωριά, πλήθος λαογραφικών και αρχαιολογικών τοποθεσιών, και τον οποίο χωρίζει από την πανέμορφη Χώρα ένας από τους τέσσερεις ορεινούς όγκους που χαράζουν διαδοχικά το ανάγλυφο του νησιού. Η περιοχή διαθέτει ένα πολύ πυκνό δίκτυο μονοπατιών, άλλα χωμάτινα, άλλα σκαλωτά και άλλα με πέτρα και βράχια, ένας συνδυασμός των οποίων αποτελεί και τον καμβά πάνω στον οποίο έχουν χαραχτεί οι δυο διαδρομές που θα αποτελέσουν το αγωνιστικό πεδίο της διοργάνωσης Andros Trail Race 2016.

Κύριο χαρακτηριστικό των μονοπατιών του νησιού – που αποκαλούνται και “στενές” στην τοπική διάλεκτο –  είναι ότι είναι περιτοιχισμένα και κινούνται μεταξύ παράλληλων ξηρολιθιών, δηλαδή λίθινων τοίχων με χαρακτηριστικά σχέδια χωρίς επίχρισμα. Είναι ένα χαρακτηριστικό που τα ομορφαίνει πολύ και μας έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση όταν τρέξαμε και φωτογραφίσαμε τις διαδρομές του αγώνα.

Οι "στενές", όπως αποκαλούνται τοπικά τα μονοπάτια οριοθετούνται από ξηρολιθιές με χαρακτηριστικά σχέδια!

Οι «στενές», όπως αποκαλούνται τοπικά τα μονοπάτια οριοθετούνται από ξηρολιθιές με χαρακτηριστικά σχέδια!

Ξεκινώντας από το κυριότερο χαρακτηριστικό που κάνει δημοφιλή και σπουδαίο έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος, το οποίο δεν είναι άλλο από την φύση και την ομορφιά της διαδρομής, αξίζει να επισημάνουμε ότι όπως διαπιστώσαμε οι δυο διαδρομές του Andros Trail Race μπορούν να σταθούν και μόνες τους ως αγώνας, έχοντας τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και ομορφιές. Και αν αυτό είναι κάτι που το αναμένει κανείς για τον μεγάλο σε μήκος και βασικό αγώνα μιας διοργάνωσης, σίγουρα αποτελεί έκπληξη για τον μικρό αγώνα, που συνήθως είναι συμπληρωματικός και εισαγωγικός. Στην Άνδρο, οι δυο αγώνες έχουν ξεχωριστή φυσιογνωμία και χαρακτήρα!

Η μεγάλη διαδρομή του αγώνα, μήκους 22,5 χιλιομέτρων με +1.565 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς, διασχίζει αρχικά το όμορφο πλακόστρωτο του χωριού, και αρχίζει να ανηφορίζει προς τα ορεινά πεδία του Γερακώνα και της Ράχης μέσα από όμορφα γραφικά χωριά, όπως ο Κάτω Ρόγος, το Παλαιόκαστρο, ο Σταυρός και το Μέσα Βουνί. Κινείται αρχικά παράλληλα με την δροσερή ποταμιά που καταλήγει στον Όρμο Κορθίου και μετά διασχίζει για περίπου 5,5 χιλιόμετρα περιοχές με έντονη βιοποικιλότητα, γραφικά καλντερίμια μέσα στα χωριά, σκαλοπάτια και χωμάτινα μονοπάτια μεταξύ των οικισμών. Καθώς ο αθλητής ανεβαίνει, ξεδιπλώνεται πανέμορφη θέα μπροστά στα μάτια του.

Το πέρασμα μέσα από γραφικά χωριά της εξοχής της Άνδρου χαρακτηρίζει τα πρώτα χιλιόμετρα του Andros Trail Race!

Το πέρασμα μέσα από γραφικά χωριά της εξοχής της Άνδρου χαρακτηρίζει τα πρώτα χιλιόμετρα του Andros Trail Race!

Μετά το Μέσα Βουνί ένα νέο μονοπάτι ανοίχτηκε για περίπου ένα χιλιόμετρο, το οποίο επίσης προσφέρει όμορφη θέα και το οποίο ακολουθείται από χωματόδρομο και άσφαλτο μέχρι να φτάσει ο αθλητής σε ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του νησιού, την Ιερά Μονή Παναχράντου. Καθώς τρέχαμε στο κομμάτι ασφάλτου που οδηγεί στην είσοδο της μονής, δεν μπορέσαμε παρά να θαυμάσουμε τους άγριους βραχώδεις όγκους που την περιστοιχίζουν, με τις εκατοντάδες μικρές σπηλιές που σμίλεψε ο αέρας που για χιλιάδες χρόνια μαστιγώνει την περιοχή. Η διάσχιση της Μονής – χωρίς να τρέχουμε όπως μας ζήτησε ο εξαιρετικά φιλόξενος γέροντας Ευδόκιμος – είναι από μόνη της ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό που δίνει ιδιαίτερο τόνο στον αγώνα. Η δροσιά δε του νερού της πηγής που βρήκαμε στον δρόμο μας μέσα από την μονή ήταν το κάτι άλλο!

