Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Αναφορά στη Βουλή για τον υγρότοπο του Αδάμαντα Μήλου κατέθεσε ο Νίκος Συρμαλένιος

a625b435f8aaba9b82828810de7d3599

Πηγή φωτογραφίας: http://milos.pblogs.gr

Ένα εκτενές υπόμνημα των Δημοτικών Συμβούλων Μήλου κ.κ.  Αντώνη Καβαλιέρου και Χρήστου Νίνου για τον  υγρότοπο στον Αδάμαντα Μήλου, κατέθεσε με αναφορά του στη Βουλή, ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιους, με αποδέκτες τον Υπουργό τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ζητώντας την απάντησή τους, αλλά και ενημέρωση για τις ενέργειές τους.

Αναλυτικότερα η αναφορά του κ. Συρμαλένιου: 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ. Υπουργούς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Υγρότοπος Αδάμαντα Μήλου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το υπόμνημα των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Μήλου, Αντώνη Καβαλιέρου και Χρήστου Νίνου σχετικά με τον υγρότοπο στον Αδάμαντα Μήλου. Το υπόμνημα αναφέρει σχετικά ότι: «Τα προηγούμενα χρόνια ο χαρακτηρισμένος με το ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012 υγρότοπος “Αλμυρό λιμνίο Αδάμα” (ΚΩΔ: Y422MIL007) της νήσου Μήλου δέχτηκε σοβαρές καταστροφές με εναπόθεση αποβλήτων υλικών κατεδαφίσεων (μπάζων). Αρμόδιοι επιθεωρητές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν με επιτόπια επιθεώρηση διαπιστώσει την κατάσταση και με πόρισμα ζητούσαν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση του οικοτόπου. Η περιοχή  είναι επίσης χαρακτηρισμένη και ως πρώτη αρχαιολογική ζώνη απολύτου προστασίας λόγω της ύπαρξης προϊστορικού λατομείου εξόρυξης οψιδιανού. Επίσης δίπλα στον υγρότοπο υπάρχει και Γαλλικό προξενικό  νεκροταφείο Γάλλων στρατιωτών από τον πόλεμο της Κριμαίας (1853- 1856)…. »

Επισυνάπτεται το σχετικό υπόμνημα

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 29/10/15

Ο καταθέτων Βουλευτής

Νίκος Συρμαλένιος

 

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΗΛΟΥ

ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΤΩΝ

Καβαλιέρου Αντώνη, δημοτικού συμβούλου Δήμου Μήλου, τηλ. 6944366245

Νίνου Χρήστου, δημοτικού συμβούλου Δήμου Μήλου, τηλ. 6976608464

ΘΕΜΑ: Η κατάσταση του υγρότοπου “ Αλμυρό λιμνίο Αδάμα” νήσου Μήλου (Υ422MIL007, ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012) και οι προτάσεις για την οικολογική αποκατάσταση και ανάδειξη του.

Αξιότιμοι κύριοι,

Τα προηγούμενα χρόνια ο χαρακτηρισμένος με το ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012 υγρότοπος “Αλμυρό λιμνίο Αδάμα” (ΚΩΔ: Y422MIL007) της νήσου Μήλου δέχτηκε σοβαρές καταστροφές με εναπόθεση αποβλήτων υλικών κατεδαφίσεων (μπάζων). Αρμόδιοι επιθεωρητές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν με επιτόπια επιθεώρηση διαπιστώσει την κατάσταση και με πόρισμα ζητούσαν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση του οικοτόπου. Η περιοχή του υγροτόπου είναι επίσης χαρακτηρισμένη και ως πρώτη αρχαιολογική ζώνη απολύτου προστασίας λόγω της ύπαρξης προϊστορικού λατομείου εξόρυξης οψιδιανού. Επίσης δίπλα στον υγρότοπο υπάρχει και Γαλλικό προξενικό  νεκροταφείο Γάλλων στρατιωτών από τον πόλεμο της Κριμαίας (1853- 1856).

Μετά το πόρισμα των επιθεωρητών, που ζητούσαν από τον Δήμο Μήλου να φροντίσει για την αποκατάσταση του υγροτόπου, ο Δήμος ανέθεσε στο WWF να μελετήσει την κατάσταση και να κάνει προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου 2015 και εκτός δευτερευούσης σημασίας παρατηρήσεις υιοθετήθηκαν ομόφωνα. Έχουν στόχο την οικολογική αποκατάσταση του λιμνίου Αδάμα και η προστασία του στην πράξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, διατυπώνονται προτάσεις για την ανάδειξη του υγρότοπου αλλά και της γύρω περιοχής με την ενοποίηση των ενδιαφερόντων θέσεων – φυσικών και αρχαιολογικών- μέσω ενός μονοπατιού και την παροχή περιβαλλοντικής πληροφόρησης στους επισκέπτες.

Συμπληρωματικά αυτής της μελέτης, θα πρέπει ο Δήμος να αναθέσει στην Τεχνική Υπηρεσία του ή σε εξωτερικούς μελετητές την αναλυτικότερη τεχνική περιγραφή των προτεινόμενων κατασκευών ώστε να προϋπολογιστούν αλλά και την εκπόνηση της προβλεπόμενης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αδειοδότηση του έργου. Όλα τα προτεινόμενα θα πρέπει να τεθούν υπ όψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ή οποία επίσης θα πρέπει να εγκρίνει τις κατασκευές και παρεμβάσεις.

Έκτοτε δεν  μας έχει γίνει γνωστό αν έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες ενέργειες  όλων των εμπλεκομένων με βάση τα παραπάνω, ώστε κατ΄ αρχή να προστατεύσουμε το οικοσύστημα από την καταστροφή του, να το αποκαταστήσουμε κατά δεύτερον και κυρίως να αποτελέσει πολύτιμο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης του νησιού.

Αντίθετα με επιτόπια επίσκεψη διαπιστώσαμε ότι η προσπάθεια απομάκρυνσης μπάζων από τον Δήμο ήταν ημιτελής. Ένα μεγάλο μέρος των αποβλήτων αντί να απομακρυνθεί  “στρώθηκε” και κάλυψε μεγάλο – ίσως το μεγαλύτερο – μέρος του υγροτόπου προκαλώντας καταστροφή στην χλωρίδα.

Επειδή πιστεύουμε ότι το φυσικό περιβάλλον  είναι πολύτιμο κεφάλαιο του νησιού, που δεν πρέπει να χαθεί ζητούμε να μάθουμε αν έχουν προχωρήσει από όλους τους εμπλεκόμενους οι αναγκαίες ενέργειες για την προστασία, την οικολογική αποκατάσταση και την ανάδειξη του υγροτόπου “Αλμυρό λιμνίο Αδάμα” νήσου Μήλου. Οι όποιες  καθυστερήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί το οικοσύστημα.

Στο παρόν επισυνάπτουμε την πρόταση του WWF και φωτογραφίες του Αυγούστου 2015, που δείχνουν την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση του υγροτόπου.

Με εκτίμηση, 

   
Αντώνης Καβαλιέρος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Χρήστος Νίνος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!