Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Ανακάλυψη νέου είδους φυτού: Μια βοτανική έκπληξη από την Άνδρο

Alliumstamatiadae, © Π.Τρίγκας, ΓΠΑ

Παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας σήμερα και μια είδηση από τα σκιερά και δροσερά παρόχθια δάση σκλήθρων της Άνδρου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι και σε περιοχές καλά μελετημένες κρύβονται ακόμα εκπλήξεις για την ποικιλία μορφών ζωής που φιλοξενούν. Κάτω από τις φυλλωσιές των σκλήθρων της Βουρκωτής ο Δρ. Παναγιώτη Τρίγκαςανακάλυψε ένα νέοείδος φυτού για την επιστήμη.

Πρόκειται για ένα είδος άγριου κρεμμυδιού του γένους Allium, ενός από τα πιο πλούσια γένη ανθοφόρων φυτών του βόρειου ημισφαιρίου. Ο κ. Τρίγκας ονόμασε το είδος Allium stamatiadae, προς τιμήν της Ανδριώτισσας βοτανολόγου Έλλης Μανδαράκα-Σταματιάδου(Άνδρος 1933 –Αθήνα 2015). Ο ίδιος μας ανέφερε πως «η Έλλη Μανδαράκα-Σταματιάδου υπήρξε έφορος του herbarium(δηλ. της συλλογής αποξηραμένων δειγμάτων)του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από το 1965 έως το 2009.Υπήρξε η σημαντικότερη συλλέκτης των βοτανικών συλλογών του μουσείου,και μία από τους σημαντικότερους συλλέκτες στην πολυετή ιστορία μελέτης της ελληνικής χλωρίδας. Έχει συλλέξει χιλιάδες φυτικά δείγματα από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών 20 νέα είδη φυτών για την επιστήμη. Δύο από αυτά έφεραν ήδη το όνομά της, αλλά το Alliumstamatiadae είναι το πρώτο είδος που ονομάσθηκε προς τιμήν τηςκαι ανακαλύφθηκε λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε».

Βιότοπος όπου φύεται το Allium stamatiadae, © Π.Τρίγκας/ΓΠΑ

Το Alliumstamatiadae είναι ένα πολυετές βολβώδες φυτό με λευκά-καστανά λουλούδια σε σχήμα καμπανούλας, που γίνονται ανοιχτά μωβ μετά την άνθηση. Ανθίζει αργά τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο. Ο πληθυσμός του αριθμεί μόλις μερικές εκατοντάδες φυτά.Οι πιο στενοί του συγγενείς είναι δύο ενδημικά είδη Allium, το ένα της Πελοποννήσου και το άλλο της Εύβοιας.

Είναι το δεύτερο νέο είδος φυτού που ανακαλύπτεται στο πλαίσιο του έργου LIFEAndrosPark στην Άνδρο από τον Δρ. Τρίγκα, Επίκουρο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδεικνύοντας τον μεγάλο φυσικό πλούτο και το βοτανολογικό ενδιαφέρον του νησιού. Βρίσκεται εντός του βιοτόπου τον οποίο το έργο επιδιώκει να προστατεύσει στην Άνδρο και εντός περιοχής Natura 2000.

Ανθισμένο Alliumstamatiadae στο ρέμα Βουρκωτής μέσα στην ομίχλη (09/2019), © Π.Τρίγκας/ΓΠΑ

Το έργο LIFE Andros Park στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων διατήρησης και αποκατάστασης, ώστε να  αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των δασών σκλήθρου (τύπος οικοτόπου: 91Ε0*), καθώς και των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου εντός των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ολιστική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων.

Το έργο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα CBD-Habitat, την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MΟm και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFEτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.

 

Ιστοσελίδα έργου: www.life-androspark.gr

Σελίδα Facebook: www.facebook.com/LifeAndrosPark

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!