Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Αγώνας δρόμου από το ΥΠΕΚΑ για μείωση του προστίμου εξαιτίας των ενεργών ΧΑΔΑ

xwmateres_aftodioikisi.gr_-620x320

Αγώνα δρόμου δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ανοικτών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μειωθεί το πρόστιμο των 54.450 ευρώ την ημέρα, που πρόκειται να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τους μέχρι πρότινος 293 ΧΑΔΑ που παρέμεναν ανοιχτοί μέχρι τον περασμένο Ιούνιο στη χώρα.

Στόχος του υπουργείου είναι στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου, η χώρα μας να εμφανίσει όσο το δυνατόν λιγότερους ανοικτούς ΧΑΔΑ.

Όπως επισήμανε σε σημερινή άτυπη ενημέρωσή της η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, έχει τεράστια σημασία για τον υπολογισμό του ημερήσιου προστίμου, αν εως τότε έχουν κλείσει όλοι οι ενεργοί ΧΑΔΑ και έχουν δημοπρατηθεί όλα τα έργα αποκατάστασης.

Η σημερινή εικόνα των ΧΑΔΑ στην Ελλάδα έχει ως εξής:

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 57 ενεργοί ΧΑΔΑ, εκ των οποίων οι μισοί είναι σε μικρά νησιά και 205 ανενεργοί μη αποκαταστημένοι.

Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι το πρόστιμο των 22 εκατ. Ευρώ, που όριζε η πρώτη δικαστική απόφαση για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας από το 2005 εως το 2009 δεν υπάρχει δυνατότητα να αποφευχθεί, ενώ, όπως επεσήμανε η κα Γιαννακοπούλου,το εν λόγω πρόστιμο έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Οι πλέον προβληματικές περιοχές στην Ελλάδα παραμένουν η περιφέρεια Πελοποννήσου και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου καταβάλλονται, όπως είπε, ειδικές προσπάθειες.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που σχεδιάζονται ή έχουν ήδη δρομολογηθεί, η κα Γιαννακοπούλου ανάφερε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δράσης παύσης λειτουργίας του μέγιστου αριθμού ενεργών ΧΑΔΑ με ενέργειες και έργα, που προβλέπουν μεταφορά σε νόμιμους χώρους, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εμπειρία και προδιαγραφές, πιστοποίηση παύσης λειτουργίας, θεσμοθέτηση πλαισίου θαλάσσιας μεταφοράς αστικών απορριμάτων ή προσωρινή διαχείριση.

Παράλληλα στάθηκε στην άμεση δημοπράτηση με ευθύνη της περιφέρειας Πελοποννήσου, έργου αποκατάστασης 82 ΧΑΔΑ, συνολικού προϋπολογισμού 31 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα και με σχετικό σχέδιο νόμου που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο δίνει μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση και αναβάθμιση της ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα σε δήμους με ενεργούς ΧΑΔΑ.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!