Καταπληκτική η θέα πλησιάζοντας την Ιερά Μονή Παναχράντου, αλλά και σε πολλά σημεία των διαδρομών της διοργάνωσης!

Καταπληκτική η θέα πλησιάζοντας την Ιερά Μονή Παναχράντου, αλλά και σε πολλά σημεία των διαδρομών της διοργάνωσης!

Στο κομμάτι αυτό και μπαίνοντας πια μετά από 7 χιλιόμετρα στο μονοπάτι και πάλι το μάτι του αθλητή σίγουρα θα χαθεί στην απίστευτη θέα της Χώρας από ψηλά αλλά και του γαλάζιου του Αιγαίου. Το πεδίο που τρέχουμε έχει αλλάξει και για τα επόμενα περίπου 6 χιλιόμετρα διασχίζουμε μια ποικιλία μονοπατιών που άλλοτε είναι πέτρινα και άγρια, άλλοτε χωμάτινα μέσα στο χόρτο και το πράσινο και άλλοτε ανηφορικά και αλλόκοτα.

Σιγά-σιγά η διαδρομή μας οδηγεί προς ένα από τα ωραιότερα μέρη της Άνδρου, ίσως το απολαυστικότερο κομμάτι της μεγάλης διαδρομής του αγώνα, τα Διποτάματα, η φωτογραφία των οποίων διακοσμεί και το flyer του αγώνα. Όταν επισκεφτήκαμε το νησί και κάναμε την διαδρομή έπρεπε να διασχίσουμε περίπου 2 χιλιόμετρα ασφάλτου ώστε να φτάσουμε από το Έξω Βουνί στην είσοδο του μονοπατιού στα Διποτάματα. Όπως μας ενημέρωσε όμως η Αριάνα Μασέλου, βρήκαν όμορφο μονοπάτι, μέσα στο πράσινο, και αντικατέστησαν το ένα χιλιόμετρο της ασφάλτου στην τελική έκδοση του αγώνα, ομορφαίνοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των αθλητών.

Οι αθλητές θα συναντήσουν μεγάλη ποικιλία μονοπατιών!

Οι αθλητές θα συναντήσουν μεγάλη ποικιλία μονοπατιών!

Το σημείο της διαδρομής που διασχίζει τα Διποτάματα είναι φανταστικό. Για δυο περίπου χιλιόμετρα ο αθλητής κινείται πάνω σε πλακόστρωτο καλντερίμι, που παλιά ήταν ο μοναδικός τρόπος να πάει κάποιος από την Χώρα στο Κόρθι. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σε αυτό το τμήμα. Τα απομεινάρια των παλιών νερόμυλων που με τόση μαεστρία είχαν σμιλέψει τεχνίτες άλλων εποχών, το μεσαιωνικό τοξωτό γεφύρι που ενώνει τις δυο πλευρές της χαράδρας το οποίο διασχίζουμε τρέχοντας, την πλούσια πανίδα (νυφίτσες, ασβοί, πέρδικες, γεράκια ψηλά στα βράχια), τις πικροδάφνες, τις μουριές, τις συκιές, τις βατομουριές, τις μυρτιές, να νιώσει το άρωμα του δυόσμου του θυμαριού και της μέντας, την θέα των βράχων καθώς ανεβαίνουμε προς το επάνω Κάστρο. Μας εντυπωσίασε αυτό το κομμάτι της διαδρομής, γιατί έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

Χαρακτηριστικές ξύλινες ταμπέλες σήμανσης στα μονοπάτια της Άνδρου!

Χαρακτηριστικές ξύλινες ταμπέλες σήμανσης στα μονοπάτια της Άνδρου!

