Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Αλλάζει η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας – Τι ισχύει για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

A woman wearing a mask to curb the spread of the coronavirus, walks at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, next trees decorated with Christmas light, in Athens, on Wednesday, Dec. 2, 2020. Greece is on lockdown through Dec. 7 but government officials say it is too early to say when schools and businesses will reopen due to continued pressure on the state-run health service, with intensive care wards near capacity in parts of the country. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Παρατείνεται τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου η απαγόρευση κυκλοφορίας, με μια μικρή αλλαγή. Από το βράδυ της Κυριακής (13/12) η απαγόρευση θα αρχίζει στις 22.00 κι όχι στις 21.00 και θα διαρκεί έως τις 05.00.

Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2 στην αποστολή sms. 

Ερωτηθείς για το τι θα ισχύει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι δεν αλλάζει κάτι και η κυβέρνηση αναμένεται να ξαναδεί τις λεπτομέρειες λίγο πριν τις γιορτές.

Ως εκ τούτου, οι μετακινήσεις θα γίνονται με την αποστολή sms στο 13033 εως τις 7 Ιανουαρίου.

Οι έξι κωδικοί για το SMS στο 13033

Η μετακίνηση των πολιτών γίνεται μόνο με τη χρήση SMS προς τον αριθμό 13033 και οι κωδικοί για το κάθε είδος μετακίνησης είναι οι εξής:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα, όπως είναι το συνεργείο, ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Το γεωγραφικό κενό

Δοθέντος του ότι παραμένουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις, επαναφέρουμε το πλήθος ερωτημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με τη δυνατότητα ατομικής άσκησης. Το βασικό ερώτημα αφορά στο κατά πόσο, έχοντας στείλει sms με τον κωδικό «6», οι πολίτες μπορούν να ασκηθούν σε περιοχές εκτός του δήμου τους και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να μεταβούν προς άσκηση σε άλλη περιοχή, εντός της Περιφερειακής τους Ενότητας.

Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να μεταβεί με αυτοκίνητο σε άλλο δήμο προκειμένου να κάνει ποδήλατο ή να τρέξει; Υπάρχει χρονικό ή/και χιλιομετρικό όριο; Πότε η ΕΛ.ΑΣ μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα; Διαβάστε αναλυτικά

Πηγή: Καθημερινή


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!