Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

«Ανάσα» για το Νοσοκομείο Σύρου

5b36f508dfbbde14957b3d594eaf7fec_XL

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εξελίξεις για το νοσοκομείο της Σύρου τις τελευταίες ημέρες. Καταρχήν, το νοσοκομείο της Πρωτεύουσας των Κυκλάδων ενισχύθηκε οικονομικά, καθώς επιτεύχθηκε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 1.100.000 ευρώ, καλύπτοντας έτσι το σύνολο των αναγκών του και με αυτό τον τρόπο να συνεχιστεί παράλληλα χωρίς προβλήματα ο εφοδιασμός υλικών και υπηρεσιών.

Να σημειωθεί οτι αρχικός στόχος ήταν να μείνει ο προϋπολογισμός τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα και κάπως καλύτερα από το 2014. Σημαντικές εξελίξεις, αν φυσικά αναλογιστεί κανείς την μειωμένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ για το 2015, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή για τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία είναι μειωμένη κατά 22,9%. Το προϋπολογισθέν κονδύλι για το 2014 ήταν 1,15 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να κλείσει στο τέλος του χρόνου στο 1,45 δισ. ευρώ. Για το 2015, το σχετικό κονδύλι είναι 1,18 δισ. ευρώ.

Στα ειδικά νοσοκομεία, ο προϋπολογισμός τους είναι μειωμένος κατά 2,7% και ανέρχεται στα 41 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 43 εκατομμυρίων το 2014. Στον ΕΟΠΥΥ, η κρατική επιχορήγηση προβλέπεται για το 2015 στα 526 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με το 2014, που ήταν 633 εκατομμύρια. Οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας προϋπολογίζονται στα 4,22 δισ. ευρώ, έναντι 4,74 δισ. που εκτιμάται ότι θα κλείσουν το 2014. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ο προϋπολογισμός για το 2015 παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 40% περίπου.

Η αύξηση του προϋπολογισμού ήταν αποτέλεσμα πολυήμερων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Διοίκησης του νοσοκομείου και του Υπουργείου Υγείας, και χρεώνεται προσωπικά στον Διοικητή του Νοσοκομείου κ.Πετράκη, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει ένα υψηλό ποσό για τα νοσοκομεία της περιοχής (αύξηση υπάρχει και για τα κέντρα υγείας τα οποία υπάγονται στο Νοσοκομείο της Σύρου), ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες για τη δημόσια υγεία. Πάντως, για να μην περιγράφουμε οτι τα πάντα είναι ρόδινα στο Νοσοκομείο της Σύρου, φυσικά και υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε μεγάλο βαθμό, όπως και σε διοικητικό προσωπικό.

Για παράδειγμα αυτή την στιγμή το νοσοκομείο δεν έχει Ωτορινολαρυγγολόγο μετά την συνταξιοδότηση της Ιατρού. Φυσικά δεν επαρκεί ο ένας παιδίατρος για τα τόσα περιστατικά που δημιουργούνται. Σύμφωνα με τον κ.Πετράκη περιμένουν τουλάχιστον την έγκριση μιας θέσης ενός ακόμα παιδιάτρου και ενός Παθολόγου. Για τις εξελίξεις του προϋπολογισμού ο κ.Πετράκης δήλωσε αισιόδοξος για την θετική έκβαση που είχε η διαπραγμάτευση της αύξησης του οικονομικού προϋπολογισμού. Ένα αρκετά θετικό ποσό όπως δήλωσε ο ίδιος: “Όπως είναι γνωστό, το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες , όμως η αύξηση του προϋπολογισμού θα δώσει μια «αναπνοή» και θα καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, θα πρέπει όμως και ο κόσμος να αλλάξει στάση και να δει με διαφορετική ματιά τις προσπάθειες που γίνονται και να στηρίζει το Νοσοκομείο το οποίο προσπαθεί να εκτελεί και κοινωνικό έργο”.

Read more at: http://cyclades24.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!