Τα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής και αφού έχουμε διασχίσει τις αγροτικές περιοχές γύρω από το χωριό Κοχύλου τρέχοντας σε μονοπάτι, καλντερίμι και τσιμεντόδρομο, μπαίνουμε σε ένα πλακόστρωτο κατηφορικό καλντερίμι – στενή – για την κατάβαση προς τον Όρμο Κορθίου.  Πανέμορφο μονοπάτι που προσφέρει τρομερή θέα, με το γαλάζιο του Αιγαίου να κυριαρχεί στο οπτικό μας πεδίο. Από ψηλά βλέπουμε το σημείο τερματισμού, και σίγουρα η διάθεση θα έχει ανέβει ακόμη περισσότερο ακούγοντας και την μουσική των κρουστών που θα μας περιμένουν στον τερματισμό στην πλατεία Κορθίου μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο. Συνολικά η σύσταση της μεγάλης διαδρομής της διοργάνωσης αποτελείται από  50% παραδοσιακά μονοπάτια, 23% πλακόστρωση οικισμών, 10% χωματόδρομο και 17% άσφαλτο.

Χάρτης, τοποθέτηση σταθμών και υψομετρικό διάγραμμα της μεγάλης διαδρομής του Andros Trail Race!

Χάρτης, τοποθέτηση σταθμών και υψομετρικό διάγραμμα της μεγάλης διαδρομής του Andros Trail Race!

Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο η δυσκολία της διαδρομής εντοπίζεται στο πρώτο κομμάτι – περίπου 5,5 χιλιομέτρων – που διασχίζει τα χωριά μέχρι να βγει περίπου στο Μέσα Βουνί, όπου έχουμε συνεχόμενη ανάβαση με πολλά σκαλιά. Θέλει καλή διαχείριση το τμήμα αυτό γιατί μπορεί να εξαντλήσει τον αθλητή. Δύσκολο κομμάτι είναι επίσης το 1,5 χιλιόμετρο του μονοπατιού που ξεκινάει περίπου στο 11ο χιλιόμετρο της διαδρομής και είναι πολύ ανηφορικό, αρχικά σε δύσκολο πετρώδες έδαφος και μετά σε χωμάτινο. Συνολικά η διαδρομή έχει πολλές εναλλαγές κλίσης που θέλουν προσοχή, και μεγάλο τμήμα σκληρού εδάφους (πέτρα, πλάκες και καλντερίμι) οπότε χρειάζεται και το κατάλληλο παπούτσι, ιδιαίτερα σε περίπτωση βροχής. Σίγουρα η δυσκολία της θα συναρπάσει τον δρομέα κάθε επιπέδου. Έξι σταθμοί ανεφοδιασμού θα υποστηρίζουν την προσπάθεια των αθλητών, με τους δυο κεντρικούς να είναι τοποθετημένοι στη Μονή Παναχράντου στο 6,5 και στο 17,5 χιλιόμετρο της διαδρομής.

Βραχώδεις σχηματισμοί σε πολλά σημεία της διαδρομής, ιδιαίτερα κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου και αργότερα στα Διποτάματα!

Βραχώδεις σχηματισμοί σε πολλά σημεία της διαδρομής, ιδιαίτερα κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου και αργότερα στα Διποτάματα!

Η μικρή διαδρομή του Andros Trail Race έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και +480 θετικής υψομετρικής διαφοράς. Ξεκινάει και αυτή από την πλατεία Κορθίου μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο και αφού βγει από τον οικισμό με περίπου 1 χιλιόμετρο άσφαλτο μπαίνει σε συνδυασμό μονοπατιών και χωματόδρομου μέχρι περίπου το 4,5 χιλιόμετρο, προσφέροντας θέα του κάμπου και των χωριών που βρίσκονται τριγύρω. Στο σημείο εκείνο όμως ξεκινάει μια ανάβαση που πραγματικά είναι εξαιρετικά όμορφη και πολύ ιδιαίτερη, μιας και το μονοπάτι ξεδιπλώνεται πάνω σε συμπαγή πέτρα για περίπου 1,5 χιλιόμετρο, με εξαιρετική θέα καθώς ανεβαίνουμε. Το ζηλέψαμε αυτό το τμήμα για την μεγάλη διαδρομή, αλλά είναι φυσικά πολύ καλύτερα που κοσμεί την μικρότερη διαδρομή της διοργάνωσης μοιράζοντας τις “ομορφιές” της περιοχής σε όλους τους αθλητές και των δυο αγώνων! Το υπόλοιπο κομμάτι διασχίζει χωμάτινα πανέμορφα μονοπάτια, γεφύρια, ποταμάκια, παραδοσιακά χωριά και καταλήγει να ενωθεί με τα πρώτα χιλιόμετρα της μεγάλης διαδρομής τα οποία τώρα θα είναι κατηφορικά για τον αθλητή μέχρι να φτάσει στον τερματισμό.

