Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Αμερικανικές εκλογές: Νικητής η συμμετοχή

Poll worker Kim Stafford helps a voter on Election Day at a polling station inside Knapp Elementary School in Racine, Racine County, Wisconsin, U.S., November 3, 2020. REUTERS/Bing Guan

Ενδεχομένως να χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες για να μάθουμε ποιος κέρδισε τελικά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ωστόσο από τώρα γνωρίζουμε τον πραγματικό νικητή για τη Δημοκρατία: την πολύ υψηλή συμμετοχή των πολιτών. Αυτό επισημαίνει το Reuters στη στήλη Breakingviews. 

Το σχόλιο, που υπογράφει ο αρθογράφος Ρομπ Κοξ, επισημαίνει ότι για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία γενιά τα 2/3 των ψηφοφόρων έκλεισαν το Netflix, άφησαν τον καναπέ τους και βρέθηκαν στα εκλογικά κέντρα ή ταχυδρόμησαν την ψήφο τους. Όπως επισημαίνει ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα οι Αμερικανοί αξίζει να γιορτάσουν το γεγονός ότι σε μία χώρα που δοκιμάζεται από τις κομματικές διαμάχες, τα αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης και κατάχρησης ουσιών και μία πανδημία που φανέρωσε τις αδυναμίες του συστήματος υγείας και τις ανισότητες περίπου 160 εκατομμύρια πολίτες έναντι 139 εκατομμυρίων το 2016 αποφάσισαν να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ψήφου. 

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι Αμερικανοί είναι πιο διχασμένοι από ποτέ ως προς το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η χώρα, ανανγνωρίζει ο Κοξ. Σημειώνει ωστόσο ότι τουλάχιστον κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος σε κάτι ουσιώδες: στο να περιμένουν στη σειρά για την ψήφο τους ή να στείλουν τον φάκελο με την επιλογή τους. «Είναι και αυτό κάτι», καταλήγει. 

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!