Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Αφιέρωμα στον Γκρέκο

680x382_680_382_imagesmadeimagesremotehttp_cretalive.s3.amazonaws.com312683el_greco_1_255_382_s.jpg

Με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια…), που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο

Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Γκρέκο (1541-1614), «μεταφέροντας» στην Ελλάδα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του, που δεν μπορούν να ταξιδέψουν, είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα. Με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια…), που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο.

Με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα, ώστε να διαθέτει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα, που τον εισάγει στο ίδιο το γίγνεσθαι της δημιουργίας τους. Απίστευτες λεπτομέρειες μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον δημιουργικό οίστρο, τη ζωγραφική χειρονομία, τη σιγουριά και τον  χρωματικό πλούτο του μεγάλου καλλιτέχνη. Τα έργα αναλύονται με απλό και γλαφυρό τρόπο και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες, που συνοδεύουν τα σχόλια. 

Η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο, που παραχωρήθηκε ευγενικά από τον συνθέτη, και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Ένα πρόγραμμα που ετοίμασε η Εθνική Πινακοθήκη για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου

ΙΔΕΑ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΚΕΙΜΕΝΑ & ΑΦΗΓΗΣΗ

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Μάκης Φάρος

thetis_videokunst
 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΟΜΗΝΙΚΟ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 
Ημερολόγιο 2015

Στο ημερολόγιο υπάρχει αναλυτικό εισαγωγικό κείμενο της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, καθηγήτριας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, για τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Συνοδεύεται από πλούσια εικονογράφηση με τα πιο σημαντικά έργα του Γκρέκο, με λαμπρή και ακριβή απόδοση των χρωμάτων.

Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Κατσανάκη

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός: peakad

Χορηγός: Autohellas Hertz

Επετειακό λεύκωμα

Η Εθνική Πινακοθήκη εξέδωσε ένα πολυτελές επετειακό λεύκωμα σε 500 αριθμημένα αντίτυπα. Αποτελείται από ένα κουτί, διαστάσεων 50 x 35 εκ., επενδυμένο με κόκκινο μεταξωτό ύφασμα με την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε χρυσοτυπία. Περιέχει 12 μνημειακά έργα του, τυπωμένα σε χωριστά φύλλα, στις διαστάσεις του λευκώματος, σε εκλεκτής ποιότητας χαρτί, που μπορούν να πλαισιωθούν. Περιλαμβάνει επίσης ένα δίγλωσσο βιβλίο για τον Γκρέκο με πλούσια εικονογράφηση, με κείμενα και επιμέλεια Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει στο βιβλίο ένα εισαγωγικό κείμενο για τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, καθώς και εκτενείς αναλύσεις των έργων του λευκώματος.

Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Κατσανάκη

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός: peakad

Χορηγός: Autohellas Hertz

 
Περίφραξη του εργοταξίου του κεντρικου κτιριου της Εθνικής Πινακοθήκης με έργα του Ελ Γκρέκο

Ένας τοίχος μήκους 70 μ. και ύψους 2,60 μ. με εξαιρετικές εκτυπώσεις των πιο σημαντικών έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου περιβάλλει από τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2014 το εργοτάξιο της επέκτασης του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης. Χάρη σε φωτογράφηση που παραγγέλθηκε ειδικώς για τη δράση αυτή, το ευρύ κοινό έχει τη δυνατότητα να τα απολαύσει σε τέλεια ποιότητα αναπαραγωγής.

Ιδέα, επιλογή έργων, σχεδιασμός: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Αρχιτεκτονική μελέτη: Γιώργος Παρμενίδης

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός, εκτέλεση: busybuilding

Εκτυπώσεις: Copy Express

Κύριος χορηγός: Ίδρυμα Ωνάση

Με την υποστήριξη: Μυτιληναίος Α.Ε.

Πηγή: http://www.cretalive.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!