Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού – Στόχος ο ποιοτικός τουρισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη

theoxaris_279976791

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού για την εξασφάλιση των συνθηκών που θα ανεβάσουν τους ποιοτικούς δείκτες του ελληνικού τουρισμού ανέλυσε ο υπουργός και ο υφυπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και Μάνος Κόνσολας σε συνάντηση που είχαν σήμερα με δημοσιογράφους.

Βασικοί άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο του υπουργείου για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού είναι ο μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός ως συνολικό σχέδιο για τον τουρισμό, η έμφαση στην εκπαίδευση, με την ευρύτερη έννοια, των επαγγελματιών αλλά και των στελεχών των δήμων και Περιφερειών, καθώς και η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε για την εφετινή χρονιά ότι ενώ είχε αρνητική εκκίνηση, τα μεγέθη αυξήθηκαν στη συνέχεια εξαιτίας κυρίως της τάσης των Ευρωπαίων ταξιδιωτών για κρατήσεις τελευταίας στιγμής, με πολύ καλή εικόνα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. 

Η Βρετανική αγορά που στις αρχές της χρονιάς είχε αρνητική εικόνα εξαιτίας της αβεβαιότητας ταου Brexit επανήλθε στη συνέχεια ενώ εμπόδια αντιμετωπίζονται στην σκανδιναβική αγορά όπου οι ταξιδιώτες επιλέγουν λιγότερο συχνά τις αεροπορικές συνδέσεις λόγω της τάσης για «πράσινα ταξίδια», κάνοντας επιτακτική την πιστοποίηση των επιχειρήσεων σε αειφόρες πρακτικές.

Η χρονιά θα κινηθεί θετικά για τον ελληνικό τουρισμό, όσον αφορά τον αριθμό των αφίξεων, δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι λανθασμένη η τάση ερμηνείας των τουριστικών μεγεθών βάσει αποκλειστικά του αριθμού αφίξεων. 

Ήδη, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη παρουσιάζει αύξηση, δήλωσε ο υπουργός, κάτι που απέδωσε στη δημιουργία νέων πεντάστερων ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια, τα οποία στοχεύουν σε τουρίστες υψηλότερης οικονομικής στάθμης.

Προανήγγειλε δε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και της ΕΛΣΤΑΤ και τη συμβολή, ίσως, της ΤτΕ, στο πλαίσιο ενεργοποίησης των δορυφόρων λογαριασμών, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα, ποιοτικά και αυθεντικά δεδομένα για το προφίλ των τουριστών της χώρας μας.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, με έμφαση την ανωτατοποίηση των ξενοδοχειακών σχολών, ώστε να γίνει ανταγωνιστική. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας και με συγχρονισμένα προγράμματα στις ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον, προβλέπεται η επιμόρφωση των επαγγελματιών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα τουριστικής προβολής. 

Αναμένεται το νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση, και φέτος το υπουργείο προχωρά στην ίδρυση Σχολής Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστεί η δεύτερη χρονιά λειτουργίας για τη Σχολή Ξεναγών Αθήνας, ενώ προβλέπονται και νέες την ερχόμενη χρονιά. Θέλουμε σπουδές αντάξιες της ιστορίας της χώρας και ευρωπαϊκού επιπέδου, δήλωσε ο κ. Κόνσολας.

Ο τουρισμός θα πρέπει να αναγνωριστεί ως κλάδος εξαγωγών και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να επιβαρύνεται με ΦΠΑ για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του, δήλωσε ο υπουργός, δηλώνοντας αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ που θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. 

Άλλα σχέδια για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού είναι το νέο χωροταξικό και η αντιμετώπιση της εποχικότητας με ανάπτυξη νέων προϊόντων και ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού. 

Σε περιφερειακό επίπεδο, και βάσει του σχεδίου πολυκεντρικής ανάπτυξης στη χώρα, η ηγεσία του υπουργείου τόνισε ότι θα πρέπει στις Περιφέρειες να υπάρξουν σχέδια ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, με ορισμό αντιπερειφερειαρχών Τουρισμού όπου δεν υπάρχει. Η συμβολή του υπουργείου μπορεί να κατευθύνεται στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού μέσω της Περιφέρειας με οργανωμένο τρόπο και στοχευμένο κοινό.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες στον καταδυτικό τουρισμό. Στόχος είναι να απλοποιηθούν τα νομοθετικά ζητήματα στη δημιουργία και λειτουργία καταδυτικών πάρκων, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ευρύτερου προορισμού και να ενθαρρύνουν θεματικές κρουαζιέρες με επίκεντρο αυτό το είδος τουρισμού.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο υπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που διαφοροποιείται από εκείνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα διευκρινίζει ζητήματα δίκαιου ανταγωνισμού, ασφάλειας των τουριστών καθώς και την πιθανή επιβολή τέλους διαμονής.

Πηγή: https://www.tornosnews.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!