Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Αιολικοί σταθμοί σε περιοχές Natura: Τι Σκύρος, τι Άνδρος;

Αιολικοί σταθμοί σε περιοχές Natura: Τι Σκύρος, τι Άνδρος; – ΑΠΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Στο μέτωπο κατά της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών σταθμών (ΑΣΠΗΕ) έλαβε πρόσφατα καλά νέα και μια δικαίωση στους αγώνες του με την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ 1690/2020 – Νόμιμη η απαγόρευση εγκατάστασης αιολικού πάρκου σε περιοχή Natura στη Σκύρο.

Ποιό το ενδιαφέρον και ποιοι οι συσχετισμοί με την Άνδρο;   3 και πλέον στοιχεία :

  • Μπορεί η Μονή του Αγίου Όρους να ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με τους επενδυτές ΑΠΕ αλλά δεν ήταν πρόθυμοι ο Δήμος και η τοπική κοινωνία
  • Εκεί λοιπόν σε περιοχή Natura 2000 με συντονισμένες προσπάθειες πολίτες, φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση κατάφεραν κι ανέκοψαν τα καταστροφικά σχέδια και αυτό κάτι πρέπει να μας πει και για τον αιολικό σταθμό στο Φραγκάκι χωροθετημένο σε περιοχή με όμοια χαρακτηριστικά (περιοχή Natura, υψηλής αισθητικής αξίας ανθρωπογενές περιβάλλον)
  • Εταιρία ανάπτυξης θα αποτελούσε η εταιρία ΕΝΤΕΚΑ του γνωστού στην Άνδρο κυρίου Φιλιππίδη επενδυτή του αιολικού σταθμού που κατασκευάστηκε φέτος στην περιοχή Μαραθιά στη Βόρειο Άνδρο(άρθρα για τον ίδιο του 2009 & του 2011)

Στο ντοκυμαντέρ του DOC3 της ΕΡΤ ¨οικολογικά ημερολόγια¨ με τίτλο ¨ Οσα παίρνει ο άνεμος ¨ του 2010 αξίζει να δούμε όλοι μας την καταγραφή των απόψεων των ντόπιων, του Δημοτικού Συμβουλίου, επιστημόνων και του επενδυτή κυρίου Φιλιππίδη, σε ότι αφορά την επένδυση στη Σκύρο. Γνώμονας των ντόπιων αποτελεί η διαφύλαξη του περιβάλλοντος του τόπου τους, η παραγωγή ενέργειας για τοπική κατανάλωση και η προοπτική ανάπτυξης υβριδικού υδροηλεκτρικού.

https://vimeo.com/62854966?fbclid=IwAR38XI2AnFpidsSpa_6VJbQctJfzBr156cW89U7M2SpcOtU5rHahVFVPJtY

10 χρόνια πέρασαν από το ντοκυμαντέρ και στο παρόν φαίνεται πως οι συντονισμένες ενέργειες του Δήμου, της αντιπολίτευσης, της επιτροπής αγώνα ¨Σκύρος SOS¨ και πάνω από όλα των πολιτών μέσω ψηφίσματος και εκδηλώσεων έφεραν καρπούς και οι ίδιοι συνεχίζουν να αγωνίζονται να προστατέψουν τον τόπο τους.

Χάρτης ΡAE

Οι Σποράδες είναι γνωστό πως είναι πράσινες. Έτσι και η Σκύρος από άκρη σε άκρη της ήταν γεμάτη με δάση από πεύκα, σφεντάμια, πουρνάρια, αριές,  κλπ. Τελείως τυχαία το νότιο τμήμα της όπου σχεδίαζαν να τοποθετήσουν 111 ανεμογεννήτριες λίγο λίγο κάηκε ολοκληρωτικά. Ίσως να φταίνε κι εκεί οι βοσκοί φυσικά!

Στην Άνδρο καμένη γη θα αφήσουν οι σχέσεις των πρόθυμων να συνεργαστούν με τους επενδυτές,  το σύνολο των χειρισμών που συμβαίνουν τελευταία αλλά και η απάθεια. Και αυτό να το αναλογιστούμε για το πόσο θα αυξηθούν οι πιέσεις προς το νησί μας όσο οι τόποι που αγωνίζονται τα καταφέρνουν.

Ας θυμηθούμε τι έχει πει ο ίδιος ο κ. Λαδακάκος (πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ και στέλεχος της ΕΝΤΕΚΑ) που έχει εισηγητικό ρόλο τόσο στη ΡΑΕ όσο και στο ΥΠΕΝ. Σε άρθρο του 2017 θεωρεί εμπόδιο την εκπόνηση νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ και για την Άνδρο το 2019 σε άρθρο της Καθημερινής έχει δηλώσει «Το χωροταξικό πλαίσιο του 2008 ρύθμισε αρκετά επιτυχημένα τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων…» και «Πράγματι σε περιοχές όπως η νότια Εύβοια ή η Άνδρος υπάρχουν ή θα υπάρξουν πολλές ανεμογεννήτριες. Όπου υπάρχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, είναι επόμενο ότι θα υπάρχουν αυξημένες συγκεντρώσεις αιολικών πάρκων, κατά μια έννοια η ίδια η φύση “χωροθετεί”. Αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο του ΕΣΕΚ, μοιραία κάποιες περιοχές θα πρέπει να εξαντλήσουν τη φέρουσα ικανότητά τους». Ενώ για τις Κυκλάδες η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί «ευθύνη της Πολιτείας τώρα, να «γεμίσει» τη νέα διασύνδεση των Κυκλάδων με άφθονη καθαρή ενέργεια από νέα αιολικά πάρκα…».

Και είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς γιατί δε μπορούμε κι εμείς να δράσουμε όπως οι Σκυριανοί, οι Τηνιακοί, κλπ με δεδομένες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και εκείνη του Περιφερειακού Συμβουλίου περί αναστολής αδειοδοτήσεων και εργασιών.

Μήπως να μάθουμε λίγο καλύτερα τι σχεδιάζεται να συμβεί στο νησί μας;

Δείτε το χάρτη με τους σχεδιαζόμενους στην Άνδρο αιολικούς σταθμούς.

Δείτε και την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ.Γιώργου Λεονταρίτη στο Παντηνιακό Συλλαλητήριο του Νοέμβρη του 2019.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2801170510201491&id=2224773517841196

ΑΙΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Για την απόφαση του ΣΤΕ

Σχετικά άρθρα

LIFE SKYROS BIODIVERSITY


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!