Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Ακτοπλοΐα: Περισσότερα δρομολόγια, λιγότερη κίνηση

ploiaa-thumb-large

Περισσότερα δρομολόγια αλλά μικρότερη επιβατική κίνηση για τη φετινή χρονιά στα δρομολόγια της ακτοπλοiας βλέπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης. Όπως εξήγησε, φέτος πρόκειται να δρομολογηθούν νέα πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας ενώ τα δρομολόγια υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν από 40.000 πέρυσι σε 41.000. Ο ίδιος προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της επιβατικής κίνησης των Ελλήνων με παράλληλη αύξηση των αλλοδαπών επιβατών -εκτός των προσφύγων.

Αναφερόμενος στη διακίνηση προσφύγων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν ναυλωθεί από την Πολιτεία τρία πλοία, η μίσθωση των οποίων έληγε κανονικά στις 29 Φεβρουαρίου, αλλά έχει παραταθεί ως ότου ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.Διατύπωσε πάντως την ανησυχία πως οι αρνητικές επιπτώσεις από το προσφυγικό θα γινουν έντονα αισθητές το καλοκαίρι εξαιτίας του πληγματος στην εικόνα των εμπλεκομένων νησιών.

​Κατά τη διάρκεια ομιλίας του νωρίτερα σήμερα ο κ. Σακέλλης επισήμανε πως εκτός από τις επενδύσεις για την κατασκευή ή την αγορά πλοίων, οι οποίες φθάνουν το 1,2 δις. και έγιναν με ιδιωτικά κεφάλαια, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το 97% της επιβατικής κίνησης καλύπτεται με ελεύθερες δρομολογήσεις και μόνο το 3% με δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας, τα οποία βέβαια είναι μεγάλης σημασίας καθώς εξυπηρετούν 44 μικρά νησιά.

Ουσιαστικά δηλαδή «η εξυπηρέτηση των νησιών μας βασίζεται στις ελεύθερες αποφάσεις των εταιρειών χωρίς να χρειάζεται καμία κρατική παρέμβαση. Στη διαμόρφωση των τελικών αυτών αποφάσεων λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και οι προτάσεις των τοπικών αρχών».

​Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ, «η ακτοπλοΐα μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διεθνώς. Ο αριθμός των διακινουμένων είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη ενώ εξυπηρετούμε περισσότερα από 100 νησιά. Επίσης είναι σημαντικό να τονίσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα ενώ αποτελεί το 2,2% του πληθυσμού της ΕΕ, συμμετέχει με 18% στην ευρωπαϊκή ακτοπλοΐα».

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!