Τεχνικά είναι εύκολη, με μόνο δύσκολο σημείο την ανάβαση του πέτρινου μονοπατιού στο 4,5 χιλιόμετρο της διαδρομής. Προσφέρεται για γρήγορο και απολαυστικό τρέξιμο. Η σύσταση της διαδρομής αποτελείται από: 46% παραδοσιακά μονοπάτια, 28% πλακόστρωση οικισμών, 8% χωματόδρομο και 18% άσφαλτο. Η προσπάθεια των αθλητών θα υποστηρίζεται με τρείς σταθμούς ανεφοδιασμού (2.5, 4.5 και 6.5 χιλιόμετρο).

Χάρτης, τοποθέτηση σταθμών και υψομετρικό διάγραμμα της μικρής διαδρομής του Andros Trail Race 2016!

Χάρτης, τοποθέτηση σταθμών και υψομετρικό διάγραμμα της μικρής διαδρομής του Andros Trail Race 2016!

Τελικά για άλλη μια φορά σε επίσκεψη μας για παρουσίαση αγώνα διαπιστώσαμε κάτι που μη χώρα μας προσφέρει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό και πάντα θα μας αγγίζει. Μοναδικά τοπία που μερικές φορές ξαφνιάζουν σε σχέση με το μέρος που τρέχεις, λες και μεταφέρθηκες ξαφνικά σε ένα άλλο τόπο. Μεγάλη ποικιλομορφία μονοπατιών αλλά και θέας, ιδιαίτερα σε ένα Κυκλαδίτικο νησί που ο λαμπρός ήλιος παίζει παιχνίδια με τις σκιές των βράχων και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Διαδρομές ορεινού τρεξίματος που ενώ σε έχουν κουράσει και σου “παίρνουν” κυριολεκτικά την πνοή, σου ανοίγουν τους ορίζοντες καθώς φτάνεις στο τέλος μιας μακριάς ανηφόρας και βλέπεις τα γραφικά χωριά να κρέμονται μακριά σαν σεντόνια στον αφρό της θάλασσας και το βαθύ μπλε της να γλύφει την χαλικωσιά και τα βράχια στην ακροθαλασσιά.

Όμορφή η θέα της Χώρας από ψηλά!

Όμορφή η θέα της Χώρας από ψηλά!

Πιστοποιημένα μονοπάτια χαμένα στον χρόνο, γραφικά χωριά, Κυκλάδες, βιοποικιλότητα και όμορφα τοπία καθώς και έντονη αθλητική προσπάθεια “δένονται” με όραμα από μια οργανωτική ομάδα σε έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος που νομίζουμε θα αφήσει σημαντικό αποτύπωμα το 2016 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Η Άνδρος μπαίνει δυνατά στον χάρτη των διοργανώσεων Ορεινού Τρεξίματος της χώρας μας.

26571629925_cc1d20e3b9_z

Το Andros Trail Race 2016 διοργανώνεται από το Trekking Andros & Outdoor Activities, το Centro Café και τον Δήμο της Άνδρου και θα πραγματοποιηθεί στις 02 Οκτωβρίου 2016. Οι εγγραφές ήδη ξεκίνησαν και γίνονται μέσα από το πολύ όμορφο web-site της διοργάνωσης. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε θα υπάρχει έκπτωση για τους αθλητές της τάξης του 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και 25% σε επιλεγμένα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και εστιατόρια, τα οποία θα μπορείτε να βρείτε μέσα από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να πάρετε όπως πάντα μια γεύση από την περιοχή και την διαδρομή του αγώνα μέσα από το gallery φωτογραφιών της Άντζυ Τερζή που τραβήχτηκαν κατά την επίσκεψη μας στον Όρμο Κορθίου.

25968780003_c2eeaf14c4_z

Επίσης βγάζουμε σήμερα για πρώτη φορά στον “αέρα” το teaser trailer της διοργάνωσης, ώστε να έχετε μια πρώτη ζωντανή εικόνα της περιοχής και των μονοπατιών της, καθώς σε λίγο καιρό θα ακολουθήσει το σημαντικά μεγαλύτερης διάρκειας επίσημο video trailer.

Το Advendure θα είναι ο αποκλειστικός Χορηγός Επικοινωνίας της διοργάνωσης, και θα την καλύψει με αρθρογραφία πριν και μετά τον αγώνα, αλλά θα συμμετέχει επίσης και στο αγωνιστικό διήμερο  του Andros Trail Race 2016, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων.

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Angie Terzi- Advendure

Teaser Trailer: Camera/video edit: Epameinondas Marmaras, Drone: Aris Diapoulis”

Αφιέρωμα από το www.advendure.com

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!