Μελέτη σχεδίου χρηματοδότησης των εταιρειών για αλλαγή πλοίων έως το 2030
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης των ακτοπλοϊκών εταιρειών προκειμένου να προχωρήσουν στην ανανέωση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου, εξετάζει μελέτη που έχει αναθέσει το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στην PwC. Η μελέτη εστιάζει σε πρώτη φάση στην κατάσταση του στόλου και στην ανάγκη ανανέωσής του και μεταξύ των άλλων εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης των απαιτούμενων επενδύσεων, οι οποίες θα είναι αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς, όπως αναφέρει, θα πρέπει να διευκολυνθεί η ανανέωση μέχρι το τέλος του 2030 περίπου 115 ακτοπλοϊκών πλοίων όλων των κατηγοριών (από επιβατηγά, οχηματαγωγά, και ταχύπλοα αλλά και υδροπτέρυγα) και άλλων 124 πορθμείων.
Για τον σκοπό αυτό η μελέτη προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle), η οποία θα έχει επικεφαλής μια δημόσια εταιρεία, όπως π.χ. την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) μαζί με εκπροσώπους των βασικών ενδιαφερόμενων, συμπεριλαμβανομένου του Ναυτικού Επιμελητήριου Ελλάδος.
Η συμμετοχή του Δημόσιου έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την κινητοποίηση δημόσιων πόρων, οι οποίοι θα είναι καθοριστικοί για το υπάρχον οικονομικό πλαίσιο και θα έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει χρηματοδότηση για την ανανέωση στόλου για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσελκύσει έναν ευρύ αριθμό επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα.
Επενδυτική πλατφόρμα SPV
Προτείνεται ακόμη το SPV να λάβει τη μορφή επενδυτικής πλατφόρμας, που είναι μία επιλογή που μπορεί να ικανοποιεί τόσο τις εταιρείες όσο και τους μελλοντικούς επενδυτές.
Η επενδυτική πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει επενδυτές με διαφορετικά προφίλ ρίσκου και να διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, για λογαριασμό όλων, σε αντίθεση με τις δυσκολίες που συναντά η μεμονωμένη εταιρεία.
Η μελέτη θα εξετάσει επίσης την αναγκαιότητα κατασκευής νεότευκτων πλοίων με καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο ή άλλο ακόμη πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, υπ’ όψιν των οποίων το ΝΕΕ έθεσε τη μελέτη, είναι μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστικές αποφάσεις, καθώς η μελέτη είναι εξελισσόμενη και εμπλουτίζεται συνεχώς.
Σε κάθε περάτωση όλοι συμφωνούν ότι η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες σήμερα, η οποία όμως δεν έχει ιεραρχηθεί ανάλογα από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας.
Η πρόσκληση για την ανανέωση της ακτοπλοΐας συνδέεται τόσο με το όριο ηλικίας του στόλου, το 40% του οποίου θα είναι άνω των 40 ετών μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά και με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Κανένα από τα υφιστάμενα πλοία δεν θα πληροί στο μέλλον τις απαιτήσεις για μειωμένους ρύπους CO2 που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ΣΕΕΝ για τις άγονες
Επίσης, όπως δήλωσε πρόσφατα στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης, η ανάγκη ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου είναι ιδιαίτερα έντονη στις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας ή τις λεγόμενες «άγονες» γραμμές. Για παράδειγμα, τα τελευταία δέκα χρόνια στους διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την κάλυψη των αναγκών των μικρών νησιών μας υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν προσφέρονται πλοία, ενώ στις υπόλοιπες, κατά κανόνα, υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος. Επίσης υπάρχουν και άλλες γραμμές στις οποίες εάν τα δρομολογημένα πλοία αποσυρθούν δεν υπάρχει καμία λύση. Υπάρχει συνεπώς ανάγκη για τη σταδιακή ανανέωση των πλοίων που είναι δρομολογημένα σήμερα και κυρίως αυτών που εξυπηρετούν 47 νησιά μας οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται με συμβάσεις δημοσίας υπηρεσίας. Η εύρυθμη λοιπόν λειτουργία των ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών είναι ζωτικό θέμα για την πατρίδα μας, εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμβολή της ακτοπλοΐας στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.
Πηγή: naftemporiki.gr