Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Αγοραστός: Συνάντηση με Τσίπρα για τα ταμειακά διαθέσιμα

a8hna--ekta-thumb-large

Eκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων.

Εκτακτη συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) σχετικά  με την κίνηση της κυβέρνησης να μεταφέρει όλα ταμειακά διαθέσιμα από τις περιφέρειες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, λίγο πριν ξεκινήσει η συνέλευση είπε ότι «ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό γιατί δεν μπορεί να λαμβάνονται οι αποφάσεις χωρίς να υπάρχει κάποια συνεννόηση και να υποτιμάτε με αυτόν τον τρόπο ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης. Τα χρήματα αυτά δεν ανήκουν στις περιφέρειες, αλλά στους προμηθευτές, στους ανθρώπους που εκτελούν τα έργα του ΕΣΠΑ που πρέπει να ολοκληρωθούν σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Για τις υπόλοιπες ενέργειές μας θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει εντός ολίγου».

Ακόμη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι η Περιφέρεια θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεδομένου ότι η απόφαση αυτή καταπατά την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης.

Την ίδια στιγμή έκτακτη συνέλευση πραγματοποιεί και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το ίδιο θέμα ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης έχει δηλώσει ότι οι δήμαρχοι θα αντιδράσουν δυναμικά στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων στην ΤτΕ.

Παράλληλα, στην έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ παρευρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας ΚΕΔΕ, ο οποίος σε κλίμα έντασης απαντά σε ερωτήσεις του δημάρχου. Αρχικά ο κ. Μάρδας σημείωσε πως τα χρήματα των δήμων και των περιφερειών θα δεσμευτούν για δύο μήνες, ενώ η απόφαση που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ έλεγε για δεκαπέντε ημέρες.

Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «δεν είναι ευχάριστο να μην μπορούμε να πληρώσουμε αλλά θα πρέπει να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες σε τι πρέπει να πληρώσουμε» και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε μπει σε στάση πληρωμών. Οι δήμοι παίρνουν τα κονδύλια απλώς κάποια από τα χρήματα που ήταν να λάβουν μετατίθενται για το μέλλον».

«Τα συνολικά χρήματα που θα μετατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι 2 με 2,5 δισ. ευρώ και ότι οι δήμοι έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν τους εργολάβους εφόσον τα χρήματα έχουν δεσμευτεί με δικαστικές αποφάσεις. Οσον αφορά το γεγονός της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ανέφερε ότι δεν υπήρξε διάλογος με την αυτοδιοίκηση ή κατάθεση τροπολογίας λόγω έκτακτης ανάγκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναμένεται να δώσει το παρόν και στην συνέλευση της ΕΝΠΕ.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!