Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΑγκαλιάΖΩ: Ο Απολογισμός της εκστρατείας για μελάνωμα που περιελάμβανε και την Άνδρο

1_2 (2)

  • 503 άτομα εξετάστηκαν σε 8 ημέρες δράσης
  • Το 75,37% (355 άτομα) δεν είχαν ξανακάνει καμία σχετική εξέταση στο παρελθόν
  • Το 36,73% (173 άτομα) προσήλθαν λόγω του αυξημένου αριθμού ελιών που είχαν στο σώμα
  • Το 17,30% του πληθυσμού που εξετάστηκε (87 άτομα) παραπέμφθηκε για περαιτέρω έλεγχο και χαρτογράφηση σπίλων

Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ ολοκλήρωσε την εκστρατεία ενημέρωσης σε έξι (6) πόλεις και χωριά της χώρας για πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος.

Η εκστρατεία, εστίαζε στην ενημέρωση / ευαισθητοποίηση των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων –πληθυσμού που εργάζεται υπό έντονη ή και παρατεταμένη ηλιοφάνεια – περιελάμβανε ενημερωτικές ομιλίες και εξετάσεις από ιατρούς ογκολόγους, δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς και πραγματοποιήθηκε από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου στις εξής πόλεις και χωριά: Μουζάκι και Αγναντερό του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, Μύτικα του Δήμου Ξηρομέρου, Κάλαμο του Δήμου Λευκάδας, Ζαγορά του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και στην Άνδρο.

Η δράση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία και υπό την Αιγίδα των αντίστοιχων Δήμων και με την Επιστημονική Επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.).

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας ενημερώθηκαν περίπου 250 άτομα, εξετάστηκαν 503 και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω εξέταση, αφαίρεση και χαρτογράφηση σπίλων 87 άτομα (17,30%).

394 άτομα (83,65%) θεωρεί αυτές τις εκδηλώσεις πάρα πολύ χρήσιμες, τόσο για το ενημερωτικό τους περιεχόμενο, όσο και για τη δωρεάν προληπτική εξέταση. 173 άτομα (36,73%) προσήλθαν λόγω του αυξημένου αριθμού ελιών που έχουν στο σώμα, ενώ 238 άτομα (50,53%) για να εξεταστούν, καθώς θεωρούν την πρόληψη ως τον πιο σημαντικό παράγοντα για την αποτροπή αυτής της μορφής καρκίνου.

Το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο που προσήλθε για προληπτική εξέταση ήταν 90 ετών, ενώ το μικρότερο 4.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης, ότι 355 άτομα (75,37%) δεν είχαν ξανακάνει καμία σχετική εξέταση στο παρελθόν και το 80,67% (380 άτομα) δηλώνουν ότι θα την επαναλαμβάνουν προληπτικά.

Ο κος Δημήτριος Μπαφαλούκος, Ογκολόγος – Παθολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ) αναφέρθηκε σχετικά: «Σκοπός της ΕΛΕΜΜΕΛ είναι η καλύτερη γνώση και μελέτη του μελανώματος καθώς και προώθηση της έρευνας στη χώρα μας. Η εκστρατεία που πραγματοποιεί ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ για την πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος, είναι σημαντική και αναδεικνύει αυτή καθαυτή την αξία της μέσα από τη διάρκειά της στο χρόνο και τα αποτελέσματα που συγκεντρώνει. Παρά το γεγονός ότι στον τομέα της ανοσο-ογκολογίας και των στοχευμένων θεραπειών υπάρχουν πλέον θεραπείες που έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών και έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους, ως ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ θα επιμείνουμε στο ότι η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό βήμα για την μείωση της συχνότητας του μελανώματος και για την έγκαιρη διάγνωση του. Η πρόωρη διάγνωση και η έγκαιρη χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος συνδέονται με άριστη πρόγνωση. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια, το μελάνωμα μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα και να κάνει μεταστάσεις, δυσχεραίνοντας αλλά όχι αποκλείοντας, σημαντικά, την δυνατότητα μίας επιτυχούς θεραπευτικής παρέμβασης. Η τακτική εξέταση του δέρματος, τόσο σαν αυτοεξέταση, όσο και από τον ειδικό ιατρό καθώς και η εφαρμογή των κανόνων αντηλιακής προστασίας αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψή του».

Η Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου, κα Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου, αναφέρει με αφορμή την ολοκλήρωση της δράσης: «Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ υλοποίησε για 13η χρονιά, μία ακόμη επιτυχημένη καμπάνια για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα σε έξι (6) αγροτικές περιοχές της χώρας, ενημερώνοντας τους ανθρώπους, που λόγω της φύσεως της εργασίας τους εκτίθενται πολλές ώρες στο ήλιο χωρίς προφυλάξεις. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι δράσεις, γιατί με την ιατρική εξέταση επιτύχαμε, εκτός των άλλων, και την έγκαιρη διάγνωση μελανωμάτων σε αρχικά στάδια. Η ανοσοθεραπεία και οι εξατομικευμένες θεραπείες σηματοδοτούν μια νέα εποχή που άλλαξε τη φυσική πορεία της νόσου. Γι’ αυτό η πολιτεία πρέπει να δει την πραγματική σχέση κόστους – οφέλους (cost – effect), και να χαράξει μια ανθρωποκεντρική πολιτική. Ο Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ θα συνεχίσει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για το δικαίωμα των πολιτών στην άμεση και ισότιμη πρόσβασή τους στα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, που σώζουν πραγματικά ζωές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοίκηση και στους ιατρούς του ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ, όπως και σε όλους τους ιατρούς που στήριξαν αυτή μας της δράση».

Χορηγοί της εκστρατείας ήταν οι φαρμακευτικές εταιρείες Bristol Myers Squibb και Roche Hellas.

Σημαντική διευκρίνιση – σημείωση: Τα ποσοστά και ο πληθυσμός που αναφέρεται σε αυτά, είναι υπολογισμένα στη βάση των 471 ερωτηματολογίων που τελικά συμπληρώθηκαν από τους συμμετέχοντες. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων ήταν προαιρετική.

Εξαίρεση στην παρούσα σημείωση αποτελούν ο πληθυσμός και τα ποσοστά που αναφέρονται στους κατοίκους που εξετάστηκαν και παραπέμφθηκαν.

Για τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ:

Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ ιδρύθηκε το 1976 και υπηρετεί σφαιρικά το ‘’κεφάλαιο’’ Καρκίνος με οργανωμένα και στοχευμένα προγράμματα. Βασικοί τομείς του ΑγκαλιάΖΩ είναι η πληροφόρηση και η κινητοποίηση του πληθυσμού για πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η συνηγορία και η διεκδίκηση δικαιωμάτων των ογκολογικών ασθενών, τα ενδονοσοκομειακά προγράμματα στα Νοσοκομεία Μεταξά και Metropolitan και η ψυχοκοινωνική και οικονομική στήριξη με χρήματα και τρόφιμα των ιδίων και των οικογενειών τους κάθε μήνα.

Στα 41 χρόνια λειτουργίας του, προσφέρει πάντα δωρεάν τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει συμβάλλει με πολλαπλούς τρόπους ουσιαστικά και τεκμηριωμένα στην απομυθοποίηση του καρκίνου.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με:

  • τα γραφεία του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ: 210-4186341
  • την κα Πέγκυ Μουντζούρη, 6945 150316

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!