Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Αφιερωμένη στην κατάθλιψη η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017

bigstock-Woman-talking-to-therapist-on--139783985

Τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα της κατάθλιψης επισημαίνει η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ & ΨΥ) με αφορμή την 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Ως φορέας καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την ενημέρωση της κοινότητας γύρω από ένα θέμα που δυστυχώς είναι διαχρονικά επίκαιρο και εντεινόμενο σε μια περίοδο κρίσης, λόγω της δοκιμασίας που βιώνουμε σε πολλά και συχνά διαφορετικά επίπεδα» σημειώνει ο Αντώνης Πελεκάνος, ψυχολόγος της ΕΚΨ & ΨΥ. «Πιστεύουμε ότι μόνο με διαρκή, ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση μπορούμε να εξαλείψουμε το στίγμα γύρω από το θέμα της κατάθλιψης και με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους στην αναζήτηση της απαραίτητης βοήθειας. Γιατί είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι μπορεί να θεραπευτεί, όπως κάθε ασθένεια» προσθέτει.

bigstock Two hands reaching toward each 115179818

Η κατάθλιψη πυροδοτεί μια κατάσταση άρνησης, απώλειας ενδιαφέροντος, ψυχικής ή σωματικής κόπωσης και απόσυρσης ακόμη και από απλές, καθημερινές δραστηριότητες, η οποία συχνά δυσχεραίνει τις σχέσεις στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Συχνά μπορεί να συνεπάγεται και έλλειψη της ικανότητας να κερδίσει κάποιος τα προς το ζην. Συνιστά μια κοινή ψυχική διαταραχή και μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής, τον τόπο διαμονής, το οικονομικό ή μορφωτικό επίπεδο.
Τα σημεία αυτά επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των Κινητών Μονάδων και των Κέντρων Ημέρας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας για το 2016, επισημαίνοντας, ωστόσο, κάποια ενδιαφέρουσες τάσεις. Σύμφωνα με αυτά, η κατάθλιψη εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε γυναίκες (68%) σε σύγκριση με τους άνδρες (32%), γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι οι γυναίκες μοιράζονται πιο εύκολα το πρόβλημα και αναζητούν συχνότερα εξειδικευμένη βοήθεια. Επίσης, οι άνεργοι εμφανίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (62% περίπου) συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλες συναισθηματικές διαταραχές σε σχέση με τους εργαζόμενους (38% περίπου, συμπεριλαμβανόμενης της σταθερής και περιστασιακής εργασίας), εύρημα που καταδεικνύει ότι η εργασιακή απασχόληση είναι ένας από τους παράγοντες που είναι δυνατό να λειτουργήσουν προστατευτικά ως προς την εμφάνιση αντίστοιχων συναισθηματικών διαταραχών. Η ΕΚΨ & ΨΥ, μέσω των Κινητών Μονάδων και των Κέντρων Ημέρας, παρέχει ευρύ φάσμα ψυχοκοινωνικής στήριξης σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, προγραμματίζοντας παράλληλα δράσεις ενημέρωσης των πολιτών σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Φωκίδα και Λαμία και καμπάνια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κοινές ψυχικές διαταραχές αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ 1990-2013, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει κατάθλιψη και/ή άγχος αυξήθηκε κατά 50%. Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από μία από τις δυο αυτές ψυχικές διαταραχές. Σε πολλές χώρες τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας λαμβάνουν μικρή ή καθόλου βοήθεια. Ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, περίπου το 50% των ανθρώπων με κατάθλιψη δεν λαμβάνει θεραπεία. Η έλλειψη θεραπείας για κοινές ψυχικές διαταραχές έχει ένα υψηλό κόστος: Τα στοιχεία νέας έρευνας που διεξήχθη από τον ΠΟΥ δείχνουν ότι η κατάθλιψη και το άγχος κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 1 τρις δολάρια το χρόνο. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους θα είχε σημαντικά αποτελέσματα σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μια ψυχική ασθένεια που καταγράφει αυξητική τάση, αλλά που είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί αποτελεσματικά. Βασική προϋπόθεση είναι να μιλήσουμε ανοιχτά, καθώς το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια, συμπεριλαμβανόμενης της κατάθλιψης, παραμένει ένα εμπόδιο για ανθρώπους που αναζητούν ή χρειάζονται βοήθεια για να την αντιμετωπίσουν. Αντίθετα, η εξωστρέφεια, η συζήτηση και η ενημέρωση γύρω από το θέμα βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιτίες και τις συνέπειες, ενώ συμβάλλουν καθοριστικά στην αναζήτηση και την εύρεση και λήψη της σωστής βοήθειας όσων τη χρειάζονται, δίνοντας παράλληλα χρήσιμα εργαλεία στήριξης και στο οικείο περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δομές και τις δράσεις της ΕΚΨ & ΨΥ θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας (www.ekpse.gr) και στις σελίδες της εταιρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (www.facebook.com/ekpsetwitter.com/ekpse?lang=el).

eky k yu

Πηγή: http://www.onmed.gr

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!