Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Ανδριώτικη Βεγγέρα… προς ένταξη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας!

Στιγμιότυπο από το βιωματικό πρόγραμμα «Αιγαίου Mέθεξις»

Μία πολύ σημαντική εισήγηση για τον Ανδριώτικο πολιτισμό, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο του περασμένου Σαββάτου ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Άνδρος της Ζωής μας» κ. Σπύρος Τσαούσης.

Μετά από πρωτοβουλία του Συμβούλου, αναμένεται να κατατεθεί πρόταση από το Δήμο Άνδρου ώστε να ενταχθεί η Ανδριώτικη Βεγγέρα στη λίστα με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Μάλιστα ύστερα από την  ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., ο κ. Τσαούσης ανέλαβε ο ίδιος  την διεκπεραίωση της διαδικασίας, υποστηρίζοντας κατά την εισήγησή του πως πρόκειται για ένα θέμα που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα και ήδη έχει ξεκινήσει τις πρώτες  απαραίτητες επαφές με τον Φορέα.

Η  εισήγηση του κ. Τσαούση

«Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ.,
Κύριε Αντιδήμαρχε Πολιτισμού,

Σας εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά.

Φέτος θα κληθούμε να λάβουμε αποφάσεις σε πολυετή ζητήματα του νησιού και αντίβαρο στις όποιες δυσκολίες θεωρώ ότι είναι ο πολιτισμός.
Συμβολικά λοιπόν θα ήθελα να εισηγηθώ στο πρώτο Συμβούλιο του έτους την πρωτοβουλία για υποβολή πρότασης εμπλουτισμού του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με την Ανδριώτικη βεγγέρα.
Ως άυλα πολιτιστικά αγαθά νοούνται εκφράσεις, δραστηριότητες, γνώσεις και πληροφορίες, όπως μύθοι, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χοροί, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες ή τεχνικές που αποτελούν μαρτυρίες του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου πολιτισμού.
Η καταληκτική Δήλωση Πρόθεσης Υποβολής είναι 15 Φεβρουαρίου 2020. Η ένταξη της Ανδριώτικης βεγγέρας στη λίστα με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας κρίνω ότι θα είναι σημαντική, διότι:
• Θα αποτελέσει κίνητρο για τις νεότερες γενιές να ασχοληθούν με τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, αναπτύσσοντας έτσι τις κοινωνικές σχέσεις
• Θα είναι πράξη σεβασμού στους προγόνους μας
• Θα είναι η πρώτη καταγραφή για την Άνδρο που θα ανοίξει το δρόμο και σε επόμενες
• Θα ενισχυθεί η παρουσία του νησιού μας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι μιας και ο εμπλουτισμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς έχει άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο
Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω την αναβίωση της παραδοσιακής Ανδριώτικης βεγγέρας στο παρελθόν από πολιτιστικούς συλλόγους και ότι αποτελεί μέρος του βιωματικού φεστιβάλ «Αιγαίου Μέθεξις» που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο νησί μας.

Με εκτίμηση,

Σπύρος Τσαούσης,
Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης «Η Άνδρος της Ζωής μας»»

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!