Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία σας

13934896f25652eba993b8522edee6bd_L (1)

Το δέρμα αντανακλά τη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς μέσω των τριχοειδών αγγείων και των νευρικών απολήξεων, αποτυπώνονται σε αυτό συμπτώματα πολλών ασθενειών.

Ένα περίεργο εξάνθημα ή μια κοκκινίλα, είναι σκόπιμο να σας κινητοποιήσουν, καθώς ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη για λοιμώδη και αυτοάνοσα νοσήματα ή παθήσεις εσωτερικών οργάνων.

Ωχρό ή κίτρινο

Η ωχρότητα του δέρματος υποδηλώνει αναιμία, ενώ όταν το δέρμα έχει «κίτρινη», ικτερική χροιά υποδηλώνει υπερέκκριση της ουσίας χολερυθρίνη από το ήπαρ. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα: αναιμίες, διαταραχές του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα, κίρρωση του ήπατος, χολολιθίαση ή ακόμα και καρκίνος.

Μπλε (κυάνωση)

Το δέρμα μπορεί επίσης να παρουσιάσει κυάνωση, δηλαδή να αποκτήσει μια μπλε απόχρωση. Το χρώμα αυτό υποδηλώνει ότι το αίμα δεν οξυγονώνεται επαρκώς, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες, όπως οι αποφράξεις της αεροφόρου οδού, οι πνευμονοπάθειες και η αναιμία, καθώς και η καρδιακή ή η κυκλοφοριακή ανεπάρκεια (περιφερειακή κυάνωση).

Μαύρο (μελανοδερμία)

Το δέρμα μπορεί επίσης να μαυρίσει, δηλαδή να αναπτυχθεί η επονομαζόμενη μελανοδερμία. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες του ήπατος, όπως η νόσος του Wilson κατά την οποία γίνεται κατακράτηση χαλκού από το ήπαρ ή σε ορμονικό πρόβλημα, όπως η νόσος του Addison. Ουσιαστικά πρόκειται για την επινεφριδική ανεπάρκεια, κατά την οποία τα επινεφρίδια δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες από την ορμόνη κορτιζόλη. Το δέρμα μπορεί να γίνει επίσης μελανό και με την λήψη φαρμάκων όπως ορισμένα κυτταροστατικά (χορηγούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου).

Πηγή: http://www.onmed.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!