Γράφει η Εμμανουέλα Νικολαΐδου, δημοσιογράφος-συγγραφέας
Μύθος: από τις ωραίες ελληνικές λέξεις, που παραπέμπει σε αρχαίους θεούς και σπουδαία κατορθώματα αλλά που χρησιμοποιείται για να αποδώσει και φανταστικές διηγήσεις, εκεί όπου η αλήθεια υποκύπτει στην ανάγκη δημιουργίας του θρύλου.
Ήταν η αίγλη της λέξης και η παγκόσμια αναγνωρισιμότητά της που την έφεραν στο επίκεντρο της εκστρατείας του ΕΟΤ όταν, το Φθινόπωρο του 2004, μετά το θρίαμβο της Ολυμπιάδας της Αθήνας, έστελνε το μήνυμα-πρόσκληση στους κατοίκους 28 χωρών, να Ζήσουν το Μύθο τους στην Ελλάδα.
Γιατί είναι, αλήθεια, μυθικές οι ομορφιές της πατρίδας μας: η θάλασσα του Αιγαίου, η ποικιλομορφία του τοπίου, οι αντιθέσεις της φύσης, τα χρώματα, η γενναιοδωρία του ήλιου…
Μόνο που δεν αρκούν οι παραμυθένιες φωτογραφίες για να διατηρούνται οι μύθοι… Ο τουρισμός, λόγου χάρη, είναι μια σκληρά ανταγωνιστική βιομηχανία και υπάρχουν κι αλλού Σειρήνες, άλλες χώρες με πλούσια ιστορία και με ιδιαίτερες ομορφιές και με τους δικούς τους Μύθους. Ούτε, βέβαια, μπορεί να αποτελεί διαρκές άλλοθι η (σπαταλημένη πια) κληρονομιά των προγόνων μας. Αν θέλουμε να κερδίζουμε μεγάλα στοιχήματα, θα πρέπει να ανανεώνουμε καθένας, καθημερινά, το δικό του Μύθο – την ιστορία της προσωπικής επιτυχίας του.
Αυτή είναι η πρόκληση – μια πρόκληση που, συνήθως, κρύβεται σε λεπτομέρειες: σε ένα χαμόγελο που επιμένει, ακόμα κι όταν τελειώνουν οι αντοχές. Σε λίγη ακόμη προσπάθεια, εκεί που τα περιθώρια δείχνουν ότι έχουν εξαντληθεί. Σε ένα γενναίο «όχι» απέναντι σε κάθε είδους εκπτώσεις στην ποιότητα, στην ευγένεια ή στο ήθος. Στην εξωστρέφεια, που επιτρέπει να υπάρχει καλή γνώση των όπλων του «αντιπάλου». Στη διεύρυνση των οριζόντων, με την αποδοχή μιας άλλης άποψης, μιας νέας γνώσης, μιας φρέσκιας ιδέας, μιας καινοτομίας. Όλα αυτά κι άλλα τόσα είναι οι μικροί, προσωπικοί μύθοι που συνθέτουν τον μεγάλο – και τότε η πρόκληση γίνεται πρόσκληση, την οποία δύσκολα μπορεί κάποιος να αρνηθεί.
Λίγα λόγια για την Εμμανουέλα Νικολαΐδου…
Η Εμμανουέλα Νικολαΐδου είναι δημοσιογράφος. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως μεταφράστρια λογοτεχνικών βιβλίων και συντάκτρια στα έντυπα της Γραμμής, ενώ από το 1990 εργάζεται στον περιοδικό Τύπο και στις εκδόσεις γενικότερα, σε επιτελικές κυρίως θέσεις. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό «Marie Claire» του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, αρχισυντάκτρια του NPQ) των εκδόσεων Τερζόπουλου, διευθύντρια έκδοσης στα περιοδικά: «Ζωή με το Παιδί» της ΤCT Media Group, «Είναι» και «Sante» των Αττικών Εκδόσεων, «Gentleman» της Ναυτεμπορικής, καθώς και σύμβουλος στις εκδόσεις «Ισόρροπον», «Ελευθερουδάκης» κ.ά. Παράλληλα έχει διδάξει σε εργαστήριο επαγγελματικής δημοσιογραφίας και έχει αρθρογραφήσει σε πολλά περιοδικά, ενώ εξακολουθεί να γράφει στο γυναικείο «Votre Beaute». Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με οικογενειακές και ιστορικές βιογραφίες, όπως: «Άνθρωποι, Βιβλία, μία Ιστορία», (έκδοση που αναφέρεται στην ιστορία του Οίκου Ελευθερουδάκη) 2005], «Βαγγέλης Παπακηρύκος -13.236 Ημέρες: Το Πέρασμα ενός Νικητή», [Ισόρροπον, 2007], «Συνταγές με… Ιστορία» (συγγραφή βιογραφικού μέρους του βιβλίου της Μαρίκας Μητσοτάκη) [Α. Α. Λιβάνης, 2011] και «Ανδρέας Π. Καμπάς – Ο «Πατριάρχης» της Μεσογαίας και η Τέχνη του Κρασιού» [Ελευθερουδάκης, 2012].
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Εμμανουέλα Νικολαΐδου για το άρθρο.